Skip to main content

Betablokkere til patienter med KOL

To danske studier antyder, at betablokkere bør bruges hyppigere til patienter med KOL

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

19. feb. 2019
2 min.

Den primære behandling af KOL er inhaleret luftvejsudvidende medicin, hvor en af de vigtigste stofgrupper omfatter beta-2-receptoragonister. Pga. risiko for bronkokonstriktion, som er beskrevet hos patienter med astma, som har fået betablokkere, har man i flere år været tilbageholdende med betablokkere til patienter med KOL. For nogle år siden har man dog primært på baggrund af observationelle studier i kliniske retningslinjer anbefalet, at der ikke skal udvises tilbageholdenhed med kardioselektive betablokkere til patienter med KOL, hvis behandling er velindiceret. Et dansk registerbaseret studie, som har kortlagt anvendelse af betablokkere i den danske befolkning igennem 21 år, viser, at betablokkere efter myokardieinfarkt kun udskrives til 53% af patienter med KOL vs. 76% af patienter uden KOL. Et andet dansk studie har undersøgt risikoen for at blive syg af KOL under betablokkerbehandling ved at se på førstegangsindlæggelse pga. KOL og sammenlignet den med risikoen hos personer, som fik andre typer antihypertensiva. Studiet finder, at behandling med betablokkere var associeret til 20-40% lavere risiko for indlæggelse for KOL, dødsfald som følge af KOL og død som følge af alle årsager.

Overlæge Anders Løkke Ottesen, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: ”Det er to store og spændende danske studier, der med forskellig vinkel har set på betablokkerbehandling til patienter med KOL. Rasmussen et al demonstrerer, at myten om, at patienter med KOL ikke kan tåle betablokkere, synes at leve i bedste velgående i og med, at kun godt halvdelen af disse patienter får recept på betablokkere efter en indlæggelse pga. myokardieinfarkt. Nielsen et al finder, at patienter, der får behandling med betablokkere, har betydelig lavere risiko for senere i livet at blive indlagt med KOL-forværring eller at dø pga. KOL. Om der er tale om en egentlig beskyttende effekt, eller om det skyldes, at patienter med KOL netop ikke får betablokkere, som det første studie synes at indikere, mangler fortsat at blive belyst. Der udføres for tiden flere randomiserede studier af betablokkere til KOL, og det bliver spændende at se resultaterne om et par år”.

 

Rasmussen DB, Bodtger U, Lamberts et al. Beta-blocker, aspirin and statin usage after first-time myocardial infarction in patients with chronic obstructive pulmonary disease: a nationwide analysis from 1995 to 2015 in Denmark. Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes, 4. jan 2019 (e-pub ahead of print).

Nielsen AO, Pedersen L, Sode BF et al. Beta-blocker therapy and risk of chronic obstructive disease – a Danish nationwide study of 1.3 million individuals. EClinicalMedicine.

Interessekonflikter: ingen