Skip to main content

Brug af e-cigaretter til tobaksafvænning

Tobaksrygning udgør stadigvæk en af de største sundhedsmæssige belastninger. Et nyt studie har undersøgt, om tillæg af e-cigaretter til konventionel rygeafvænning medfører mere rygestop.

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

4. apr. 2024
2 min.

At tobaksbrug medfører sygdom og død, er ikke nyt. Afvænning fra tobaksbrug er derfor stadigvæk afgørende for at mindske en række sygdomme. Brug af e-cigaretter har skabt meget debat. Men et nyt studie tyder på, at e-cigaretter anvendt sammen med konventionel rygeafvænning kan føre til mindre tobaksbrug.

Professor Ulla Møller Weinreich, Lungemedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, kommenterer: »Studiet randomiserer patienter med høj tobaksafhængighed (4,4 point) til enten e-cigaretter med nikotinindhold og rådgivning plus frit forbrug af nikotinsubstitution eller rådgivning og frit forbrug af nikotinsubstitution. Mængden af nikotinsubstitution i begge grupper– og om kontrolgruppen i det hele taget har fået nogen – er uvis. Talrige studier har vist, at nikotinsubstitution eller medicinsk behandling plus vejledning er bedre vejledning alene. Derfor er det ikke overraskende, at de, som får nikotinsubstitution, har størst sandsynlighed for rygeophør. Antallet af nikotinbrugere er størst i interventionsgruppen efter seks måneder. Artiklen er uklar om det faktiske antal, men regner man efter, er der 33% (58 personer) flere nikotinafhængige i e-cigaretgruppen. Hvilket nikotinleveringssystem disse patienter bruger, er uvist, men man kan mistænke, at cigaretafhængige nu er blevet e-cigaretafhængige. Studiet konkluderer, at tillæg af e-cigaretter er bedre end blot vejledning. Altså nikotinsubstitution plus vejledning er bedre end vejledning alene. Jeg kan undre mig over, at NEJM har valgt at publicere disse ,gamle’ nyheder«.

Interessekonflikter ingen