Skip to main content

Cardiac rehabilitation - implementation in Denmark and presentation of a local model

Læge Ann-Dorthe Olsen Zwisler: Forf.s adresse: Statens Institut for Folkesundhed, Øster Farimagsgade 5, DK-1399 København K. E-mail: ado@si-folkesundhed.dk Forsvaret finder sted den 16. december 2004, kl. 13.30, Dagligstuen, Sygeplejeskolen, H:S Bispebjerg Hospital. Bedømmere: Marianne Schroll, Joep Perk , Sverige, og professor Rod Taylor , England. Vejledere: Cand.stat. Mette Madsen, Bjarne Sigurd , mag.scient.soc. Lars Iversen og cand.stat. Henrik Brønnum Hansen.

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen om hjerterehabilitering udgår fra Kardiologisk klinik Y, H:S Bispebjerg Hospital og Statens Institut for Folkesundhed. Afhandlingen belyser implementering af hjerterehabilitering på danske sygehuse, og præsenterer en lokal model for integreret hjerterehabilitering. Afhandlingen er baseret på to videnskabelige arbejder, fem bogkapitler og en hjemmeside (www.hjerterehabilitering.dk).

Ifølge gældende danske kliniske retningslinjer skal patienter med iskæmisk hjertesygdom efter udskrivelse fra sygehuset tilbydes integreret hjerterehabilitering som en del af den samlede efterbehandling. De praktiske og videnskabelige erfaringer med hjerterehabilitering i Danmark har imidlertid været sparsomme.

På baggrund af en postomdelt spørgeskemaundersøgelse blandt landets 67 sygehuse fandt vi, at 36% af sygehusene i 1999 tilbød integreret hjerterehabilitering. Indholdet af

tilbuddene varierede meget, og målrettede hjerterehabiliteringstilbud uden for sygehusene var særdeles sparsomme. En sammenligning med udbredelsen i andre lande tydede på, at Danmark var mindst fem år bagud i forhold til eksempelvis England og Tyskland.

Et treårigt evaluerings- og implementeringsprojekt, omfattende et klinisk randomiseret studie, blev igangsat i 1999. Evalueringsprojektet dokumenterer, at det er muligt at etablere et velfungerende lokalt hjerterehabiliteringstilbud i Danmark. Studiet har identificeret en række områder, som bør medtænkes i forbindelse med implementering af hjerterehabilitering. Hovedresultaterne fra det randomiserede studie, der omfatter i alt 770 patienter, opgøres aktuelt. Resultaterne vil bidrage til udviklingen og implementeringen af integreret hjerterehabilitering i Danmark.