Skip to main content

Aurikellukning ved ablation af atrieflimren

Antikoagulansbehandling efter ablation af atrieflimren anbefales til patienter med øget risiko for tromboembolisk sygdom. Trombedannelsen finder sted i venstre aurikel, hvorfor aflukning af samme kan være et alternativ til medicinsk antikoagulansbehandling. 

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

12. dec. 2024
2 min.

Tromboemboliske komplikationer ved atrieflimren er velkendt. Derfor anbefales antikoagulans (AK)-behandling til mange patienter, også efter ablationsbehandling af grundsygdommen. Et nyt studie har direkte sammenlignet aflukning af venstre aurikel ved ablationstidspunktet med »konventionel« efterfølgende AK-behandling.

Lektor Helena Dominguez, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet, kommenterer: »Der er efterhånden robuste data, der støtter, at udelukkelse af venstre atriums aurikel beskytter mod stroke, men om man kan undlade AK-behandling er mindre afklaret. Wazni et al konkluderer i deres OPTION-studie, at man kan undgå mindre om end klinisk betydende blødninger ved at bruge perkutan lukning af venstre atriums aurikel efter ablation i stedet for AK-behandling. Styrken i studiet er, at der indgår et betydeligt antal patienter, 1.600, som egner sig til at få AK-behandling, hvilket er i kontrast med tidligere studier såsom PRAGUE-17, hvor patienter havde en høj blødningsrisiko. Forfattere konkluderer også, at device-lukning af aurikel var lige så effektiv som AK-behandling for at forebygge stroke med veldefinerede a priori-non-inferiority-kriterier. Resultat skal dog tages med noget forbehold, idet 50 patienter randomiseret til device ikke fik det og fik AK-behandling i stedet for. Årsagen til det, og hvad der karakteriserede disse patienter, er ikke nærmere beskrevet. Derudover var der ret mange af de 1.600 randomiserede patienter, som trak sig fra studiet: 28 i device-gruppen og 43 i AK-behandlingsgruppen, og en del kunne ikke følges, henholdsvis 17 og 28. Resultater for de patienter, der fulgte protokollen, lignende dog resultater i intention-to-treat-analyser. Det er vigtigt at notere, at patienter med LVEF < 30% ikke blev inkluderet i studiet, og der er ikke beskrevet, om der blev brugt trombocythæmmere, hvilket kan have haft indflydelse på både blødninger og stroke. Sammenfattet er resultater fra OPTION-studiet opmuntrende, men der er stadig behov for andre studier, der kan støtte, om man kan ophøre med AK-behandling, når man lukker venstre atriums aurikel perkutant med device hos patienter med risiko for stroke«.

Interessekonflikter ingen