Skip to main content

Vis mig din ph.d.: Simon Mark Dahl Baunwall

Han har i sin ph.d.-afhandling påvist, at patienter med en clostridieinfektion har større chance for at overleve, når de får fæcestransplantation på kapsel. Det kan lyde skørt, men lille kapsel med afføring redder op til 90% af patienterne.

Læge, ph.d. og postdoc ved Aarhus Universitet Simon Mark Dahl Baunwall har i sin ph.d.-afhandling udviklet en effektfuld behandling til patienter med med tarmbakterien Clostridium difficile. Foto: Ugeskrift for Læger

Af Laura de Vos

24. maj 2024
1 min.

»Jeg har fundet ud af, at man ved at overføre afføring kan overføre et sundt tarmmikrobiom, altså både bakterier, tarmsvampe og andre lignende små mikrober, som vi ved, kommer fra raske personer, til patienter med clostridier. Det kan godt lyde ret skørt, men det virker faktisk rigtig godt. For når vi ser på clostridier, så er der ca. 4.000 årligt i Danmark, når vi følger dem«.

Læge Simon Mark Dahl Baunwall har i sin phd.d.-afhandling forsket i at bruge fæcestransplantationer, dvs. afføring fra raske donorer, til patienter med tarmbakterien Clostridium difficile.

Tarmbakterien Clostridium er forbundet med antibiotikabehandling for noget andet. Det kan være en lungeinfektion eller en urinvejsinfektion, hvor antibiotikabehandlingen har bekæmpet bakterierne i lungerne eller i urinen, men også har slået de sunde tarmbakterier ned. Det giver mulighed for overvækst af clostridierne, som kan blomstre og give svær vandtynd diarré, som hos de svækkede kan være rigtig farligt.

Hør Simon Mark Dahl Baunwall fortælle om sin forskning: