Spændende og underholdende bog af Lindsey Fitzharris, der er ph.d. i videnskabshistorie og medicin i Oxford. Den beskriver kirurgiens udvikling i anden halvdel af 1800-tallet igennem en levneds- og samtidsbeskrivelse af en af kirurgiens største pionerer, den britiske kirurg Joseph Lister (1827-1912).
Joseph Lister indførte den aseptiske teknik til kirurgisk behandling på et tidspunkt, hvor man endnu ikke var klar over betydningen af bakterier, og tilskrev mærkelige substanser i luften den høje risiko for sårinfektioner med dødelig udgang. Det var meget farligt at blive opereret på de store sygehuse, og dødeligheden var klart mindre på et lille isoleret landsbysygehus, og mindst hvis man blev opereret af kirurgen hjemme på hans køkkenbord!
Det gjorde både Lister, der foretog en operation for brystkræft på et familiemedlem i køkkenet, og den berømte amerikanske kirurg William Halsted, der foretog en cholecystektomi på sin mor i sit køkken.
Selvom bogen er forankret i Listers virke, giver den en interessant beskrivelse af de generelle vilkår på dette tidspunkt, både hvad angår det britiske sygehusvæsen og de forhold, som patienter og læger virkede under.
Historien bliver meget nærværende, idet den er krydret med spændende og gribende historier, både om de trakasserier og personlige problemer, som Lister havde, den brede modstand hans principper vakte, især hos ældre – måske lidt satte kolleger (det er vel ikke helt ualmindeligt og stadig eksisterende vilkår?) og konkrete og rørende historier om enkelte patienters skæbne.
Samtidig får man en beskrivelse af, hvorledes Lister blev svært inspireret af de fundamentale studier, som Pasteur lavede vedr. infektiøse agens.
Bogen kan læses af enhver med historisk interesse, og burde læses af enhver ung kirurg, herigennem vil man blive ydmyg – forstå at udviklingen ikke altid fører til fremskridt, at man bør være åben og kritisk.
Forfatter: Lindsey Fitzharris
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 272
Pris: 299,95 kr.