»Jeg er ny leder, men har altid været meget organisatorisk aktiv. Jeg har svært ved at sidde på mine hænder, har altid meldt mig til udvalg. Det er sjovt at få processer og forandringer til at ske«, siger hun.
Afdelingslæge, klinisk lektor og obstetriker Julie Guldberg Stryhn bor i nærheden af Slagelse med sin mand, sine tre børn og islandske heste og har tidligere arbejdet på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital – hun har altså pendlet den modsatte vej.
Suher Othman er også afdelingslæge, klinisk lektor og har valgt gynækologien, og hun pendler en time hver vej til Slagelse fra sit hjem i Smørum, hvor hun bor med sin mand og to børn. Hun har før arbejdet på Herlev Hospital.
De tre læger er altså uddannet fra de store fødesteder i hovedstaden, og det er med konstante sammenligninger til lægelivet her, at de udtaler sig om deres arbejde i Slagelse med niveauer af kompleksitet og muligheder.
Afdelingen flyttede for tre år siden og var veletableret i Næstved, den skulle flytte på grund af Region Sjællands sygehusplan.
»Det gjorde også, at der kom et kæmpe generationsskifte, da vi flyttede. Vi arbejder fokuseret med godt arbejdsmiljø, karriereudvikling og individuelle karriereplaner. Ledelse er vigtigt og kræver nærhed, tryghed og god kommunikation. Jeg går op i at have en flad struktur med åben dør«, siger Mette Hvilshøj Fabricius.
Udfordrende år
Afdelingen har i de år, den har eksisteret, været igennem flere store udfordringer. Den 27. september sendte jordemødre Region Sjælland et fælles opråb i medierne om, at de er presset i bund. Coronapandemien og sygeplejestrejke medførte mange aflyste operationer i gynækologien, og det har blandt andet betydet, at uddannelseslæger ikke har fået mulighed for at lave de samme antal operationer som planlagt.
»Det var svært, at strejken kom oveni. Det gav samtidig en smule luft, fordi vi ikke skulle foretage vores planlagte gynækologiske operationer. Men det belastede vores uddannelsesforpligtigelse«, siger Mette Hvilshøj Fabricius.
Nu er lægerne vendt tilbage til en mere normal hverdag, men de mangler stadig speciallæger.
»Vi er nødt til at løfte i flok, hvis vi skal have et godt arbejdsliv, hvor der også er plads til udvikling. Vi vil gerne have kontordage, og vi vil gerne bidrage med lægefagligheden i det tværfaglige samarbejde. Vi nyder godt af vores gode vikarkorps fra blandt andet Region Hovedstaden, som vi selv har kontakt til. De tager mange af vores weekendvagter, hvilket frigør vores læger til dagtid. Vi vil have et lægeliv, der hænger sammen, også selvom man skal pendle eller fodre heste«, siger Mette Hvilshøj Fabricius og kigger på Julie Guldberg Stryhn, som kvitterer med et »ja tak«.
»Og det er vi også optaget af i ledelsen. Man skal også have et sammenhængende lederliv, og det skal gerne smitte af på medarbejderne«.
Afdelingen har ti speciallæger og 14 reservelæger/uddannelseslæger. Ved årsskiftet kommer de til at mangle 3-5 speciallæger.
Spændende kompleksitet
I takt med flere administrative udfordringer ser afdelingen også en tendens til, at de gravide er mere syge. Der er sket noget med de gravide populationer. Bare de år, hvor de tre læger har været i branchen.
»Fødslerne er mere patologiske, og der er flere patologiske fødsler«, forklarer Mette Hvilshøj Fabricius.
»De bliver ældre og større – derfor ser vi f.eks. mere svangerskabsforgiftning«, siger Julie Guldberg Stryhn, og Suher Othman peger på, at det psykiske også fylder.
»Vores gynækologiske patienter har også andre sygdomme. Sammenlignet med Region Hovedstaden ser vi et højt BMI, både i gynækologien og obstetrikken. Det giver også en risikofaktor. Det er sværere at undersøge dem, sværere at komme til og operere«, siger Suher Othman.
Netop de komplekse patienter gør også, at arbejdet bliver mere spændende, fordi lægerne bliver udfordret, siger hun.
Det sker blandt andet i vagterne, hvor de står mere alene. I dagtiden sparrer de med andre, men under vagterne er de alene og ringer ofte til hinanden.
»På Herlev og Hvidovre er der altid en gynækologisk og en obstetrisk bagvagt til stede. De kan hjælpe hinanden om natten. Når vi går i vagt her, er vi kun os, sammen med en forvagt. Vi kan dog ringe til de speciallæger, der er hjemme, for et godt råd«, siger Julie Guldberg Stryhn.
Det gør man også de store steder, påpeger begge læger.
»Og vi har også en af vores seniore overlæger, som vi gerne må ringe til, hvis vi står i en katastrofe på operationsgangen. Det handler både om patient- og personalesikkerhed. Man skal føle sig tryg i at gå i en så bred vagt på et sted, hvor man ikke nødvendigvis har den samme backup, som man har andre steder«, understreger Mette Hvilshøj Fabricius.
Mindre låst i specialet
Gynækologi og obstetrik er et søgt speciale. I 2020 var der 76 ansøgere til 31 hoveduddannelsesstillinger, og i Videreuddannelsesregion Øst var der 37 ansøgere til 16 stillinger, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Samtidig er der speciallægemangel vest for hovedstaden, men ikke de samme udfordringer med at tiltrække jordemødre.