Skip to main content

Allergisk reaktion udløst af græshoppe

Foto gengives med patientens tilladelse.

Zsuzsa Andrea Domokos, John Hilligsøe Heinig & Morten Schjørring Opstrup

21. okt. 2024
2 min.

En 28-årig kvinde med græs- og husstøvmideallergi samt astma spiste en friteret græshoppe på Roskilde Festival. Kort efter indtag fik hun gener fra halsen, og hun begyndte at hoste. Efter 30 minutter kom kløe i håndflader, og efter yderligere 15 minutter kom der hævelse i ansigtet (A). Hun fik intravenøs behandling med antihistamin og binyrebarkhormon med god virkning (B). Den kliniske mistanke om græshoppeallergi blev bekræftet ved en positiv priktest med græshoppe og derefter en provokation, hvor der efter indtag af 0,7 g græshoppe kom kløe i øjne, næse og hårbund, løbende næse og et fald i peak flow fra 430 til 370 l/min. Symptomerne blev kuperet med antihistamin og inhalation af salbutamol.

Insekter har i mange år været en populær spise i Asien, Latinamerika og Afrika, men de er også blevet en tiltagende populær fødekilde i Europa. De repræsenterer en bæredygtig og klimavenlig kilde til protein [1]. Med denne sygehistorie vil vi gøre opmærksom på, at spiselige insekter kan forårsage allergiske reaktioner hos husstøvmideallergiske patienter samt hos patienter med allergi over for skaldyr og bløddyr, fordi de alle deler fælles proteiner [2, 3].

Korrespondance Zsuzsa Andrea Domokos. E-mail: Zsuzsa.andrea.domokos@regionh.dk

Publiceret på ugeskriftet.dk 21. oktober 2024

Interessekonflikter Der er anført potentielle interessekonflikter. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på ugeskriftet.dk

Artikelreference Ugeskr Læger 2024;186:V72049

doi 10.61409/V72049

Open Access under Creative Commons License CC BY-NC-ND 4.0

Referencer

  1. Nowakowski AC, Miller AC, Miller ME et al. Potential health benefits of edible insects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(13):3499-3508. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1867053
  2. de Gier S, Verhoeckx K. Insect (food) allergy and allergens. Mol Immunol. 2018:100:82-106. https://doi.org/10.1016/j.molimm.2018.03.015
  3. Ribeiro JC, Cunha LM, Sousa-Pinto B, Fonseca J. Allergic risks of consuming edible insects: a systematic review. Mol Nutr Food Res. 2018;62(1). https://doi.org/10.1002/mnfr.201700030