Skip to main content

Svend Lings risikerer tre års fængsel

Den pensionerede læge Svend Lings var mandag på anklagebænken for at have hjulpet flere personer med at begå selvmord. Han risikerer op til tre års fængsel.
Den pensionerede læge Svend Lings var for retten i dag i en sag om aktiv dødshjælp. Foto: Palle Peter Skov
Den pensionerede læge Svend Lings var for retten i dag i en sag om aktiv dødshjælp. Foto: Palle Peter Skov

Jonas Østergaard, jsi@dadl.dk

3. sep. 2018
3 min.

De to pensionerede læger Svend Lings og Frits Schjøtt mødte i dag, mandag, ind i byretten i Svendborg, anklaget for at være involveret i at hjælpe flere danskere med at tage livet af sig selv eller prøve at tage livet af sig selv. Begge risikerer fængselsstraf på op til tre år.

Frits Schjøtt erkendte anklagerne mod sig, mens Svend Lings erklærede sig ikke skyldig. Og efter dagens retssag var Svend Lings i højt humør.

”Jeg er meget positivt overrasket. Anklageren gik slet ikke ligeså hårdt til mig, som jeg havde regnet med”, sagde Svend Lings.

To pensionerede læger

Inden retssagen begyndte stod de to venner Svend Lings og Frits Schjøtt og snakkede uden for retsbygningen i Svendborg. Svend Lings jokede med, om hans hår sad godt nok, eller om der var nogen, der havde hårgelé til hans uglede hår. Mange af tilhørerne til retssagen gik som det første hen og gav Svend Lings hånden eller krammede ham.

Inde i retslokalet sad de to pensionerede læger sammen med deres forsvarer Kirsten Kierkegaard og Hanne Rahbek i den ene side, anklageren Kirsten Flummer i den anden side og dommeren og de to domsmænd i den ene ende. Bagerst i lokalet sad pressen sammen med tilskuerne.

Frits Schjøtt var den første i vidneskranken. Han erkendte alle anklager mod sig, der handler om at have hjulpet Svend Lings med at skaffe medicin, som skulle videregives til personer, der bad om aktiv dødshjælp. Frits Schjøtt er dog ikke medlem af Læger for Aktiv Dødshjælp.

Svend Lings er tiltalt efter staffelovens §240, der handler om assisteret selvmord. Han er tiltalt for at have ydet hjælp til flere personer, der ønskede at dø, og kan blive den første læge siden anden verdenskrig, der bliver smidt ud af Lægeforeningen, og nu er han også som læge trukket i retten i en sag om aktiv dødshjælp – som formentlig den første i Skandinavien.

Anklageren, Kirsten Flummer, startede med at spørge ham, hvem der har stiftet Læger for Aktiv Dødshjælp.

”Det har jeg”, svarede Svend Lings prompte og højlydt.

Svend Lings understreger, at han ikke fortryder sine valg. Han bliver blandt andet spurgt til, hvorfor han hjalp Jørgen Vesterby med at begå selvmord.

”Jørgen blev taget op om morgenen. Kørt hen foran fjernsynet, og efter en fire-fem film skulle han i seng igen. Han ville ikke mere”, siger Svend Lings.

Vidner, TV- og radioudsendelser

Praktiserende læge Lotta Marie Nielsen - og medlem af Læger for Aktiv Dødshjælp - forklarede fra vidneskranken - at der havde været uenighed i gruppen, efter at Svend Lings over for Radio 24syv havde indrømmet, at han har været med til at hjælpe mennesker med at begå selvmord. Hun fortalte også, at flere medlemmer meldte sig ud af netværket i kølvandet på Svend Lings’ deltagelse i radioprogrammet.

TV2-dokumentaren ”Jørgen vil dø” blev vist under retssagen og handler om den svært syge Jørgen Vesterby, der tog livet af sig selv med hjælp fra Svend Lings. Både Jørgen Vesterbys kone, Dorte Vesterby, og bagefter Jørgens datter, Pernille Vesterby, kom i vidneskranken. De rystede en smule i stemmen, da de skulle svare på de afklarende spørgsmål omkring forløbet med Jørgen Vesterby.

Anklager Kirsten Flummer læste højt fra en mailkorrespondance fra Svend Lings’ computer, som handlede om sagen om Kirsten Hohwy, 85-årig kvinde, som Svend Lings hjalp med at begå selvmord. Hun fulgte Svend Lings’ anvisninger for at tage livet af sig selv.

Anklageren viste billeder af afdøde Kirsten Hohwy og fortalte, at datteren havde trukket plasticposen af hendes hoved, da hun fandt hende. Dommeren så på billederne med løftede øjebryn.

Den 19. september finder sidste del af retssagen sted, og dommen forventes den 26. september.

Læs også: Svend Lings kan blive smidt ud af Lægeforeningen