Opstart af den medicinske behandling ved nydiagnosticeret morbus Crohn kan ske i flere tempi. Traditionelt har en optitreringsmodel (step-up) været anvendt, men en anden strategi kan være at starte mere aggressivt (top-down). Et studie har sammenlignet de to strategier og finder væsentlige forskelle i effekten over et år.
Professor, overlæge Tine Jess, Gastroenterologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, og leder af grundforskningscenteret PREDICT – Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease – ved Aalborg Universitet, kommenterer: »Vi opfatter traditionelt set de inflammatoriske tarmsygdomme som progressive sygdomme med et svært forløb, hvorfor såvel forskning som kliniske anbefalinger kredser om de moderate til svære sygdomstilfælde. Men der er en ikke ubetydelig del af patienterne, der forbliver milde tilfælde. Faktisk har helt op mod 30% af morbus Crohn-patienter et mildt forløb uden sygdomsprogression ifølge de tidligste kohortestudier på feltet. De nylige studier, som anbefaler at starte med aggressiv top-down-behandling af morbus Crohn, har baseret deres undersøgelser på præselekterede patientpopulationer med moderat til svær sygdom, og resultaterne kan derfor ikke generaliseres til alle patienter. En forudsætning for at skræddersy behandlingen bedre til de milde tilfælde er naturligvis, at vi er enige om, hvad mild sygdom er. I de europæiske og amerikanske behandlingsguidelines er der ikke en klar definition herfor. Vi arbejder lige nu på at karakterisere den milde del af patientpopulation bedre og på at forstå denne patientgruppes faktiske behandlingsbehov. Det er sandsynligvis ikke aggressiv top-down-behandling«.
Noor NM, Lee JC, Bond S et al. A biomarker-stratified comparison of top-down versus accelerated step-up treatment strategies for patients with newly diagnosed Chron’s disease (PROFILE): a multicentre, open-label randomized controlled trial. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2024;9(5):415-427. https://doi.org/10.1016/S2468-1253(24)00034-7
Interessekonflikter ingen