Skip to main content

Alternativ til methotrexat ved behandling af reumatoid artritis

Methotrexat versus tofacitinib til behandling af rheumatoid arthritis.
Methotrexat versus tofacitinib til behandling af rheumatoid arthritis.

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

23. okt. 2014
2 min.

Tofacitinib, som hæmmer enzymet januskinase, er et nyt, biologisk lægemiddel til behandling af reumatoid artritis (RA). I modsætning til andre præparater i denne gruppe administreres det peroralt. Formålet med dette randomiserede, dobbeltblindede multicenterstudie var at sammenligne effekt og sikkerhed af methotrexat versus tofacitinib til behandling af RA.

I studiet blev 956 personer med RA randomiseret til at modtage behandling med tofacitinib, enten 5 eller 10 mg to gange dagligt, eller methotrexat 20 mg ugentligt. Efter seks måneder var forværringer i forhold til strukturel ledskade, kvantificeret vha. en modificeret Sharp-score, beskedne for alle grupper, men dog signifikant mindre for de to tofacitinibgrupper sammenlignet med methotrexatgruppen. I tofacitinibgrupperne var der hhv. 26% og 38%, som efter seks måneder havde ≥ 70% subjektiv, objektiv og/eller biokemisk bedring, sammenlignet med 12% i methotrexatgruppen (p < 0,001 for begge). Tofacitinib medførte stigninger i koncentrationerne af kreatinin og lavdensitetslipoprotein, og 4% udviklede herpes zoster (mod 1% i methotrexatgruppen). Der var fem tilfælde af cancer, herunder tre tilfælde af lymfom, i tofacitinibgrupperne mod et tilfælde i methotrexatgruppen.

Professor, overlæge Kim Hørslev-Petersen, Kong Christian X's Gigthospital, Gråsten, kommenterer: ”Studiet undersøger en gruppe patienter, der ikke tidligere har fået methotrexat i ,terapeutiske doser’. Den gennemsnitlige sygdomsvarighed på tre år ved behandlingsstart gør studiet svært at sammenholde med danske forhold, men kan måske forklare, at effekten er påfaldende ringe blandt de methotrexatbehandlede kontrolpatienter. Således ser man kun 70% klinisk effekt efter 12 måneders methotrexatbehandling hos 15% i dette studie mod 44-45% i de danske CIMESTRA- og OPERA-studier. Resultaterne kan således ikke direkte overføres til danske forhold, men bidrager til den samlede sum af viden, som vil være værdifuld ved en senere revurdering af tofacitinibs mulige registrering gennem EMA”.

Lee EB, Fleischmann R, Hall S et al. Tofacitinib versus methotrexate in rheumatoid arthritis. N Engl J Med 2014;370:2377-86. (Link)

Interessekonflikter: KHP sidder i styregruppen for to danske investigatorinitierede studier ved tidlig leddegigt: CIMESTRA (støtte fra Novartis, Schering-Plough og Nycomed) og OPERA (støtte fra Abbvie og Meda)