Skip to main content

Binge drinking during pregnancy

Cand.scient.san.publ. Katrine Strandberg-Larsen: Forf.s. adresse: Epidemiologi, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, J.B. Winsløws Vej 9, indgang B, DK-5000 Odense C. E-mail: kstrandberg-larsen@health.sdu.dk Forsvaret finder sted mandag den 9. marts 2009, kl. 14.00, lokale 1.1.02, Center for Sundhed og Samfund, København. Bedømmere: lektor Lone Schmidt, David Leon, England og Tina Kold Jensen. Vejledere: Morten Grønbæk, Anne-Marie Nybo Andersen og Per Kragh Andersen.

4. mar. 2009
2 min.

Ph.d.-afhandlingen blev udført ved Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab, Syddansk Universitet, og Department of Epidemiology, School of Public Health, UCLA.

Binge drinking er en betegnelse for episodisk højt alkoholindtag og defineres oftest som indtag af fem eller flere genstande ved en enkelt lejlighed. Knap halvdelen af gravide i Danmark har binge -drukket, mens de var gravide - som oftest i den periode af graviditeten hvor de endnu ikke havde erfaret, at de var gravide. Sundhedsstyrelsen har siden 1999 anbefalet gravide ikke at indtage større mængder alkohol ved enkelte lejligheder. Det er derfor ikke ualmindeligt, at jordemødre og læger, der er involveret i svangreomsorgen, spørges til råds om konsekvenserne af at have binge -drukket få gange tidligt i graviditeten.

Formålet med afhandlingen var at undersøge, om prænatal eksponering for binge drinking er associeret med risikoen for hhv. spontan abort, dødfødsel, død inden for første leveår, medfødte hjertemisdannelser og kryptorkisme. Til at belyse dette blev der anvendt data fra den nationale fødselskohorte Bedre Sundhed for Mor og Barn.

Gravide, der rapporterede om tre eller flere episoder med binge drinking havde en øget risiko for dødfødsel og barnets død inden for første leveår, specielt i den postneonatale periode, end gravide, der havde drukket mindre. Antal episoder med binge drinking under graviditeten var ikke associeret med risikoen for spontan abort, medfødte hjertemisdannelser eller kryptorkisme. Resultaterne understøtter svagt hypotesen om, at binge drinking i løbet af uge 8 til 14 er af vigtighed for nedsynkningen af testiklerne til pungen hos drengefostre senere i graviditeten, idet binge drinking i løbet af denne periode af graviditeten, var associeret med forøget risiko for kryptorkisme, resultaterne var dog ikke statistisk signifikante. Derudover var binge drinking i uge 11 til 16 associeret med en forøget risiko for sen spontan abort (≥13. uge).

Sammenfattende kan det konkluderes, at en eller to episoder med binge drinking i den tidlige graviditet ikke ser ud til at forøge risikoen for spontan abort, dødfødsel, barnets død inden for første leveår, hjertemisdannelser eller kryptorksime hos barnet. Tre eller flere episoder med binge drinking var dog associeret med en forøget risiko for dødfødsel og død i den postneonatale periode. Disse udfald udgør kun en lille del af potentielle helbredskonsekvenser, og data fra Bedre Sundhed for Mor og Barn vil være ideelt til undersøgelse af andre helbredskonsekvenser.