Skip to main content

Blodprøve til tidlig detektion af cancer

Blodtest, som måler cirkulerende tumor-DNA, ser ud til at kunne påvise mindre tumorer, som endnu ikke har metastaseret.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

5. feb. 2018
2 min.

Lokaliserede tumorer, som ikke vokser ind i omkringliggende væv, og som ikke har metastaseret, er i de fleste tilfælde tilgængelige for kurativ kirurgi. Tumorbiologiske studier tyder på, at mange cancere forbliver lokaliserede i mange år før spredning, og derfor er der et tidsvindue for kurativ kirurgi, forudsat at man kan påvise disse tumorer i dette tidlige stadium. Med henblik på tidlig detektion har man designet en ny blodprøve (CancerSEEK), der dels består af måling af 61 frie DNA-fragmenter i plasma og dels en måling af otte proteinmarkører. En ny artikel har søgt at validere testen på 1.005 patienter med ikkemetastatiske kliniske cancere i ovarier, lever, ventrikel, pancreas, øsofagus, colon/rectum, lunge eller bryst og på 812 raske kontrolpersoner. Blandt patienterne med cancer fandt forfatterne sensitivitet af testen fra 69-98%, mens der blandt de raske kun var syv positive, hvilket gav en specificitet på 98%. Testen kunne også udpege det korrekte organ blandt 83% af patienterne.

Professor overlæge Stig Bojesen, Herlev og Gentofte Hospital, kommenterer: ”Dette interessante – men retrospektive - arbejde viser, hvor langt man kan nå med blodbaseret tidlig detektion af cancer. I nærmeste fremtid vil vi formentlig se mange flere lignende studier, evt. suppleret med billeddannende metodikker, og spørgeskemainformation om livsstil, helbred og familieanamnese.

Inden den slags next generation-screeninger kan anbefales, forestår et meget stort arbejde med at vise, om de i sidste ende faktisk reducerer dødeligheden – og for hvem: cancertyper, cancerstadier, klinisk situation, alder, køn etc. Randomiserede kliniske undersøgelser kan levere evidensen, men vi har endnu ikke etableret den nødvendige infrastruktur, der hurtigt kan afklare disse teknikkers – og kombinationernes – værdi i den virkelige kliniske verden. Hvis der er ét sted i verden, hvor sådanne undersøgelser vil kunne gennemføres hurtigt og med lave omkostninger, så er det i Danmark. Det vil dog kræve større indsats af strukturel/administrativ karakter for på den en side at muliggøre den nødvendige tidstro integration af informationer fra mange forskellige kliniske siloer og på den anden side inddrage befolkningen og sikre, at personificeret tidlig diagnostik ikke øger den sociale ulighed i sundhed”.

Cohen JD, Li L, Wang Y et al. Detection and localisation of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science 2018;359:926-30.

Interessekonflikter: Ingen.