Skip to main content

Støttekampagne for yngre læge spreder sig på Facebook

I september blev den yngre læge i Svendborgsagen dømt for grov forsømmelse. Nu viser hundredvis af læger deres støtte under #DetKuHaVæretMig på Facebook. Martine Aabye er en af dem, der frygter for konsekvenserne af dommen.

Foto/collage: Rasmus Dahl-Sørensen
Foto/collage: Rasmus Dahl-Sørensen

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

5. okt. 2017
5 min.

Defensiv medicin og læger, der bruger mere tid på at dokumentere, følge op og dobbelttjekke kan blive konsekvenserne, hvis dommen fra Østre Landsret får lov til at blive stående. Det mener yngre læge Martine Aabye, der er en af hundredvis af læger, der har delt sin bekymring for dommen på facebook.

”Kære Facebook-ven. Dette angår også dig. Som aktuel eller fremtidig patient (eller pårørende til én), er det også i din interesse at forstå, hvad der er ved at ske. For lige nu er der en bevægelse i gang - en bevægelse, som potentielt ender med, at lægerne siger stop. Og det kommer til at gå ud over os alle”, indleder Martine Aabye et Facebookopslag med #DetKuHaVæretMig, der i løbet af to dage er blevet liket af flere end 1.100 der har liket, og delt af næsten 500.

Overfor Ugeskrift for Læger uddyber Martine Aabye, hvorfor det er vigtigt ,uanset om man er læge eller patient

”Denne sag er vigtig og af almen interesse, fordi den kan have konsekvenser for læger, men også i den grad også for patienterne. Patienterne fortjener dygtige og samvittighedsfulde læger, der får lov til at bruge deres faglighed og ikke bruger al deres tid på at dokumentere og dobbelttjekke i forhold til alt for detaljerede retningslinjer og regler af frygt for at blive retsforfulgt”, siger Martine Aabye.

Idéen til at bruge #DetKuHaVæretMig til at skabe opmærksomhed om Svendborgsagens konsekvenser opstod i slutningen af september i Facebookgruppen til støtte af Svendborglægen, og der kommer nye til hver time.

Det kunne være interessant, hvis yngre læger landet over lavede en happening, hvor vi følger samtlige instrukser til punkt og prikke og går hjem, når arbejdsdagen er slut. Jeg tror, folk ville blive chokerede over, hvordan det ville fungere i praksis i et system, der i forvejen er presset Martine Aabye, reservelæge

Almindeligt forekommende fejl

For Martine Aabye og de mange andre læger, der har delt deres historier, er der ikke isoleret set noget usædvanligt over de fejl, der skete i Svendborgsagen. Det usædvanlige er, at dommen risikerer at medføre, at læger udøver defensiv medicin for at undgå at komme i samme situation.

”De fejl, der skete i denne her sag, sker hver eneste dag på alle afdelinger. Her skete de desværre i en uheldig kombination, der fik tragiske konsekvenser for patienten - og vi føler naturligvis med de pårørende! Men løsningen er ikke at lægge individuel skyld for forløbet over på yngste mand eller flere retningslinjer og dokumentationskrav, der i detaljer udpensler, hvordan vi skal bruge hvert minut og hvert sekund af dagen. Allerede nu er det urealistisk, at vi lever 100% op til dem alle, hvis vi skal passe vores kerneopgave, som trods alt er patientbehandling”, siger Martine Aabye.

Hun er ikke uenig i, at en fejl skal have konsekvenser, men forstår ikke, at sagen er havnet ved domstolene i stedet for ved patienterstatningen og/eller patientklagenævnet. En afklaring af forløbet her ville også give ledelse mulighed for at rette op på eventuelle strukturelle problemer, så det samme ikke sker igen.

Med præcedens for, at lægefejl ender i retten og ansvaret hos yngste mand, frygter Martine Aabye en hverdag, hvor yngre læger føler sig tvunget til at udøve defensiv medicin.

”Vi kan godt tjekke op på alle patienter, hver gang vi sender dem videre i systemet, følge alle instrukser og regler til punkt og prikke og helgardere os, så vi er helt sikre på ikke at overse noget, f.eks. ved at helkrops-CT-scanne alle patienter for det tilfælde, at vi overså en kræftknude. Så vil 80 pct. af vores tid blive brugt på det, og så kan vi nå at se to patienter på en dag. De vilkår vil systemet ikke kunne køre under – og det vil i øvrigt være decideret patientfarligt. De vilkår er jeg ikke interesseret i at arbejde under”, slår Martine Aabye fast.

Med støtte fra Lægeforeningen har den yngre læge søgt om tilladelse til at anke sagen til Højesteret, men i mellemtiden håber Martine Aabye på, at konsekvenserne af dommen vil blive gjort krystalklare.

”Det kunne være interessant, hvis yngre læger landet over lavede en happening, hvor vi følger samtlige instrukser til punkt og prikke og går hjem, når arbejdsdagen er slut. Jeg tror, folk ville blive chokerede over, hvordan det ville fungere i praksis i et system, der i forvejen er presset”, siger Martine Aabye, som af hensyn til patienterne dog helst vil undgå, at det bliver nødvendigt.

Opbakning fra hele landet

Selvom sagen startede meget lokalt, har #DetKuHaVæretMig vist, at læger over hele landet bekymrer sig over, hvordan fremtiden ser ud, efter den yngre læge blev dømt. Læger fra Hvidovre, Odense, Aarhus, Hjørring og Køge deler opslag og billeder under hashtagget.

”En ung læge fra Svendborg er blevet dømt som enkeltperson i en sag, der endte tragisk - ikke på grund af hende, men på grund af et alt for belastet og travlt sundhedsvæsen. Det var hende, der var på vagt den aften - men det ku lige så godt ha været mig!”, skriver forvagterne ved Bornholms Hospital i et fælles opslag.

”En tragisk sag, hvor en patient desværre er død. Alle parter i sagen er tabere! En ung læge, der var på arbejde den nat, er blevet dømt for uagtsomhed og står som ansvarshavende. Lægen har gjort præcis det, jeg selv ville have gjort og har gjort så mange gange”, skriver Anette Solvejg Nilsson, reservelæge på Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus.

”Vi skal i fremtiden lære af tragiske hændelser, ikke blot finde en syndebuk, så får vi aldrig et bedre sundhedsvæsen for patienterne!” skriver Maja Filipovic, afdelingslæge på Anæstesiologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

”Det eneste sikre er, at det vil koste endnu flere patientliv, hvis fejlen skydes mod en udplukket syndebuk. Problemerne bliver kun større, hvis vi ikke forholder os til den egentlige årsag til fejlen. Nemlig et system, som er i knæ. Det kunne være sket for os alle. Det er vores dagligdag- ikke grov forsømmelse. Vi støtter FAM- lægen fra Svendborg. OGSÅ for patienternes skyld!” skriver Yngre læger hold Øst15, speciallægeuddannelsen i almen medicin.

Få overblikket: Ugeskriftet guider dig igennem Svendborgsagen

Stor kollegial opbakning til Svendborglægen

Svendborgsagen ankes til Højesteret