Den 10. december 2015 opsagde region Nordjylland driftsoverenskomsten med Danske Lægestuderendes Vagtbureau.
Opsigelsen blev gjort betinget af, at den bliver godkendt af regionsrådet. En godkendelse, som skulle være opnået på forretningsudvalgsmødet i går.
Men administrationen gjorde regning uden vært. Regionsrådet udbad sig nemlig yderligere oplysninger om baggrunden for opsigelsen af overenskomsten.
Det mangeårige konservative regionsrådsmedlem Per Larsen har brugt store bogstaver i sin kritik af beslutningen om opsigelse, bl.a. fordi den blev truffet uden at have været drøftet i Forretningsudvalget. Forud for gårsdagens forretningsudvalgsmøde mente han, at regionsrådet var blevet taget som gidsler. Efterfølgende klandrer han ordlyden i den skriftlige indstilling:
"Det var jo en tynd forklaring, vi blev præsenteret for på skrift. Hvad er det for problemer, man siger, der har været? Hvad er det egentlig, det handler om? Og hvordan har man forsøgt at løse problemerne - det har vi ikke hørt noget om," siger Per Larsen.
Han frygter, at "det ellers gode samarbejde med FADL falder til jorden":
"Husk på, at vi er en region med mangel på læger, så vi har ikke råd til at sætte vores gode samarbejde med FADL over styr."
Per Larsen ser frem til, at baggrunden for opsigelsen vil blive foldet ud på et ekstraordinært FU-møde forud for regionsrådsmødet d. 26. januar.
Ikke vagter nok til alle
Første juni 2013 blev FADLs Vagtbureau omdannet til Danske Lægestuderendes Vagtbureau for dels København, dels Vest. Sidstnævnte har driftsoverenskomst med region Midt-, Nord- og Syddanmark. Men ifølge de tre regioner kolliderer de lægestuderendes og regionernes interesser ofte med hinanden.
Bestyrelsen i vagtbureauet består af et medlem fra hver af de tre regioner og seks repræsentanter fra Foreningen Af Danske Lægestuderende (FADL).
Og det er en uheldig konstruktion, vurderer Bent Hansen (S) formand for region Midtjylland, hvor den politiske blåstempling af opsigelsen er på forretningsudvalgsmødet i dag, tirsdag.
“Vi vil fortsat gerne bruge lægestuderende som vikarer, men på de rigtige tidspunkter. Vi har at gøre med en konstruktion af et vikarbureau, hvor de forskellige interesser holder hinanden i skak: vi i regionerne tilstræber et så lavt virkarforbrug som muligt, mens fagforeningsrepræsentanterne vil have så mange vagter som muligt. Ja, det skulle man have tænkt på, da man oprettede vikarbureauet i den form,” siger Bent Hansen.
Også den eneste nordjyske repræsentant i bestyrelsen, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, Lisbeth Lagoni forsikrer, at “vi gerne vil fortsætte med medicinske studenter som sygeplejevikarer og ventilatører”, men:
“I dag er der for mange lægestuderende, der kommer på kurser med henblik på at kunne fungere som vikar. Der er simpelthen ikke arbejde til dem alle. Uddannelsen koster ressourcer, som jo næsten er spildt, fordi der er for få vagter til at alle kan opretholde den fornødne rutine. Derved risikerer de studerende at miste deres kompetencer. Vi bliver nødt til at retænke modellen, så FADL-vagterne bliver et attraktivt valg, når vi skal have vikardækning,"siger Lisbeth Lagoni.
FADL afviser ‘samarbejdsproblemer’
Thomas Svare Ehlers er dels formand for FADL, dels medlem af bestyrelsen for Danske Lægestuderendes Vagtbureau Vest. Han stiller sig meget uforstående overfor, at de tre regioner vil opsige overenskomsten.
"Vi udbad os en forklaring, for i første omgang angav de ingen. Derpå fik vi at vide, at vi havde svært ved at samarbejde i bestyrelsen, hvilket ikke kan påvises. Ikke en eneste gang har vi skullet stemme om noget. Og de lægestuderendes repræsentanter har aldrig trumfet noget igennem. De eksempler på samarbejdsproblemer jeg er blevet præsenteret for, kan langt fra berettige til at opsige aftalen. Vi har vist imødekommenhed - for eksempel er vi villige til at reducere antallet af kurser," siger Thomas Svare Ehlers og fortsætter:
"Vi er med på, at det handler om at vi skal servicere hospitalerne, og i bestyrelsen har vi efterspurgt, at man i Vagtbureauet bliver bedre til at produktudvikle specialiseringsopgaver, som lægestuderende med fordel kan tage sig af, fordi vi er billigere end lægevikarer. Det er en misforståelse og helt forfejlet, når folk tror, at vi kun kan tilbyde at tage os af sygeplejefaglige opgaver.
Vi kan varetage alt fra basale plejeopgaver til lægefagligt arbejde - som for eksempel at stå for at skrive journal på alle primære indlæggelser. Og det ønsker vi at synliggøre,” siger Thomas Svare Ehlers.
Sygehusene i Region Nordjylland er blevet hørt og har godkendt, at aftalen opsiges med effektuering den 31. december 2016.
Regionen har taget skridt til, at der internt i regionen etableres en regional model, der kan varetage formidling af FADL-vagter, efter at champagnepropperne springer d. 31. december i år.
Læs mere: Aarhus Universitet: Unødvendigt for lægestuderende at tage vikariater
Læs mere: "Vi vil have lægevikariater tilbage"