Skip to main content

Befolkningsscreening og livsstilsrådgivning reducerer ikke incidensen af iskæmisk hjertesygdom

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

2. jul. 2014
2 min.

Livsstilsrådgivning kan reducere risikoen for iskæmisk hjertesygdom (IHS) på individniveau, men det er usikkert, hvorvidt systematisk screening kan reducere incidensen af IHS på befolkningsniveau. Formålet med Inter99-studiet – et danskbaseret, randomiseret, kontrolleret studie – var at undersøge effekten af befolkningsscreening og opfølgende livsstilsrådgivning på incidensen af IHS.

I alt 59.616 individer på 30-60 år blev randomiseret til enten en interventionsgruppe (n = 11.629) eller en kontrolgruppe (n = 47.987). Personer i interventionsgruppen blev indbudt til screening og opfølgende livsstilsrådgivning i henhold til risikoprofil. Endemål var incidensen af IHS og apopleksi samt mortalitet i henholdsvis interventions- og kontrolgruppen over en tiårig periode.

Ud af de 11.629 personer, som var randomiseret til interventionsgruppen, deltog 6.091 (52%) i baseline-vurderingen og 4.028 (35%) i femårsopfølgningen. I løbet af den tiårige opfølgningsperiode udviklede 5% IHS, 3% fik en apopleksi, og 5% døde. Der var ingen signifikante forskelle i incidens mellem interventions- og kontrolgruppen (alders- og kønskorrigeret hazard ratio (HR) for IHS: 1,03 (95% CI: 0,94-1,13), for apopleksi 0,98 (95% CI: 0,87-1,11) og for død 1,00 (95% CI: 0,91-1,09)). På den baggrund konkluderer forskerne, at man bør afstå fra at indføre en systematisk befolkningsscreening for IHS.

Professor Torsten Lauritzen, Institut for Folkesundhed, Sektion for Almen Medicin, Aarhus Universitet, kommenterer: ”Dette er et betydningsfuldt og velgennemført studie, hvor deltagerne blev inviteret til screening og behovsbestemt livsstilsrådgivning i en forskningsinstitution placeret i et hospitalsmiljø. Som forfatterne påpeger, kan en årsag til den manglende effekt være, at praktiserende læger allerede identificerer og behandler personer i høj risiko. Det er derfor vigtigt at bemærke, at forfatterne i konklusionen understreger, at livsstilsrådgivning i daglig klinisk praksis bør fortsætte. Praktiserende læger har et stort potentiale for at opspore risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom og ikkeerkendt sygdom som f.eks. diabetes, samt at tilbyde livsstilrådgivning, om nødvendigt kombineret med forebyggende farmakologisk behandling”.

Jørgensen T, Jacobsen RK, Toft U et al. Effect of screening and lifestyle counselling on incidence of ischaemic heart disease in general population: Inter99 randomised trial. BMJ 2014 Jun 9;348:g3617.

Interessekonflikter: TL har aktier i Novo Nordisk og har modtaget 15% af forskningsmidler til ADDITION-studiet fra medicinalindustrien.