Skip to main content

Automatisk iltbehandling på akutafdelingen

Automatisk dosering af ilt øger signifikant tiden med korrekt iltmætning sammenlignet med manuel dosering.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

12. sep. 2017
2 min.

Formålet med ilttilførsel ved akutte tilstande er at bringe den arterielle iltmætning på et acceptabelt niveau og således undgå fatal hypoxæmi og unødvendig hyperoxæmi. I de senere år er man blevet klar over, at hyperoxæmi kan være farlig – ikke kun hos patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom, men også ved en række andre tilstande. Derfor bør iltmætningen, på samme måde som blodsukkeret, holdes inden for et relativt snævert interval for at opnå et optimalt resultat. I en randomiseret multicenterundersøgelse med 187 akut indlagte patienter sammenlignede man automatisk iltdosering i de første tre timer af indlæggelsen, hvor et lukket feedbacksystem automatisk doserede iltflow, med manuel dosering af ilt. Den automatiske dosering var den manuelle dosering signifikant overlegen: f.eks. blev optimal iltsaturation opnået i 81% af tiden ved automatisk dosering, mens den kun blev opnået i 51% af tiden, hvor man doserede iltflowet manuelt.

Overlæge Ejvind Frausing Hansen, Hvidovre Hospital kommenterer: »Undersøgelsen viser, at det er muligt at opnå en bedre kontrol af iltdoseringen til akutte patienter ved at anvende et automatiseret feedbacksystem baseret på kontinuerlig måling af iltmætningen. Tilsvarende systemer vinder indpas inden for behandlingen af for tidligt fødte, hvor tæt iltkontrol også er essentiel. Det canadisk-franske udstyr, FreeO2, er nu testet både i en hyperakut sammenhæng i det aktuelle studie og hos patienter, der var indlagt med KOL-exacerbation i et tidligere publiceret studie. I begge studier er automatisk iltkontrol betydeligt mere effektiv end manuel kontrol til at undgå hypoxæmi og hyperoxæmi. Der har ikke været nogen problemer med sikkerheden. Data fra begge undersøgelser tyder også på, at varigheden af iltbehandling og muligvis også indlæggelsestiden kan reduceres med et automatisk system. I et dansk sundhedsvæsen, som er udfordret af knappe personaleressourcer, forekommer det oplagt at forsøge at automatisere trivielle målings- og justeringsopgaver, herunder iltbehandling, så plejepersonalet kan anvendes til andre opgaver. Det giver i særdeleshed god mening, når det kan kombineres med en mere sikker behandling i henhold til guidelines«.

L’Her E, Dias P, Gouillou M et al. Automatic versus manual oxygen administration in the emergency department. Eur Respir J 2017;50:1602552.

Interessekonflikter: ingen.