Kan du ikke være tilfreds med, at der bliver sat fokus på en patientgruppe, som I behandler på din afdeling?
»Nej. Jeg synes, at vi alle sammen er nødt til at se ud over vores egeninteresse og se på hele sundhedsvæsenet. Og jeg synes heller ikke, at det er i min interesse, at vi bruger en masse ressourcer på få patienter på min afdeling, hvis det kommer til at gå ud over kerneydelsen i akutmodtagelserne, på de kirurgiske afdelinger eller andre steder i sundhedsvæsenet. Uagtet at meningitissagerne og sagerne med de nekrotiserende bløddelsinfektioner var meget ulykkelige, er vi nødt til at balancere indsatsen i forhold til de samlede ressourcer«, siger Simon Hyttel-Sørensen.
Nødvendig balance
I tv-udsendelserne om nekrotiserende bløddelsinfektioner blev tre patientcases gennemgået. To af patienterne døde, mens den tredje – en ung gymnasiepige – fik amputeret sin hånd og underarm efter at have skåret sig på glasskår på en bytur.
Det primære fokus i udsendelserne var behovet for tidligere mistanke og diagnose, så relevant behandling kan iværksættes, inden infektionen når at udvikle sig fatalt. Det arbejde foregår primært ved praktiserende læger, lægevagt og lokale akutmodtagelser – knap så meget på Simon Hyttel-Sørensens afdeling.
»Problemstillingerne i disse sager opstår, inden de kommer ind til os. Det gælder om at finde frem til infektionerne, som ofte vil begynde som en almindelig hudreaktion med rødme og ømhed«.
Simon Hyttel-Sørensen kritiserer processen og den politiske automatreaktion – ikke de konkrete tv-programmer, som han ikke har set. »Den slags orker jeg ikke mere. Men vi kender jo godt disse sager, og vi ser altid på, om vi kunne have gjort det anderledes, når der er gået noget galt i et patientforløb«, siger han.
I løbet af de seneste fem år har Styrelsen for Patientklager (STPK) og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn afgjort i alt 15 sager om nekrotiserende bløddelsinfektioner, herunder de tre fra DR-dokumentaren. Det viser en aktindsigt i afgørelserne, som Ugeskrift for Læger har fået.
Afgørelserne vedrører læger i akutmodtagelser, organkirurgiske og ortopædkirurgiske afdelinger, skadestue, medicinsk afdeling, infektionsmedicinsk afdeling, pædiatrisk afdeling, hjerte-lunge-afdeling samt praktiserende læger og lægevagt. Der ses ikke noget tydeligt mønster i den antalsmæssige fordeling af læger, der får kritik eller ikke kritik. Nogle kritiseres, andre gør ikke.
I tiden efter DR’s dokumentarudsendelser kunne flere af landets vagtlæger melde om øget travlhed, fordi patienter med sårinfektioner var blevet urolige og ønskede at få tilset deres sår – et ikke ukendt mønster efter »møgsager« i medierne, lød det dengang fra læger i forbindelse med en artikel i Ugeskrift for Læger om påkrævede forandringer af den pressede lægevagt.
Er det ikke godt, hvis de nye retningslinjer nu medfører øget fokus på at opdage infektionen tidligere og for eksempel være ekstra opmærksom, hvis en patient med en hudlæsion har uforholdsmæssigt stærke smerter?
»Jo, det er fint nok. Men det er altid en balance, for vi skal ikke have et system, hvor læger er så bange for at blive hængt ud, at vi indlægger alle med feber og lidt rødt udslæt, alle med brystsmerter og alle med hovedpine og lidt ondt i nakken. Så kommer vi til at bruge uendeligt mange ressourcer på at redde meget få patienter, og vi sander vores akutmodtagelser fuldstændig til. Det kan lyde hårdt, når man siger det, men fordi sundhedsvæsenet er så presset i dag, er vi nødt til at tale om den balance«, siger Simon Hyttel-Sørensen.
Han understreger, at en fælles vejledning ikke nødvendigvis forbedrer behandlingen af en sygdom. Den er et vigtigt element, men kan ikke i sig selv forhindre flere ulykkelige sager.
Tror du ikke, at det forbedrer kvaliteten, at I synkroniserer behandlingen nationalt?
»Nej, jeg tror ikke, at det giver et regulært kvalitetsløft, og jeg er bekymret over, at de centrale myndigheder decentraliserer behandlingen. Jeg ved heller ikke, om vi har behov for mere fokus, for læger er jo i forvejen opmærksomme på skræksygdomme som meningitis og nekrotiserende bløddelsinfektioner. Jeg tror da, at alle vagtlæger har de sygdomme i baghovedet«, siger Simon Hyttel Sørensen.
Pseudohøring
Læger skal dog ikke sætte sig for mageligt til rette i lænestolen. For Simon Hyttel-Sørensen har også en klar opfordring til sine lægekolleger.
»Jeg kritiserer ikke kun. Jeg forventer også noget af os selv«, siger han. »Vi er nødt til at give vores besyv med, når vi oplever, at vores politikere sætter processer i gang, som ikke bidrager positivt til vores sundhedsvæsen«.
Hvem skal gøre det?
»Det synes jeg, at læger og andre fagpersoner i sundhedsvæsenet er forpligtede til. Vi skal have modet til at sige stop, når vi oplever, at politikerne trækker sundhedsvæsenet i en forkert retning. Jeg oplever, at rigtig mange læger efterlyser en skarpere prioritering i sundhedsvæsenet – en prioritering, som de ønsker, at politikerne skal stå for. Men det kommer ikke til at ske, og derfor er vi som læger nødt til at gå aktivt og konstruktivt ind i den proces«.
Men hvis I gør det, påtager I jer vel også et ansvar for prioriteringen – og risikerer dermed at få beskidte hænder?
»Ja – og det er nødvendigt. De menneskelige ressourcer i sundhedsvæsenet er så pressede i dag, så vi er nødt til at være en del af beslutningen om, hvad vi skal og ikke skal bruge ressourcer på. Politikerne har et medansvar, som de ikke kan løbe fra, men hvis vi som fagfolk ikke tør gå forrest i den diskussion, er det min bekymring, at vi ender med at bruge ressourcerne forkert«, siger Simon Hyttel-Sørensen.
Det gælder også hans egen afdeling.
»Vi er en højtspecialiseret afdeling, som leverer virkelig dyr behandling. Dermed mener jeg, at vi har en forpligtelse til at sikre, at ressourceforbruget giver mening, og derfor skal vi også være med til at måle, om vi bruger ressourcerne rigtigt – til gavn for patienterne«, siger han.
Her til sidst vender vi tilbage til de nye retningslinjer om de nekrotiserende bløddelsinfektioner. For det passer ikke helt, at Simon Hyttel-Sørensen og kolleger overhovedet ikke blev hørt. Han blev nemlig inddraget, da en række lægevidenskabelige selskaber, herunder Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, fik sendt de nye nationale retningslinjer i høring. Det var dog ikke noget, der imponerede ham.
Oplægget til høring blev udsendt 6. december 2021 med svarfrist 14. december. Af høringsbrevet fremgik det blandt andet:
»Grundet det tidsmæssige aspekt vil høringsprocessen være kortfattet. Danske Regioner forelægger instruksen for LVS med et ønske om, at tilbagemelding i udgangspunktet begrænses til tydelige mangler eller egentlige fejl i instruksen«.
Simon Hyttel-Sørensen:
»Oplægget til høringsrunden var, at der ikke var meget, der skulle ændres, for retningslinjerne havde sin form, det var klappet af, og det skulle gå hurtigt. Der var politisk bevågenhed, og så nyttede det ikke, at der gik akademisk palaver i den. Det var en pseudohøring«, siger Simon Hyttel-Sørensen.
Ærlighed og åbenhed
Marco Bo Hansen har deltaget som ekspert i den arbejdsgruppe under Danske Regioner, som har udarbejdet de nye nationale retningslinjer om nekrotiserende bløddelsinfektioner. Han har tidligere været læge på Rigshospitalet, hvor han har skrevet en ph.d.-afhandling om nekrotiserende bløddelsinfektioner (2016). I 2019 blev han forskningsleder og medejer af med-tech-virksomheden Sani Nudge. Marco Bo Hansen deltog endvidere som ekspert i DR-dokumentarserien »De kødædende bakterier«.