Skip to main content

Yngre Læger til den næste sundhedsminister: Fingrene væk fra regionerne

Det altoverskyggende ønske fra Yngre Læger til den næste sundhedsminister er "ro på". Ro om regionerne. Og ro om de fornuftige initiativer, der er i gang.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. maj 2015
3 min.

Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, har en ganske kort ønskeseddel til landets næste sundhedsminister.

"Yngre Læger og formentlig en del regionalt ansatte læger, ser med store interesse på, hvorledes man forholder sig til regionernes eksistens efter næste valg. Der er mange nye initiativer i gang på det regionale område, som understøttes af både de faglige organisationer og patientforeninger - borgernes sundhedsvæsen, patienten i centrum, value-based healthcare, afbureaukratisering. Det vil være ærgerligt at tabe initiativer på gulvet og stoppe fornuftige projekter, der skal skabe nyt syn på kvalitet og kvalitetsudvikling, fordi vi måske skal forholde os til, at regionerne nedlægges og skal erstattes af en ny struktur, som vi endnu ikke har set et udspil på".

Der tales om at nedlægge regionerne – men uden at vi har set et konstruktivt alternativ. Det synes jeg da er bekymrende, for er det ren ideologi?

Strukturreformen, der bl.a. etablerede regionerne, har ellers haft en del år at virke i?

"Vi er ikke helt på plads endnu efter strukturreformen i 2007, og kommunerne har også meget varierende indsatser på sundhedsområdet. En omlægning eller udfasning af regionerne som sygehusejere og driftsherrer ser aktuelt mest ud til at være forandring for forandringens skyld og vil ikke gavne det danske sundhedsvæsen".

Hvad er det, der er så godt i regionerne?

"Overordnet set skal man jo forholde sig til, om de resurser, der går til en strukturomlægning, står mål med den effekt, man får ud af det – der skal i så fald radikale ændringer til, for at det ikke ligner det, vi har i dag, og er det indsatsen værd, for regionerne har vist mere end rigeligt vist, at de kan være produktive. Aktuelt er Danske Regioners initiativ om borgernes sundhedsvæsen, som skal udfolde sig i samarbejde med organisationer, patientforeninger og andre interessenter, yderst interessant – et rigtigt fornuftigt udspil, hvor vores initiativ om bedre patientforløb spiller fornuftigt ind. Og det nyligt iværksatte projekt om value-based healthcare, er det første skridt på vejen i den tiltrængte fornyelse og forbedring af de økonomiske incitamentsstrukturer, så indsatsen for det samlede patientforløb i langt højere grad tilgodeses. Så der er mange ting, der spiller på samme strenge. Og så vender vi tilbage til, at der tales om at nedlægge regionerne – men uden at vi har set et konstruktivt alternativ. Det synes jeg da er bekymrende, for er det ren ideologi?".

Er regionernes bevarelse det eneste ønske, du har?

"Sundhedsvæsenet er udfordret af problemstillinger omkring rekruttering, lægemangel og uddannelse af speciallæger i alle specialer, så borgerne kan få en ensartet kvalitet i behandlingen i alle egne af Danmark. Men uden tvang. Der skal tænkes langsigtet og måske anderledes i forhold til den måde, vi har organiseret arbejdet og struktureret sundhedsvæsenet på i dag, men der er behov for at få tænkt forskellige løsninger igennem. Det er der en fælles forståelse med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om, og den dagsorden skulle vi gerne fastholde".

Skal det forstås sådan, at du gerne ser den nuværende minister fortsætte?

"Udfordringen er, at sundhedsvæsenet er en supertanker. Ændringer tager tid, og der er behov for ro til at lave ændringer – også at få lavet de ændringer som diverse igangværende initiativer lægger op til, og som der er en fælles dagsorden om. Sundhedspolitik optager alle borgere på et eller andet plan, og sundhedspolitikken kan nemt blive et politisk korstog – men at slingre ud af en kurs får os ikke hurtigere i mål, men risikerer at koste os unødige resurser undervejs og er ikke gavnlige for de langtidseffekter, vi egentlig ønsker at opnå. Og det går i sidste ende ud over dem, der gerne skulle have allermest ud af sundhedsvæsenet, nemlig patienterne".

Læs også: FAS til den næste sundhedsminister: Fred regionerne, i hvert tilfælde foreløbig

Læs også: Andreas Rudkjøbing: Styrk det nære sundhedsvæsen efter valget