Skip to main content

Changing physical activity in an adult population

Cand.scient.san.publ. Lisa von Huth Smith: Forf.s adresse: Frederiksdalsvej 10F, 2. tv., DK-2830 Virum. E-mail: livhsm01@glo.regionh.dk Forsvaret finder sted den 20. september, kl. 14.30, Festsalen, Glostrup Hospital (Nord), Glostrup. Bedømmere: Merete Osler, cand.scient. Lis Puggaard og cand.scient. Dan Wolf Meyrowitsch. Vejledere: Torben Jørgensen og professor Bjørn Holstein.

10. sep. 2007
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Hospital. Arbejdet består af en oversigt samt fire manuskripter.

Afhandlingen er baseret på Inter99-studiet, der har til formål at forebygge iskæmisk hjertesygdom (IHS) i normalbefolkningen gennem livsstilsintervention (kost, rygning, fysisk aktivitet). Formålet var 1) at undersøge sammenhængen mellem selvrapporteret fysisk aktivitet og biologiske risikofaktorer for IHS, 2) at evaluere interventionens effekt på fysisk aktivitet og 3) at identificere prædiktorer for øgning og ved-ligeholdelse af fysisk aktivitetsniveau.

Inter99 er et randomiseret studie baseret på et tilfældigt udtræk af 30-60-årige borgere i den sydvestlige del af det tidligere Københavns Amt. Ved baseline- undersøgelsen deltog i alt 6.784 personer i interventionsgrupperne og 3.324 personer i kontrolgruppen.

Hovedfundene var: 1) selvrapporteret fysisk aktivitet i relation til transport til og fra arbejde samt fysisk aktivitet i fritiden var positivt associeret med HDL-kolesterol og omvendt associeret med LDL-kolesterol, triglycerider, BMI og taljemål i tværsnitsanalyser. Sammenhængen med total kolesterol og blodtryk var uklar. 2) Interventionen havde en gavnlig effekt på udviklingen i fysisk aktivitet blandt mænd men ikke blandt kvinder over en treårig opfølgningsperiode. 3) Absolut risiko for udvikling af IHS prædikterede ikke påbegyndelse og vedligeholdelse af fysisk aktivitet ved etårs- og treårsfollow-up. 4) Kostvaner prædikterede vedligeholdelse af fysisk aktivitet ved etårsfollowup for kvinder men ikke for mænd. Desuden var kostvaner muligvis en prædiktor for vedligeholdelse af fysisk aktivitet ved treårsfollowup og for påbegyndelse af fysisk aktivitet ved etårsfollowup, men disse associationer var mindre klare.