Skip to main content

Blodprøve med henblik på at opdage lungekræft

På nuværende tidspunkt er undersøgelse af cirkulerende tumorceller ikke præcis nok til at screene for lungekræft.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

29. aug. 2020
2 min.

Lungekræft diagnosticeres ofte sent, og kun et mindretal af de nydiagnosticerede patienter kan opereres, hvilket fører til en dårlig prognose. Der forkes derfor i at finde egnede screeningsmetoder med henblik på tidlig diagnose. Screening af risikogrupper med lavdosis-CT af thorax er vist at reducere dødelighed, men på grund af mange falske positive resultater forskes der i, om måling af tumorderiveremarkører i blodet, herunder cirkulerende tumorceller, kan bruges til at målrette screeningen. Et nyt fransk studie bruger den såkaldte ISET-teknik, hvorved man kan isolere epiteliale tumorceller i perifert blod. På baggrund af opfølgning af 614 personer med høj risiko for at udvikle lungekræft (i gennemsnit 53 tobakspakkeår) konkluderer forfatterne imidlertid, at målinger af de cirkulærende tumorceller ved hjælp af ISET-teknikken ikke kunne prædiktere udviklingen af hverken lungekræft eller andre cancerformer.

Professor Stig Bojesen, Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev-Gentofte Hospital kommenterer: »Et meget velgennemført studie af den relevante population, langvarige storrygere, der alligevel må afvise ISET til screening for lungecancer. Ansporet af egne og andres forudgående lovende hypotesegenererende studier var forskerne måske for ambitiøse, da de besluttede sig for at teste analysens diagnostiske performance for lungecancer. Sammenlignet med blodceller er tumorceller ekstremt sjældne, og screeningssituationen sigter netop på at finde tidlige – og små tumorer, der formentlig kun frigiver få celler til cirkulationen, hvoraf ISET kun fanger en mindre andel. I en situation, hvor screening med lavdosis-CT af storrygere evident sænker lungecancerdødeligheden, må opgaven fremover snarere være at forbedre udvælgelseskriterierne for screening. De nuværende kriterier udgøres hovedsageligt af subjektivt rapporteret rygehistorie og har både ringe specificitet og sensitivitet. Potentielt ville man kunne forbedre begge ved at inddrage objektive mål for rygningens skadelige effekter, f.eks. methylering af leukocyt-DNA, i udvælgelsen inden screeningsprogrammet påbegyndes. Inden afprøvning i klinikken skal sådanne metoder og deres beslutningsgrænser og vægt i forhold til øvrige kriterier selvfølgelig fastlægges i studier med tilstrækkelig styrke og suppleres med større retrospektive befolkningsstudier«.

Marquette C-H, Boutros J, Benzaquen J. Circulating tumour cells as a potential biomarker for lung cancer screening: a prospective cohort study. Lancet Respir Med 2020;8: 709–16.

Interessekonflikter: ingen