Skip to main content

Speciallægeloftet fortsætter endnu to år

Fastfrysningen af antallet af speciallæger på tre universitetshospitaler kører videre et par år endnu. Det har regionerne netop besluttet. Men de er åbne over for at undtage visse specialer. Også femårsreglen får to år mere.
Maija Haastrup er klinisk farmakolog og bor på Fyn. Hendes jobmuligheder inden for regionen er begrænsede, fordi klinisk farmakologi er samlet på OUH, som har ansættelsesstop af speciallæger. Foto: Heidi Lundsgaard.
Maija Haastrup er klinisk farmakolog og bor på Fyn. Hendes jobmuligheder inden for regionen er begrænsede, fordi klinisk farmakologi er samlet på OUH, som har ansættelsesstop af speciallæger. Foto: Heidi Lundsgaard.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

28. feb. 2019
6 min.

Nogle speciallæger er kommet i klemme, efter at regionerne for et par år siden fastfrøs antallet af speciallæger på universitetshospitalerne i Odense, Aarhus og København.

For Maija Haastrup, speciallæge i klinisk farmakologi, har det f.eks. betydet – som beskrevet i Ugeskrift for Læger i januar – at hun, selv om hun egentlig skal arbejde på OUH's afdeling for klinisk farmakologi, er blevet ansat i psykiatrien i Vejle – og så arbejder hun deltids på OUH. Det skyldes OUH's beslutning om ikke at bruge speciallægenormeringen på den afdeling.

Formålet med speciallægeloftet er at presse speciallægerne ud på de perifere sygehuses, som har rekrutteringsproblemer. Men i tilfældet klinisk farmakologi giver det ingen mening, mener Maija Haastrup, fordi specialet kun findes på OUH i den region. Samme problem står andre små specialer, som i det store og hele kun findes på universitetshospitaler, i. Som formand for sit specialeselskab skrev Maija Haastrup sammen med formændene for fire andre mindre specialers selskab i efteråret et brev til regionerne, hvori de opfordrede dem til at undtage specialer, der kun findes på universitetshospitaler.

Nu har regionerne – vistnok – hørt kritikken. De lover i hvert fald, at de vil undersøge, om det kan lade sig gøre at undtage nogle specialer fra reglen.

Den to år gamle ordning er netop blevet evalueret og på baggrund af den er Danske Regioners bestyrelse blevet enige om at videreføre loftet, foreløbig frem til april 2021. Men regionspolitikerne vil altså også have undersøgt, om specialer, der kun varetages på universitetshospitalerne, kan undtages fra ordningen.

Anders Kühnau, der er formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg, siger:

»Vi vil undersøge, om specialer på højtspecialiserede funktioner, som kun findes på nogle universitetshospitaler, eller afgrænsede steder, skal undtages speciallægeloftet. Men vi skal først være sikre på, at det ikke kan udnyttes eller få en afsmittende effekt, så intentionen med loftet udhules. Det er vi ved at undersøge«.

Effekt på rekrutteringen

Hvad har i det hele taget fået jer til at fortsætte med speciallægeloftet – er der noget i evalueringen, der viser en effekt?

»Regionerne siger, at de synes, de begynder at kunne se en effekt. De har en tro på, at det virker. Evalueringen viser, at antallet af speciallæger på de tre universitetshospitaler er i ro, det stiger ikke længere. Det er selvfølgelig svært at sige med 100 pct. sikkerhed, hvor mange læger der ville have søgt et job på et af de tre universitetshospitaler, som så søger ud på et regionshospital. Men da det samtidig er et faktum, at der uddannes flere speciallæger, så må der være flere speciallæger, der søger ud på regionshospitaler«.

Er det meldingen fra de perifere sygehuse, at de får flere ansøgere til speciallægestillinger?

»Det kommer an på, hvor du spørger. Men ja, flere sygehuse siger, at de begynder at kunne løse deres rekrutteringsmæssige udfordringer på de afdelinger, som ellers har haft det rigtig svært«.

Formanden for Yngre Læger, Helga Schultz, tvivler på den effekt.

»Helt overordnet foretrækker vi gulerodsmetoden, når der skal rekrutteres, og mener ikke, at overdimensionering får folk til at flytte sig. Jeg tror, at lægerne, der ikke kan få en stilling på det universitetshospital, de ønsker, snarere vil være tilbøjelige til at søge andre muligheder, f.eks. søge over i lægemiddelindustrien. Desværre ser vi også, at nogle lader sig ansætte på universitetssygehusene i 1. reservelægestillinger, og det er vi kede af. Vi synes, at ansættelser generelt skal ske efter kompetencer og ikke noget andet«.

Danske Regioner oplyser, at de regner med at komme med en udmelding om undtagelser inden sommerferien.

Femårsreglen

Samtidig med at speciallægeloftet blev indført for godt to år siden, indførte regionerne reglen om, at speciallæger skal have arbejdet i fem år, før de kan blive ansat som overlæger. Også den regel er blevet evalueret, og regionerne er på den baggrund blevet enige om også at give den endnu to år.

Femårsreglen betyder, at der bliver flere afdelingslæger.

Tal fra de seneste to år viser, at speciallægegrupperingerne på landets sygehuse ændrer sig. Det samlede antal speciallæger steg fra 8.388 i december 2016 til 8.689 i oktober 2018. Den største stigning er sket for afdelingslæger, dem er der blevet 120 flere af, i oktober var der 2.284. Der kom til sammenligning 104 flere lægelige chefer og 98 flere overlæger.

Men det er her ikke mindst forholdet mellem antal overlæger og afdelingslæger, som regionerne interesserer sig for. Og her haler afdelingslægerne ind på overlægerne.

Der var således i december 2016 ansat 5.442 overlæger mod 1.909 afdelingslæger. I oktober 2018 var der komme forholdsmæssigt flere afdelingslæger: 5.324 overlæger mod 2.284 afdelingslæger.

Omregnet til forholdstal var forholdet mellem afdelingslæger og overlæger 1:2,85 i 2016, mens forholdet i oktober 2018 var 1:2,33.

Penge at spare

Anders Kühnau siger, at det handler om kvalifikationer, men også meget om økonomi.

»Vi vil gerne være sikre på, at de læger, der bliver ansat som overlæger, har den fornødne erfaring og de fornødne kvalifikationer, der skal til for at være overlæge. Det har aldrig været tanken, at en speciallæge skal kunne ansættes i en overlægestilling umiddelbart efter at være blevet færdig som speciallæge, sådan som vi har set nogle steder. Men vi kan også se på opgørelserne, at der er forskel på ratioen – det kan tyde på, at overlægestillinger nogle steder bruges som rekrutteringsinstrument, forstået på den måde at hvis et sygehus kan tilbyde en overlægestilling i stedet for en afdelingslægestilling, så bliver det nemmere at tiltrække en ung speciallæge. Det er en bekymrende tendens«.

Han fortsætter:

»Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at det også handler om ressourcer. Der går flere afdelingslæger på den samme økonomi end overlæger«.

Yngre Læger er imod, at en »rigid regel« skal afgøre, hvilken slags stilling en speciallæge skal ansættes i.

»Ligger det i stillingen, at den indeholder et ledelsesansvar, og er speciallægen dygtig nok og kan have det ledelsesansvar, så skal hun have en overlægestilling«, siger Helga Schultz.

Hun mener, at den omgruppering, der finder sted på sygehusene, med flere afdelingslæger og lidt færre overlæger, er naturlig nok.

»Der ville ske noget lignende også uden den femårsregel. Der er jo sygehuse, som har brugt det som rekrutteringsmiddel at slå en stilling op som overlæge, og det er ikke nogen god ide. Men det er jo ikke lægernes ansvar, at sygehusene handler sådan«.

Afdelingslæger leder

Hun fortsætter:

»Det er fint med flere afdelingslæger, det afgørende er, hvordan det fungerer organisatorisk på afdelingen. Og der ser vi visse problemer, fordi der er afdelinger, hvor afdelingslægerne bliver lønnet som sådan, men i virkeligheden har overlægefunktioner, f.eks. uddannelsesansvar. Det duer ikke. For som uddannelsesansvarlig har du i princippet afskedigelsesret, det er skævt, når der er tale om en afdelingslæge, altså en læge, der ikke formelt er leder. Vi har også hørt om afdelingslæger, der er ansvarlige for operationsafsnit eller har ledelsesansvar på et sengeafsnit«.

Yngre Læger har bedt Ombudsmanden se på sagen. Påstanden er, at det ikke er lovligt alene at se på en tidsregel – de fem år – ved en ansættelse og ikke også anlægge en individuel vurdering.

Afgørelsen fra Ombudsmanden forventes her i foråret.

Både speciallægeloftet og femårsreglen kan der dispenseres for. Evalueringen viser, at regionerne fortolker dispensationerne ret forskelligt. Derfor bliver reglerne nu præciseret.