Skip to main content

Antidepressiva til patienter med depression har effekt

Stor metaanalyse konkluderer, at antidepressiva gavner patienter med alvorlig depression.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

27. mar. 2018
2 min.

Til trods for et meget omfattende forbrug er effekten af antidepressiva til patienter med depression fortsat omdiskuteret, og tidligere metaanalyser har givet modstridende resultater. I en ny artikel i The Lancet beskrives resultater af den hidtil største metaanalyse, som omfatter over 500 studier med flere end 100.000 patienter med alvorlig depression. Forfatterne konkluderer, at alle de 21 antidepressiva, som indgik i deres studie, var mere effektive end placebo. I studier, som direkte sammenlignede effekten af forskellige antidepressiva (”head to head”), kunne de vise, at nogle antidepressiva var mere effektive og blev tolereret bedre end andre.

Overlæge Erik Roj Larsen, Institut for Klinisk Medicin, Syddansk Universitet, Odense kommenterer: ”Det er et imponerende arbejde, forfatterne har udført. Men resultaterne skal anvendes med omtanke. I sammenligningen af antidepressiva ser det ud til, at der er taget udgangspunkt i den fulde version af depressionsskalaerne, f.eks. HAMD-17. Det betyder, at antidepressiva som amitriptylin og mirtazapin, som medfører sedation, vægtøgning og øget søvn, favoriseres, selvom de ikke nødvendigvis er mere effektive over for de depressive kernesymptomer. Studiet inddrager placebokontrollerede studier med risiko for, at effekten underestimeres, da patienterne i sådanne studier oftere dropper ud af virksom behandling, da de tror, at de får placebo. Reboxetin ser ikke ud til at have nogen plads i behandlingen af depression, idet det giver den ringeste effekt og betydelige bivirkninger. ”Acceptability” defineres som dropout af mange forskellige årsager, hvilket ikke udelukkende skyldes bivirkninger. Clomipramin synes at have en lav acceptabilitet, mens agomelatin, escitalopram og fluoxetin har en høj acceptabilitet. Studiet giver et godt overblik over de forskellige antidepressiva. Ved anvendelse af antidepressiva må virkning og bivirkninger samt den enkelte patients præferencer inddrages så vel som muligheden for psykoterapeutisk intervention”.

Cipriani A, Furukawa TA, Salanti G et al. Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis. Lancet, 20 feb 2018 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ERL har modtaget forskningsmidler fra Trygfonden, Helsefonden, Psykiatriens Forskningsfond i Region Midtjylland og været primær investigator i studier af elektromagnetisk behandling støttet af Lundbeckfonden.