Skip to main content

Akuthold i danske skadestuer

Thomas Lafrenz1, Søren Østergaard Lindberg2, Jeppe Lerche La Cour3, Lars Folkestad4, Peter Hallas5 & Mikkel Brabrand6 1) Afdeling for Operation og Anæstesiologi, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg 2) Kardiologisk Afdeling, Forskningsenheden 4210, Gentofte Hospital 3) Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Afdeling, Glostrup Hospital 4) Endokrinologisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg 5) Anæstesi- og Operationsklinikken, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet 6) Akut Medicinsk Modtageafsnit, Afdeling 272, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg

22. jun. 2012
2 min.


INTRODUKTION

Brugen af dedikerede hold til patienter med hjertestop og til traumepatienter er herhjemme vidt udbredt. Brugen af andre hold, f.eks. medicinske akutteam (MAT) eller lignende i akut modtageafsnit og skadestuer i Danmark, er ikke undersøgt. Formålet med undersøgelsen var at undersøge brugen og bemandingen af dedikerede akuthold samt brugen af MAT eller tilsvarende hold i danske skadestuer.

MATERIALE OG METODER

Dette er en tværsnitsundersøgelse, der blev gennemført fra juni 2010 til august 2010. Vi sendte et spørgeskema med spørgsmål vedrørende triage og brug samt bemanding af akuthold til de ledende overlæger for skadestuerne på Danmarks akutsygehuse (n = 20). Data vedrørende triage er tidligere blevet publiceret.

RESULTATER

Vi modtog svar fra 95% (n = 19). Tre afdelinger blev ekskluderet på grund af ukomplette data. På alle skadestuer modtog man uselekterede kritisk syge patienter, patienter med hjertestop og traumepatienter. I alle skadestuer blev der brugt et dedikeret hold til modtagelsen af patienter med hjertestop og traumepatienter. Ved hjertestop blev der tilkaldt mediant seks (spændvidde 5-10) forskellige faggrupper. Af disse var tre (1-6) læger, og af disse havde en (0-2) bagvagtstatus. Ved traumepatienter blev der tilkaldt mediant ni (7-12) forskellige faggrupper. Af disse var fire (2-6) læger, og af disse havde tre (2-4) bagvagtstatus. På 31% (n = 5) var der adgang til et etableret MAT-hold. På 12% (n = 2) blev der oprettet et hold af den vagthavende akutmediciner. I 25% (n = 4) var der ikke adgang til et MAT-hold eller tilsvarende, og i 31% (n = 5) blev der oprettet et ad hoc-hold baseret på symptomer og/eller diagnose.

KONKLUSION

Hjertestophold og traumehold er implementeret i alle danske skadestuer. Traumehold er bemandet med flere faggrupper og bagvagter end hjertestophold. Der er begrænset tilgængelighed af dedikerede hold til modtagelse og behandling af kritisk syge medicinske patienter i danske skadestuer.

Danish medical JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2012;59(6):A4451