Fravalget af klinikken ser både Hanne og Charlotte som en parallel til alle de andre valg og fravalg, der foretages i karrieren.
Hanne: »Vedvarende snævrer man sit mulighedsfelt ind. Først vælger man speciale, derpå subspeciale. Jeg valgte også tidligt forskningen fra til fordel for tillidsarbejde. Og jo, jeg kan da savne den tilfredsstillelse, det er at operere og hjælpe en patient. Men muligheden for at gøre noget for patienten består nu i at se på patientforløb og på kollegernes arbejdsbetingelser fra et helikopterperspektiv«.
Navlestrengen til specialet er kappet
De har ikke alene forladt klinikken – også deres specialer. Hanne, der er håndkirurg, er viceklinikchef i Klinik Diagnostik, hvor der kun er perifert samarbejde med ortopædkirurgien. Og Charlotte er viceklinikchef i Klinik Hoved-Orto, men det er klinikkens anden viceklinikchef, der har ansvar for Charlottes gamle speciale, ortopædkirurgien. Og det er der en selvstændig pointe i.
»For at man kan blive en god leder, er det vigtigt, at transformationen til leder sker fuldt ud. Og jo højere man kommer op i ledelseshierarkiet, jo vigtigere er det, at man kan lede hvad som helst, når blot der er diversitet i ledelsesteamet. Min rolle er at se på organisationen på tværs med lederøjne gennem lægebriller. Jeg skal ikke kloge mig på det faglige, f.eks. hvilke blodprøver der skal tages«, siger Charlotte.
Hanne supplerer: »Der ligger en kæmpe signalværdi i – både i forhold til organisationen og i forhold til en selv – at man kapper navlestrengen til sit eget speciale. Fristelsen til at have en mening om dette eller hint fjerner man sig fra. Her forlader jeg mig som viceklinikchef på det, som f.eks. den patologiske speciallæge eller den ledende overlæge siger«.
Charlotte er ved at afslutte en master i Public Governance på Aalborg Universitet, hvilket Hanne også er i gang med. Hanne har desuden valgt at få en mentor i regi af den mentorordning, som Lægeforeningen udbyder i samarbejde med DJØF.
Man kommer ikke langt med sin lægefaglighed alene, hvis man vil være leder på jeres niveau?
Hanne: »Nej. Men er man nyansat økonom i en sygehusforvaltning, vil man også have brug for at få en garvet læge som mentor«.
Charlotte: Uanset om man er djøfer eller læge er det afgørende, at det ikke er ens faglige platform, der dominerer det ledelsesfaglige«.
At sætte sig selv i spil
Både Hanne og Charlotte kender til som leder at skulle være bannerfører for noget, som ens lægekolleger ikke synes er en god ide.
Hanne: »Den danske kvalitetsmodel er et godt eksempel på et vilkår, som vi er underlagt, og som vi som ledere skal være med til at give mening. Det samme gælder sparekrav og fireårsreglen. Her er det vores opgave at tage det gode ind, dyrke det og afbøde ulemperne. Og især er det vigtigt, at vi også taler opad og ikke kun parerer ordrer. At vi sætter os selv i spil og forsøger at besvare den kritik, der måtte være. Og så er det vigtigt, at man hele tiden kan spejle sig i det ledelsesniveau, der er over én. I min klinik er der mange bioanalytikere – derfor er den anden viceklinikchef bioanalytiker«.
Charlotte: »Vi skal ikke agere som læger, men se på en problematik med forskellige briller. Og vi skal sikre, at alle er ligeværdige, og at der er respekt – også for det, man ikke bryder sig om«.
Hvad er jeres råd til de læger, der pusler med tanken om at gå ledelsesvejen?
Hanne: »Man skal gøre op med sig selv, hvad der vægter mest - det ledelsesmæssige eller det kliniske. Det afhænger også af organisationen. Her i Nordjylland inviterer ledelsesstrukturen til, at de ledende overlæger skal være delvist forankret i klinikken. Andre steder inviterer strukturen til, at de ledende overlæger skal være ledere på fuld tid.
Og der er masser af muligheder for at prøve kræfter med ledelse – såvel i klinikken som i organisatorisk arbejde«.
Charlotte: »Flere og flere uddanner sig ud over de ledelsestilbud, som Lægeforeningen tilbyder. F.eks. ved at tage en diplom- eller masteruddannelse. Vi ser også, at ledelse prioriteres højere på studiet, ligesom ledelse er en af de syv lægeroller«.
Hanne: »Det er vigtigt, at ledelse bliver afdramatiseret. Vi er jo ikke som en anden Batman pludselig sprunget ud iført en totalt anden kittel. Vi har blot trukket en ledelsesuniform uden på kitlen«.
Læs også: Fra lønslave til leder