Der er flere forklaringer.
»Fornemmelsen er nok, at indberetningen har begrænset effekt. Det er understøttet af, at det er ekstremt få lægemidler, der nogen sinde bliver afregistreret. F.eks. er HES stadig på markedet«, siger Anders Perner, der tilføjer, at det kan være en udfordring overhovedet at erkende, at der er tale om en bivirkning, både medicinsk og mentalt.
»Det er måske forbundet med lidt skyld. Du har givet et råd om en behandling, som du håber gavner. I stedet bliver patienten skadet. Især hvis det er en alvorlig skade, er det meget menneskeligt at føle skyld. Det ligger meget fjernt fra den gode lægegerning«, forklarer han.
Men har lægen ikke typisk fulgt retningslinjerne ved ordinationen?
»Jo, men så firkantet er det meget sjældent. Meget inden for klinisk medicin er uperfekt. Når man ser det oppefra, så ligner det en klarhed: Der er gode, kliniske forsøg, der informerer om kliniske retningslinjer, som lægerne følger og dermed finder de rigtige patienter, som får den rigtige medicin. Det er desværre en meget fortegnet og glorificeret version af virkeligheden. For sådan er det meget, meget langtfra. 90 pct. af det, vi gør, er ikke understøttet af god evidens«.
»Mange beslutninger er bare meget usikre. Og det er de, fordi vidensgrundlaget fra starten favoriserer at få lægemidler på markedet, uden at vi fuldt ved, hvordan bivirkningerne er, især hos de sygeste patienter«, siger Anders Perner.
Studiernes design
På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital sidder ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Farmakologi, Hanne Rolighed Christensen og har et godt overblik over nye lægemidler og deres ibrugtagning. Hun er med i Medicinrådet, med i Region Hovedstadens regionale lægemiddelkomité og leder af task force-gruppen for ibrugtagning af ny dyr medicin og det er hendes afdeling, der modtager kliniske bivirkningsindberetninger fra hele regionen. De behandles af en særlig bivirkningsmanager, som fire ud af fem regioner har.
Hun er enig i Anders Perners analyse af viden om bivirkninger.
»Der er en betydelig usikkerhed om lægemidlers bivirkninger, specielt lige når de kommer på markedet. Generelt er alle de studier, man designer til lægemiddeludvikling beregnet med henblik på at måle en vis effekt. De er ikke designet til at finde f.eks. mere sjældne bivirkninger. Derfor ved vi meget lidt om bivirkninger, når lægemidler kommer på markedet. Det gælder i princippet alle lægemidler«.
Men Hanne Rolighed Christensen synes ikke nødvendigvis, at usikkerheden er for stor, når lægemidlet sendes på markedet. Der findes mange systemer beregnet til at opfange bivirkninger, når først lægemidlet er på markedet, oplyser hun.
»Hvis du skal fange alle også meget sjældne bivirkninger, skal lægemidlet prøves på måske 500.000 personer. Og det vil for det første betyde, at præparatet blev meget dyrt, og for det andet at det ville tage meget længere tid, før det kommer på markedet, og så vil der formentligt også være kommet andre tilsvarende lægemidler på markedet i mellemtiden. Tid og økonomi er en vigtig faktor, og industrien spiller en stor rolle her«.
De COVID-vacciner, vi i Danmark benytter, er testet på mellem 20.000 og 44.000 personer. At spørge om det er lidt eller meget, er ifølge Hanne Rolighed Christensen som at spørge om, hvad der er højest, Rundetårn eller et tordenskrald.
»Jeg synes faktisk, de er testet på ret mange, i forhold til at der var et stærkt ønske om hurtig tilgængelighed. Men fordi det er raske mennesker, der skal vaccineres, så tillader man ikke særligt mange bivirkninger, og derfor har man et tætmasket bivirknings-opsamlingssystem efter vaccination, der så har fundet de bivirkninger, vi ser nu«.
Hanne Rolighed Christensen nikker til Anders Perners iagttagelse om, at usikkerheden om bivirkninger er vokset i de senere år. Det skyldes bl.a. udviklingen af nye lægemidler også til meget små sygdomme, blandt andet sjældne arvelige sygdomme, hvor der er meget få patienter, og som der i mange tilfælde ikke har været behandling for tidligere.
»Der har man ofte ingen viden om bivirkninger. Og hvor der er mange regler om og krav til lægemidlers effekt, er der ingen regler om, hvor mange bivirkninger der skal accepteres. Det er meget individuelt. Hvis man har en sygdom, som man dør af, hvis man ikke får et lægemiddel, så er man parat til at acceptere enormt mange bivirkninger«.
Hun tilføjer, at presset for at få godkendt lægemidler i de grupper ofte vil være meget stort, ikke bare fra industrien, men også fra patientforeninger og klinikere.
Viden via indberetninger
Det styrker behovet for opfølgning, når lægemidlet eksponeres for en større patientgruppe, understreger Hanne Rolighed Christensen.
En af vejene til bedre viden om bivirkninger er indberetninger fra læger. Det mener Hanne Rolighed Christensen, og hendes fornemmelse er, at der er i de senere år er kommet større fokus på det, og at det har hjulpet.
»Vi har i Region Hovedstaden øget indberetningen med en faktor fem efter vi for ti år siden fik en bivirkningsmanager. Det eneste, den enkelte læge skal gøre, er at ringe til os, gøre opmærksom på symptomet og oplyse patientens personnummer. Så går vi ind i patientens journal og foretager arbejdet med indberetningen til Lægemiddelstyrelsen«.
Hun er godt klar over, at der er en udbredt fornemmelse blandt læger af, at det ikke har nogen konsekvenser at indberette.
»Det er rigtigt, at der ikke er en umiddelbar feedback, og der kan være lang sagsbehandlingstid. Men de alvorligste bliver taget op først. Vi har kontakt med LMST i tilfælde, hvor indberetninger er set som et signal, der også er blevet taget op på europæisk plan. Vi har set indlægssedler blive omskrevet. Endvidere tager vi det lokalt på møder, hvis vi kan se, at der er noget, klinikerne skal være særligt opmærksomme på. Så det har impact«.
Hun tilføjer:
»Jeg vil tro, at læger på nogle afdelinger ser måske ti bivirkninger om ugen, der skal indberettes. Hvis de indberettede bare én af dem, ville der komme en betydelig impact«.
Bedre datasystemer
Anders Perner efterlyser en diskussion af, hvor meget usikkerhed ved lægemidler sundhedsvæsenet vil acceptere. Og mere viden, der kommer med bedre data.
»Vi skal have mange flere og bedre kliniske forsøg, så sundhedsvæsenet selv bliver i stand til at kvalitetsteste, både de ting, vi gør i forvejen, og det nye, som industrien kommer og siger virker godt, men som kun er undersøgt på de mindst syge patienter. Det kan fint være i samarbejde med industrien«.
Han har forventning om, at forbedrede datasystemer med tiden vil kunne bidrage med algoritmer, der kan finde mulige bivirkninger mere automatisk.
»Så jeg håber også, at den datarevolution, som vi vil se, kan være med til at give nye redskaber, men det må ikke blive et alibi for ikke at gennemføre gode kliniske forsøg i den virkelighed, behandlingen skal virke i. Og så skal patienterne og klinikerne involveres meget mere«.
Ugeskrift for Læger har henvendt sig til Lægemiddelstyrelsen for en kommentar til Anders Perners påstand om, at der er for stort fokus på effekt i lægemiddeludviklingen. Styrelsen svarer skriftligt:
»Hele godkendelsessystemet omkring lægemidler bygger på, at fordelene skal opveje ulemperne, for at et lægemiddel kan blive godkendt. Helt grundlæggende mener vi, at det europæiske lægemiddelregulatoriske system fungerer og er et af de bedste i verden. Derudover er det naturligvis ønskeligt, at kliniske forsøg inkluderer et højt antal personer for at få afdækket så mange bivirkninger som muligt. Udviklingen af COVID-19 vaccinerne er baseret på et langt større antal forsøgspersoner end andre typer lægemidler. Men man skal vaccinere mange flere endnu, før man ser de virkelig sjældne bivirkninger. Og hvis alle kliniske forsøg skulle designes til at inkludere så mange personer, for at opdage de virkelig sjældne bivirkninger, er det urealistisk, at forsøgene ville blive udført.
Det er uhyre vigtigt, at Lægemiddelstyrelsen får indberettet alle uventede og/eller alvorlige bivirkninger. Det er nødvendigt for, at vi har et retvisende billede af lægemidlets effekt og virkning, og for at vi kan reagere, hvis der er behov. Lægerne har skærpet indberetningspligt ved nye lægemidler, og vi har forbedret webmodulet, som det er blevet nemmere at indberette. Herudover har vi en kampagne på vej for at højne kvaliteten af bivirkningsindberetninger fra sundhedsprofessionelle«.
LÆS OGSÅ
Bivirkninger – under pandemi og til hverdag
Godkendelser af vacciner under en pandemi