Ph.d.-afhandlingen udgår fra Øjenklinikken på H:S Rigshospitalet, og omfatter seks studier, der har til formål at beskrive:
-
Prævalensen af synstab og årsager blandt voksne danskere.
-
14-års-incidens af aldersrelateret nethindedegeneration (AMD) og synstab.
-
Associationer mellem risikofaktorer, dødelighed og AMD.
Studierne er baseret på to subpopulationer fra Østerbroundersøgelsens kohorte: 1) 1.000 individer mellem 60 og 80 år blev udtrukket, efter en stratificering i køn og fire aldersgrupper, og inviteret til to kliniske øjenundersøgelser med 14,5 års interval for at opnå prævalens- og incidensdata. 2) Ydermere blev 9.980 individer i alderen 20 til 84 år udtrukket for at studere prævalensen af synstab blandt både erhvervsaktive og ældre danskere med brug af en valideret spørgeskemametode.
-
Prævalensen af svagsynethed og blindhed blandt personer i alderen 20-64 år var henholdsvis 0,21% og 0,10%. Blandt danskere i aldersgruppen 65 til 80 år var prævalensen henholdsvis 3,89% og 1,14%. De hyppigste årsager til synstab blandt danskere yngre end 65 år var optisk neuropati, diabetisk retinopati, retinitis pigmentosa, excessiv myopi og andre retinale sygdomme. Fra 65-års-alderen var AMD og katarakt de hyppigste årsager.
-
Den kumulerede 14-års-incidens af AMD var 16,9%, og af svagsynethed og blindhed i det bedste øje var den henholdsvis 16,7% og 5,1%. AMD var den hyppigste årsag til incident blindhed, ansvarlig for 66,7%.
-
Bløde druser og retinale pigmentforstyrrelser var vigtige morfologiske markører for udvikling af AMD. Ydermere var alder, katarakt, familiær disposition, excessiv alkoholindtagelse, apolipoprotein A1 og apolipoprotein B associeret med AMD, som også var associeret med 59% øget mortalitet blandt kvinder.