Skip to main content

Asymptomatiske personer står for stor andel af COVID-19-smitte

Smittespredning fra klinisk raske spiller en stor rolle for den hurtige udbredelse af coronavirus.

NIAID
NIAID
21. apr. 2020
02 min

Antallet af subkliniske spredere af COVID-19 er ukendt, men serologistudier begynder at vise, at det må være et meget stort tal. På baggrund af mobilitetsdata fra 375 kinesiske byer i en tidsperiode, før de kinesiske myndigheder iværksatte rejseforbud, har en gruppe forskere udviklet en matematisk model, som estimerer spredningen af coronavirus. Tidsperioden omfatter det kinesiske nytår, som i 2020 begyndte den 10. januar. Her rejste op mod 400 millioner frem og tilbage mellem kinesiske storbyer og landsbyerne med deres familier i overfyldte transportmidler med gode betingelser for virusspredning. På baggrund af de matematiske modeller konkluderes det, at ca. 86% af det totale antal infektioner aldrig blev dokumenteret, primært på grund af ingen eller kun milde symptomer.

Professor Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, RUC, kommenterer: »Det er en vigtig artikel, hvor man konkluderer, at ni ud af ti COVID-19-infektioner i Kina aldrig blev registreret og derfor ikke findes i statistikkerne. Det er vigtigt, da det betyder, at dødeligheden, som førhen var sat til 2,3% af de registrerede tilfælde, var overvurderet. De 2,3% svarer til dødeligheden under den spanske syge! Er dødeligheden i stedet for ti gange lavere, så er den på højde med de moderate pandemier, som var i 1957 og 1968. Disse resultater er i overensstemmelse med den voksende indsigt fra populationsbaserede test i Island, hvor efterhånden 10% af befolkningen er blevet PCR-testet. Samme konklusion vil man drage fra serologistudier, hvor man måler antistoffer og dermed kan registrere andelen af befolkningen, som har været smittede og er blevet raske igen – et eksempel herpå er de nye danske bloddonorstudier. Vi ser fra Li et al’s modelresultater og fra alle disse nye observerede data, at den »mørketalskorrigerede« risiko for at dø af COVID-19 er betydeligt lavere end først antaget.

Mærkværdigvis ser det ud til, at WHO stadig holder fast i den oprindelige rapport fra Kina, hvor man beskriver den meget høje dødelighed på 2,3% blandt kendte tilfælde. De vurderer altså fortsat, at Kinas statistikker indeholder alle de COVID-19-smittede«.

Li R, Pei S, Chen B et al. Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus (SARS-CoV2). Science 16. mar 2020 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen