Asymptomatiske personer står for stor andel af COVID-19-smitte
Smittespredning fra klinisk raske spiller en stor rolle for den hurtige udbredelse af coronavirus.
Smittespredning fra klinisk raske spiller en stor rolle for den hurtige udbredelse af coronavirus.
Antallet af subkliniske spredere af COVID-19 er ukendt, men serologistudier begynder at vise, at det må være et meget stort tal. På baggrund af mobilitetsdata fra 375 kinesiske byer i en tidsperiode, før de kinesiske myndigheder iværksatte rejseforbud, har en gruppe forskere udviklet en matematisk model, som estimerer spredningen af coronavirus. Tidsperioden omfatter det kinesiske nytår, som i 2020 begyndte den 10. januar. Her rejste op mod 400 millioner frem og tilbage mellem kinesiske storbyer og landsbyerne med deres familier i overfyldte transportmidler med gode betingelser for virusspredning. På baggrund af de matematiske modeller konkluderes det, at ca. 86% af det totale antal infektioner aldrig blev dokumenteret, primært på grund af ingen eller kun milde symptomer.
Professor Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, RUC, kommenterer: »Det er en vigtig artikel, hvor man konkluderer, at ni ud af ti COVID-19-infektioner i Kina aldrig blev registreret og derfor ikke findes i statistikkerne. Det er vigtigt, da det betyder, at dødeligheden, som førhen var sat til 2,3% af de registrerede tilfælde, var overvurderet. De 2,3% svarer til dødeligheden under den spanske syge! Er dødeligheden i stedet for ti gange lavere, så er den på højde med de moderate pandemier, som var i 1957 og 1968. Disse resultater er i overensstemmelse med den voksende indsigt fra populationsbaserede test i Island, hvor efterhånden 10% af befolkningen er blevet PCR-testet. Samme konklusion vil man drage fra serologistudier, hvor man måler antistoffer og dermed kan registrere andelen af befolkningen, som har været smittede og er blevet raske igen – et eksempel herpå er de nye danske bloddonorstudier. Vi ser fra Li et al’s modelresultater og fra alle disse nye observerede data, at den »mørketalskorrigerede« risiko for at dø af COVID-19 er betydeligt lavere end først antaget.
Mærkværdigvis ser det ud til, at WHO stadig holder fast i den oprindelige rapport fra Kina, hvor man beskriver den meget høje dødelighed på 2,3% blandt kendte tilfælde. De vurderer altså fortsat, at Kinas statistikker indeholder alle de COVID-19-smittede«.
Interessekonflikter: ingen