I 1995 stod Stig E. Bojesen i et laboratorium i Tyskland ved en sekvenator, sådan en gammeldags en med gel, og fik nogle sekvenser ud på et nyt gen.
Han kunne ikke gennemskue, hvad det var for et. Internettets spæde liv havde åbnet muligheden for, at forskerne kunne sende små DNA-sekvenser elektronisk til USA. Det var banebrydende. Han sendte sekvensen af sted om aftenen, og så var der svar næste dag.
Svaret lød, at genet ikke kom fra mennesket. Det var noget fra Gallus gallus, altså hønen. Det var det tætteste hit, amerikanerne kunne komme med.
Stig E. Bojesen undrede sig, for det var et underligt resultat. Indtil tiøren faldt: Det var et nyt humant gen, han havde fundet.
»Der følte jeg godt nok, at jeg var oppe på de høje tekniske nagler. Nogle forskere havde arbejdet med det gen i en høne, og der var nogle af 90 procent sammentræf i basesekvensen til hønen. Vi troede, at det var noget spændende, fordi det sad et bestemt sted i genomet. Jeg var så glad, og jeg drømte om det om natten«.
Det var dog ikke et gen, der kom til at ændre verdenshistorien, men det var sjovt at prøve, siger Stig E. Bojesen og uddyber, at genet hedder ARHGAP26.
»Vi fandt det, fordi det var en translokationspartner, der havde byttet genomisk materiale med et kendt leukæmigen, og på den måde kunne vi fange det«.
Dengang forskede Stig E. Bojesen i molekylære afvigelser i leukæmiceller fra børn på det tyske universitetshospital i Giessen. Det var et referencelaboratorium for de tyske børneleukæmistudier, og de fik tilsendt knoglemarvsprøver og blodprøver fra hele Tyskland og Østrig.
I dag er han langt fra Tyskland. Han sidder på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital, hvor han er speciallæge i klinisk biokemi, professor og overlæge og tilknyttet Københavns Universitet. Han er stifter af netværket om rettidig opsporing af kræft, Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC), og så har han for nylig modtaget 6,3 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et projekt om personlig brystkræftscreening.
Han har sagt ja til at fortælle om sin forskning, som i høj grad handler om, at behandlinger og screeninger i sundhedsvæsenet skal gøres personligt og skabe værdi.
»Brystkræftprojektet er kronen på 15 års værk for mig. Det handler om en positiv ændring af den kliniske dagligdag for læger og patienter. Det er så fantastisk for mig, at det kan lade sig gøre«, siger han og griner lidt ved tanken.
Der bliver færre og færre sundhedspersonaler, flere multisyge patienter, og der er ingen vej udenom, siger han.
»Vi skal reducere alt det arbejde på hospitalerne, som dybest set ikke giver meget værdi. Årskontroller giver formentlig ingen værdi. Det tager en masse tid for patienter og giver en udokumenteret tryghed for den borger, som engang var bange for sit liv. Der skal vi blive bedre til at prioritere«.
Stig E. Bojesen er 56 år, han er far til tre sønner og blev farfar i januar. Og så er han læge. Han præsenterer sig selv i den rækkefølge. Han har taget skoene af og lagt benene på en stol. Kontoret er proppet med dokumenter, bøger, computere. Det ligner et organiseret kaos.
Han læste medicin i København og Leiden i Holland og blev færdig i 1993. Da han rejste fra Holland, mødte han en tysk kvinde, som også var på udveksling i Leiden, og som han fik tre børn med. Han tog sin turnus i Holland og Tyskland, hvor han flyttede til for at forske.
Der var han i seks år og tog en tysk doktorgrad. På hospitalet var der en del eksperimentelt arbejde, og han var en del i forskningslaboratoriet. Samtidig med det var han reservelæge i børneonkologi, hvor han troede, at han skulle være. Men dengang arbejdede yngre læger i Tyskland 70-80 timer om ugen.
»Jeg havde samtidig min forskning, så det var alt for meget. Jeg fik hjemve og ville hellere have, at børnene voksede op i Danmark«.
Potentiale for forbedring
Siden da har han kun været i klinisk biokemi. Først på Rigshospitalet i to år, siden hoveduddannelse i klinisk biokemi på Herlev Hospital og adgang til de store befolkningsundersøgelser. Det har været vanvittigt spændende, siger han.