På jagt efter svar
I eftermiddagens politiske paneldebat optrådte Camilla Rathcke og Sophie Løhde sammen med formanden for Danske Regioner Anders Kühnau (S), formanden for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) og sundhedsordfører Per Larsen (K).
Og man må sige, at enighed og uenighed vandrede til hobe, efterhånden som debatten skred frem og spredte sig til alle afkroge af sundhedsvæsenet. Paneldeltagerne talte om prioritering, behandlingsgaranti, privathospitaler og sundhedsforsikringer. Og om slidgigt, børnetandpleje, to dages ret til indlæggelse til alle fødende, henvisninger til fysioterapeuter, mammografiscreening og psykologhjælp til unge.
Sophie Løhde erklærede til en begyndelse: »Jeg har ikke svaret på forhånd. Men jeg vil gerne have input til, hvor vi kan gøre det klogt«.
Ordstyrer journalist Nynne Bjerre Christensen bad paneldeltagerne svare på, hvad der skal skrælles væk, når nu alle er enige om, at der skal prioriteres hårdere i sundhedsvæsenet, og sundhedstilbud ikke længere skal smøres bredt ud som et væg-til-væg-tæppe.
Anders Kühnau nævnte, at cirka en tredjedel af patienterne selv siger, at de nogle gange eller ofte har været på hospitalet, selvom de ikke selv mener, at det er nødvendigt. Samtidig er der 66.000 forebyggelige indlæggelser af ældre over 65 år.
»Skulle vi ikke starte med at se på det i stedet for altid at starte med alt det, der er rigtig svært? Skulle vi ikke starte med dem, som slet ikke har lyst til at komme på hospitalet, hvis de kan undgå det?« spurgte Anders Kühnau, som er formand for regionsrådet i Region Midtjylland.
Martin Damm, der er borgmester i Kalundborg, fik latterbrøl til at bølge gennem salen, da han indledte med at sige, at han måske virkede lidt nervøs.
»Men det skyldes, at jeg kommer fra Vestsjælland, og derude er vi simpelthen ikke vant til at se så mange læger«.
Kalundborg-borgmesteren foreslog, at læger, patienter og politikere skulle gå sammen i en alliance, der bl.a. skal komme med forslag til, hvordan man kan indføre differentierede sundhedstilbud til befolkningen og undgå overbehandling.
»Det, man bliver enige om i alliancen, det skal man stå på mål for. Det skal man holde fast i; også når TV2 rykker ud og laver en historie om, at der er forskellige tilbud og løsninger rundt om i landet«, sagde Martin Damm.
Der var bred enighed om, at alt ikke blev løst ved nedsættelsen af først det ene og så det andet prioriteringsråd. Men debatten har en tendens til at gøre ondt, når tilbud skal differentieres – og nogle skal have mere end andre. Især når det, som Martin Damm nævnte, kommer i tv.