Skip to main content

Tyske læger har alternativ medicin i baghånden

Alle vinder ved at kigge på det hele menneske, mener den berlinske almenmediciner Irmgard Schnittert, der er en ud af op mod 25.000 tyske læger med videreuddannelse inden for alternativ medicin.

Irmgard Schnittert er alment praktiserende læge og bruger Naturheilkunde og homøopati i sin praksis. Her står hun med homøopatiske globuli.
Irmgard Schnittert er alment praktiserende læge og bruger Naturheilkunde og homøopati i sin praksis. Her står hun med homøopatiske globuli.

Mathias Irminger Sonne

25. jan. 2016
2 min.

»Speciallæge i almen medicin – Naturheilkunde og homøopati«.

Både på hjemmeside og dørskilt gør den berlinske almenmediciner Irmgard Schnittert entydigt opmærksom på, at hendes praksis også i overført betydning har højt til loftet: Her er både plads til det naturvidenskabelige og det alternative.

Det er hun langtfra alene om i Tyskland, hvor titusindvis af praktiserende læger har tillægsuddannelser inden for alternativ medicin, mens man på sygehuse, apoteker og universiteter stadig oftere hører begreber som antroposofisk medicin, akupunktur og homøopati.

Supplement, ikke erstatning

»Når patienten kommer ind til mig, er mit mål ikke bare at finde den rigtige medicin med den ene eller anden kemiske virkning mod det givne symptom«, fortæller Irmgard Schnittert.

»Det handler lige så meget om med et helhedsorienteret blik at vurdere patientens samlede sundhedstilstand og hjælpe med at styrke kroppens egen helingsproces«.

Med Schnitterts egne ord er hun »meget bevidst om grænserne for komplementærmedicinen«, som den alternative medicin kaldes for at understrege, at der ikke er tale om et konkurrenceforhold.

»Som uddannet læge er man netop ikke i tvivl om, hvornår der skal naturvidenskabelig medicin på banen«, siger hun og bruger eksemplet med en patient med angina lateralis: »Jeg spørger til, hvor det startede, hvilken form for smerte der er tale om, om der har været andre symptomer andre steder i kroppen, hvordan patientens generelle velbefindende og livsstil er osv. Altså til det individuelle sygdomsbillede for denne angina, som ofte kan rettes op med homøopatisk behandling«, siger Irmgaard Schnittert og nævner virkestoffer som Mercurius solubilis og Belladonna.

»Det kan åbenlyst reducere forbruget af medicin som antibiotika. Samtidig er det ikke medicin, der bare bekæmper symptomet og sætter patienten i en passiv rolle. Symptomerne sættes i en større sammenhæng, hvor patienten også kan og skal yde mere«.

Pga. stadig flere kroniske lidelser med diffuse sygdomsbilleder er de alternative muligheder derfor yderst vigtige, mener Irmgaard Schnittert, der samtidig er skeptisk over for at »blive ved med at hælde nye præparater i multimorbide patienter«.

Mere end placebo

Ifølge det tyske Forbundslægekammer er der en stadig stigende efterspørgsel efter de alternative behandlingsformer. Eksempelvist er ca. 70% af tyskerne positive over for homøopati, mens behandling og præparater kun dækkes i et vist omfang af ca. tre fjerdedele af de mere end 100 tyske sygekasser – hvis de foretages af en læge med certificeret tillægsuddannelse. Andre former må patienterne helt selv dække.

LÆS OGSÅ: Læger udfordrer skepsis over for alternativ behandling