Skip to main content

Svend Lings dømt for at have hjulpet to mennesker med at begå selvmord

Den pensionerede læge Svend Lings blev i dag idømt 40 dages betinget fængsel for at have hjulpet to patienter med at begå selvmord.
Svend Lings modtog i dag afgøreelsen i Retten i Svendborg.
Svend Lings modtog i dag afgøreelsen i Retten i Svendborg.

Af Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. sep. 2018
4 min.

Den pensionerede læge Svend Lings blev i dag ved Retten i Svendborg idømt 40 dages betinget fængsel for at have hjulpet to mennesker med at begå selvmord.

Desuden blev den 83-årige, pensionerede læge Frits Schjøtt idømt betinget fængsel i 14 dage for i et tilfælde at have gjort sig skyldig i at hjælpe til forsøg på selvmord.

Svend Lings var tiltalt for medvirken til selvmord i i alt tre tilfælde, men blev altså kun dømt i de to.

Tre sager om hjælp til selvmord

Den første sag handlede om en mand, som tog kontakt til Svend Lings for at få hjælp til selvmord, men fordi Svend Lings ret til at udskrive medicin på recept var inddraget, bad Svend Lings i stedet Frits Schjøtt om at udskrive medicin til manden, der dog overlevede sit selvmordsforsøg, fordi han ifølge Radio24syv misforstod metoden.

Retten anså det her for bevist, at Svend Lings havde medvirket til, at Frits Schjøtt udskrev medicinen, og de blev derfor begge fundet skyldige i forsøg på medvirken til selvmord.

I det andet forhold var Svend Lings tiltalt for medvirken til en 70-årig mand fra Århus´ selvmord. Der var tale om brilledesigneren Jørgen Vesterby, som boede på plejehjem efter en hjerneblødning, og manden var gennem sin fraskilte hustru kommet i kontakt med Svend Lings. Sagen er tidligere beskrevet i TV 2-dokumentaren, ’Jørgen vil dø’. Jørgen Vesterby begik selvmord i maj 2017, og dokumentaren indgik som en del af anklagerens bevisførelse, men her fandt det dog ikke bevist, at Svend Lings havde formidlet medicin til afdøde, og retten lagde blandt andet vægt på, at Svend Lings på det tidspunkt ikke kunne udskrive medicin.

I det tredje forhold var Svend Lings tiltalt for medvirken til, at en 85-årig kvinde fra Hørsholm begik selvmord i august 2018. I retsagen har Svend Lings fortalt, at rådgav den ældre kvinde, hvordan hun kunne tage sig eget liv, selvom hun ikke var alvorligt fysisk syg. Desuden har Svend Lings ifølge anklageren skrevet mails til kvinden, hvor han fortalte, hvilken medicin hun kunne tage for at dø, og at det ville være effektivt, hvis hun også tog en plasticpose over hovedet.

”Husk i givet fald at der skal en elastik om halsen”, skrev han til kvinden den 6. august i år ifølge dommen.

I den sag fandt retten det bevist, at Svend Lings ved at rådgive kvinden, herunder bekræftede hendes valg af medicinske produkter samt en supplerende selvmordsmetode, havde udført en så konkret medvirken, at han var skyldig.

Faktaboks

Fakta

Anklageren i sagen havde talt for fire måneders fængsel til Frits Schjøtt og op til et års fængsel til Svend Lings, der under hele retssagen har erklæret sig ikke-skyldig.

Straffene blev for begge læger gjort betinget med en prøvetid på et år på grund af deres alder og personlige forhold.

Som en del af sagen fik Svend Lings og Frits Schjøtt konfiskeret 100. stk Fenemal DLF 50 mg og to glas Emperal 10 mg indeholdende i alt 57 stk.

Ifølge Svend Lings er det mest sandsynligt, at han anker dommen, men vil bruge de næste 14 dage på at oveveje det endelige skridt, oplyser han til ugeskriftet.dk.

Se dommen her:

Læs også: Svend Lings har klart overtrådt de lægeetiske principper