Skip to main content

Politikere om mangel på influenzavacciner: »Det er dybt kritisabelt«

Sundhedsmyndighederne burde have planlagt fordelingen af dette års influenzavaccinationer bedre, så det var sikret, at ældre og sårbare var blevet vaccineret, før man tilbød vaccinationer til resten af befolkningen, lyder det fra sundhedsordførere. Det er »hul i hovedet«, at også unge er blevet opfordret til at lade sig vaccinere, lyder det.
Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox

Bodil Jessen boj@dadl.dk

23. okt. 2020
3 min.

Sundhedsmyndighederne har styret fordelingen af dette års influenzavacciner for dårligt, lyder meldingen fra sundhedsordførere i Folketinget. Man burde have forudset, at der ville være et ekstraordinært stort pres for at blive vaccineret på grund af coronaepidemien.

”Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at nogle af de mennesker, der i årevis har fået en influenzavaccination, fordi de er i målgruppen, pludselig ikke kan få deres vaccine”, siger Liselott Blixt (DF).

Stinus Lindgren (R) er heller ikke videre imponeret af håndteringen.

”Det er dybt beklageligt. Det vigtigste er jo, at vi får vaccineret risikogrupperne, og nu står vi med det problem, at der ikke er nok i målgruppen, der er blevet vaccineret, fordi man åbenbart ikke har fået købt nok vacciner, eller fordi man ikke har planlagt fordelingen af vaccinerne godt nok. Jeg synes ikke, at den store efterspørgsel er særligt overraskende. Det er altid nemt at være bagklog, men der burde have været købt flere vacciner eller have været en skarpere prioritering fra starten, så man havde sikret, at risikogrupperne havde fået tilbud om at blive vaccineret før alle andre. Man kunne godt have forudset det store pres”.

Opfordring til unge raske

Ni ud af ti praktiserende læger har udsolgt af influenzavacciner eller er tæt på at være i bund viser en rundspørge blandt lægerne i en facebookgruppe for Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Også flere apoteker er ved at løbe tør, oplyser Danmarks Apotekerforening. Statens Serum Institut meddelte torsdag, at de nu holder nu et nødlager på minimum 50.000 vaccinedoser tilbage til de allermest sårbare.

Den situation kunne have været undgået, mener Liselott Blixt.

”Det, der undrer mig mest er, at man fra Sundhedsstyrelsens side gik ud og anbefalede, at ikke kun målgruppen, men også alle andre skulle tage influenzavaccinen. Man sagde jo også, at unge mennesker, der ikke fejler noget, skulle lade sig vaccinere. Det er helt hul i hovedet. Det opfordrede man til, selv om man faktisk godt ved, at vi ikke bare kan gå ud og bestille ekstra vacciner”, siger Liselott Blixt.

Hun har nu stillet en række spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om manglen på influenzavacciner.

Ulovligt at videresælge

Direktør Jonatan Schloss, PLO, foreslår, at private vaccinationsfirmaer, der har ubrugte lagre af influenzavacciner, kan returnere dem til SSI, der så kan distribuere dem videre ud til de praktiserende læger. Alternativt skal de private vaccinationsfirmaer kunne sælge deres ubrugte vacciner til lægerne.

Det er imidlertid ikke lovligt, eftersom aktørerne på markedet ikke må handle indbyrdes med lægemidler eller vacciner, men Stinus Lindgren er villig til at se, om der kan findes en løsning i den aktuelle force majeure-situation.

”Hvis vaccinerne er her, skal de bruges på de rigtige. Alt andet vil være forrykt. Det må vi kunne finde en løsning på, og hvis der er noget, vi kan gøre på Borgen, så må vi se på det”, siger han.

Liselotte Blixt håber, at sundhedsmyndighederne har lært af den dårlige håndtering.

”Nu gælder det om at få raget alle vacciner til sig, som vi kan finde, og som ligger rundt omkring på forskellige lagre, og så må vi sørge for, at det er risikogrupperne, der får tilbudt de vacciner, vi har tilbage. Når vi får en vaccine mod corona, skal der langt mere professionel styring til, så vi sikrer de sårbare grupper først. Det burde man også have gjort her”, siger hun.

LÆS MERE: Kamp om influenzavacciner: »Man må prioritere de syge over de raske«