Skip to main content

Region Sjælland trækker KBU-læger ud af praksis og ind i akutmodtagelserne

KBU-læger bliver omdirigeret fra almen praksis til akutmodtagelserne i Region Sjælland for at imødekomme det store pres fra coronaepidemien. Formanden for Yngre Læger hilser initiativet velkomment.

Slagelse Sygehus er et af fire sygehuse i Region Sjælland, som har en akutafdeling. Pressefoto.
Slagelse Sygehus er et af fire sygehuse i Region Sjælland, som har en akutafdeling. Pressefoto.

Britt Lindemann bli@dadl.dk

20. mar. 2020
4 min.

For få dage siden fik 62 KBU-læger fra almen praksis i Region Sjælland brev om at melde sig til den akutafdeling, hvor de havde tilbragt de første seks måneder af deres KBU. Det sker for at imødekomme det store pres, man venter på akutafdelingerne.

Manden bag den plan hedder Søren W. Rasmussen og er speciallæge i akutmedicin og ortopædkirurgi med en karriere som ledende overlæge på flere akutafdelinger bag sig. Nu er han lægefaglig enhedschef og sidder i beredskabet i Region Sjælland, og det var ham, der stod bag indkaldelsen.

»Jeg regner med, at de starter på mandag«, siger Søren W. Rasmussen.

Bag linjerne har han arbejdet hårdt på en plan for at sikre personale nok til akutmodtagelserne, så de kan modstå det højtryk, der forventes, når coronaepidemien når sit højeste. Det er ikke meget dagslys, han har fået set de seneste uger, hvor han har tilbragt 11-12 timer på kontoret hver dag, men nu er han klar med en plan.

»Vi kunne godt se, at når Sundhedsstyrelsens strategi skiftede til podning på akutsygehusene, så vil deres kapacitet i forhold til almindelig daglig drift blive truet. For at være forud for det, har vi set på, hvilken type læger, der med så relativ kort varsel kunne kaldes ind på akutmodtagelserne, og det er KBU-læger fra almen praksis«, forklarer Søren W. Rasmussen.

Almen praksis ser ikke ret mange patienter for tiden, hvor næsten al aktivitet er flyttet til telefon- eller videokonsultationer. Derfor var det oplagt for Søren W. Rasmussen og Region Sjælland at trække på netop de kræfter, siger han.

»Første skridt er, at læger, der har haft de første seks måneder af deres KBU på en akutafdeling, bliver kaldt tilbage, så de kan fortsætte arbejdsgangen. De kender allerede logistikken, ved hvordan de skal gebærde sig og skal ikke oplæres«, siger Søren W. Rasmussen.

Med fire akutsygehuse betyder det potentielt 15 ekstra sæt hænder på hver akutafdeling, fraset dem, der skal blive i almen praksis, fordi de er gravide. Og næste skridt er allerede planlagt.

»Andre uddannelseslæger i almen praksis, som ikke har haft deres første seks måneder i en akutafdeling og introlæger bliver nok næste bølge, der modtager et brev om, at vi kalder tilbage på sygehusene«, forklarer Søren W. Rasmussen.

Uddannelseslæger i fase 3 og 4, dem der er næsten eller lige færdiguddannede, behøver dog ikke at vente ved postkassen, de skal yde deres indsats i primærsektoren. Sådan ser den foreløbige plan ud, men Søren W. Rasmussen og hans kollegaer har stadig mange overvejelser, blandt andet om de skal flytte de seniore og mere erfarne akutmedicinere ud i en fremskudt visitationsenhed i takt med, at KBU-lægerne passer akutafdelingen.

Lægeformand taget i ed om plan

Formanden for Yngre Læger i Region Sjælland, Jonas Olsen. Privatfoto.

Inden Søren W. Rasmussen sendte indkaldelsesbrev ud til de udvalgte læger, var der dog lige én person mere, han gerne ville tage i ed, formanden for Yngre Læger i Region Sjælland, Jonas Olsen. Han havde ellers netop lagt sidste hånd på en orientering om situationen til sine medlemmer.

»Jeg blev kontaktet af Søren, der spurgte, om vi havde indsigelser over for, at man ville trække uddannelseslæger ud af almen praksis. Det havde vi ikke, fordi det giver rigtig god mening, når der foregår så lidt i almen praksis for tiden. Jeg synes, det er en rigtig god idé, at vi kommer ind og hjælper til, der hvor der er behov«, siger Jonas Olsen, der netop som KBU-læge i praksis selv kan risikere at blive kaldt ind.

I det omskrevne brev, der gik ud til yngre læger i hele regionen, var en beskrivelse af den aktuelle situation med en indlagt forventningsafstemning om, at andre yngre læger skal regne med at stå til rådighed et andet sted, end de ellers forventede med.

»Danske Regioner forventer, at der kommer til at være et massivt behov for ekstra personale under epidemien, og det er derfor vigtigt, at vi som faggruppe står til rådighed i videst muligt omfang. Vi beder jer derfor om at forsøge at være så fleksible som muligt under epidemien«, stod der blandt andet i brevet.

Indtil videre har formanden kun fået positive tilbagemeldinger fra sine medlemmer, og han er selv glad for, at yngre læger får mulighed for at hjælpe til ved at blive rykket til de funktioner, hvor der er mest brug for dem.

»Det handler om, at vi har et lægeløfte, som vi selvfølgelig skal leve op til. Vi er ved foden af bjerget nu, og vi skal være forberedt på det værste. Det betyder også, at man skal kunne trække på alle de ressourcer, man kan, og jeg tror simpelthen ikke på, at man ikke sørger for at give rygdækning til de KBU-læger, som måtte blive trukket ind«.

Læs også: Medicinstuderende og pensionister er klar: »Forhåbentlig bliver det ikke relevant«

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus på Ugeskriftet.dk