Skip to main content

Apopleksi i 2013: i Danmark og internationalt

Dansk Selskab for Apopleksi.

2. jun. 2014
3 min.

Apopleksi rammer 16 mio. mennesker hvert år på verdensplan og er fortsat den hyppigste årsag til erhvervet handicap og tredjehyppigste dødsårsag i den vestlige verden.

Aktuelt er apopleksi den hyppigste dødsårsag i lav- og middelindkomstslande, hvor en apopleksiepidemi er under udvikling. Dette har i 2013 været fokus for World Stroke Organisation, som arbejder for at fremme tilgængeligheden af forebyggelse, akut behandling, rehabilitering og langtidsopfølgning for alle apopleksiramte.

American Heart Association/American Stroke Association har i et tilbageblik over 2013 identificeret væsentlige områder, hvoraf fem er relevante for apopleksi:

1. Nye forebyggelsesguidelines i USA.

2. Evidensbaseret program for blodtryksreduktion, farmakologisk og nonfarmakologisk intervention, hvor mål er opnåelse af blodtrykskontrol hos 87% mod 44% tidligere [1].

3. Nye AK-midler til tromboseprofylakse ved atrieflimren.

4. Flere randomiserede kontrollerede studier af endovaskulær behandling ved akut apopleksi gennemføres, da man i tre studier fra 2013, som er blevet kritiseret for flere metodologiske problemer, ikke har kunnet påvise bedre effekt på prognosen end i.v. trombolyse alene [2].

5. Niacin forebygger ikke vaskulære events på trods af, at HDL øges, men har flere bivirkninger end placebo, så behandling bør undgås.

Endnu et vigtigt resultat er, at pneumatiske kompressionsstrømper effektivt forebygger dyb venetrombose og lungeemboli efter apopleksi [3].

Apopleksiområdet i Danmark er præget af en høj grad af organisering og samarbejde, hvilket ikke alene kommer til udtryk i den brede forfattergruppe bag det nye opdaterede referenceprogram for apopleksi og TCI [4], men også i kvalitetsarbejdet gennem Dansk Apopleksi Register og det nationale samarbejde om trombolyse og endovaskulær behandling.

Aktuelt arbejdes der med organisering af rehabiliteringsindsatsen på tre funktionsniveauer og stratificering af patienter til disse. Sektorovergange er ligeledes fortsat et fokusområde.

Dansk Selskab for Apopleksi holdt for anden gang årsmøde med et tværfagligt program på højt niveau og stor tilslutning fra hele landet.

European Stroke Organisation (ESO) har i de seneste år arbejdet med øget demokratisering og transparens, særligt i forhold til den europæiske apopleksikonference, der fagligt har været succesfyldt, men organisatorisk tiltagende problematisk.

Det er derfor kommet til et brud, således at ESO fra 2015 vil arrangere egen kongres og ligeledes grundlægge sit eget tidsskrift; detaljerede oplysninger kan findes på www.dsfa.dk.

KORRESPONDANCE: Hanne Christensen, Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, 2400 København NV. E-mail: hanne.krarup.christensen@regionh.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk.

Referencer

LITTERATUR

  1. Jaffe MG, Grace A, Lee GA et al. Improved blood pressure control associated with a large-scale hypertension program. JAMA 2013;310:699-705.

  2. Chimowitz MI. Endovascular treatment for acute ischemic stroke – still unproven. N Engl J Med 2013;368:952-5.

  3. Dennis M, Sandercock P, Reid J et al. Effectiveness of intermittent pneumatic compression in reduction of risk of deep vein thrombosis in patients who have had a stroke (CLOTS 3): a multicenter randomised controlled trial.

  4. Lancet 2013;382:516-24. Referenceprogram for apopleksi. www.dsfa.dk.