Skip to main content

Behandling af refraktær halsbrand

Randomiseret studie undersøger effekt af kirurgi over for medicin hos patienter med behandlingsrefraktær gastroøsofageal refluks.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

19. nov. 2019
2 min.

Gastroøsofageal reflukssygdom er en af de hyppigste årsager til gastrointestinale klager. Behandlingen består i første omgang af råd omkring diæt og sovestilling og suppleres ofte med medicin, som kan omfatte syreneutraliserende midler, barrierefremmende midler og syrehæmmende medicin, især protonpumpehæmmere (PPI). En del patienter har dog behandlingsrefraktære symptomer, hvor operativ behandling med laparoskopisk fundoplikation kan være et alternativ. Et nyt studie inkluderer 366 patienter med refraktære symptomer, som gennemgår et udredningsprogram med endoskopi, biopsi, øsofagusmanometri og intraøsofageal pH- og impedansmåling. De 78 patienter, hvor man kunne påvise refluksrelateret halsbrand, blev derefter randomiseret til tre behandlingsarme: laparoskopisk fundoplikation, PPI + baclofen evt. suppleret med desipramin samt PPI + placebo. Forfatterne konkluderer, at til denne højtselekterede gruppe var fundoplikation den mest effektive behandling mht. symptomlindring med en succesrate på 67% vs. 12-28% i de medicinske grupper.

Professor Peter Bytzer, Københavns Universitet og Gastroenterologisk Sektion på Sjællands Universitetshospital, Køge, kommenterer: »Resultaterne fra dette amerikanske studie understøtter de danske anbefalinger i en nyligt publiceret guideline [www.dsgh.dk] om diagnostik og behandling af reflukssygdom: Reflukskirurgi kan tilbydes, hvor optimeret medicinsk behandling ikke er tilstrækkelig hos patienter med veldokumenteret reflukssygdom. Beslutning om operation forudsætter derfor en meget grundig mekanistisk udredning med manometri, pH- og impedansmåling for at identificere det lille mindretal af patienter med PPI-refraktær refluks, som vil have gavn af operation. Danske farmakoepidemiologiske undersøgelser har dog vist fortsat behov for PPI efter kirurgi hos hovedparten af de opererede, og et ønske om at slippe for en ellers effektiv medicinsk behandling er derfor ikke i sig selv indikation for kirurgi«.

Spechler SJ, Hunter JG, Jones KM et al. Randomized trial of medical versus surgical treatment for refractory heartburn. N Engl J Med 2019;381:1513-23

Interessekonflikter: ingen