Skip to main content

Dansk Almen Medicinsk Database - fremtidens værktøj!

Alment praktiserende læge Henrik Schroll, professor Bo Christensen, alment praktiserende læge John Sahl Andersen & alment praktiserende læge Jens Søndergaard

14. mar. 2008
3 min.

Indtil nu har der ikke eksisteret værktøjer til kontinuerlig systematisk indsamling af data om forløb af sygdomme, henvendelser i almen praksis, udredninger og behandlinger. Alle praktiserende læger i Danmark anvender edb-baserede journalføringssystemer, men der er mange forskellige systemer, og registrering af diagnose og behandling har typisk været anført som tekst snarere end som diagnosekode. International Classification of Diseases (ICD)-diagnosekodesystemet er ikke velegnet i almen praksis!

International Classification of Primary Care (ICPC)-systemet har imidlertid vist sig at være velegnet til at følge patienterne i forløbet fra første henvendelse, ofte før diagnosen er stillet [1]. ICPC har også vist sig at være velegnet til epidemiologisk forskning inden for den primære sundhedstjeneste [2]. Derfor har vores forskergruppe gennem de senere år arbejdet med at udvikle en metode til løbende opsamling af komplette data om patientforløb i almen praksis. Dataene skal bruges både til epidemiologiske formål, til kvalitetsudvikling og til forskning.

I alle 12 edb-systemer i almen praksis i Danmark har man lagret strukturerede informationer om medicinudskrivning, diagnoser, ydelser og laboratorieværdier (Figur 1 ). Til mange kvalitets- og forskningsprojekter er der brug for yderligere informationer. Disse indsamles ved hjælp af en datafangstfunktion på lægens pc, der udløser et spørgeskema på skærmen (pop op-vindue) ud fra en række inklusionskriterier, f.eks. alder, køn, ICPC-kode m.m.

De indsamlede data (pop op-svar, medicin, laboratoriedata og diagnoser) sendes automatisk over det sikre sundhedsdatanet til Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD), en nyetableret, specialespecifik database, som Dansk Selskab for Almen Medicin har fået godkendt. Fra DAMD kan nye projekter »skubbes« ud til den enkelte læge, der i sit system kan tilslutte sig og afmelde sig projekter, som han/hun ønsker det. Det kunne f.eks. dreje sig om et luftvejs audit projekt Odense (APO)-projekt, som lægen vælger at deltage i.

DAMD er en fælles database for kvalitetsprojekter, for forskningsprojekter og for en generel, løbende aktivitetsregistrering over arbejdet i almen praksis (en sentinelregistrering). Datafangst og DAMD er organiseret under Den Almenmedicinske Kvalitets Enhed (DAK-E), der drives af en fond aftalt af overenskomstens parter PLO og Danske Regioner. Ansøgninger om at gennemføre projekter under DAMD vurderes og behandles af et kvalitets- og forskningsudvalg, hvori der sidder repræsentanter for kvalitetsudvalgene fra de fem regioner, de tre almenmedicinske forskningsmiljøer, Danske Regioner og PLO. Ansøgningsskema om projektafvikling og dataudtræk fra DAMD hentes på [3]. Materialet fra DAMD giver mulighed for at deltage i international forskning, f.eks. EU-projekter. Vi har således igennem tre år deltaget i et projekt med udveksling af data om diabetes, hjerte-kar-sygdomme og psykiske lidelser mellem ni europæiske lande.

DAMD vil blive anvendt i de store sygdomsgrupper i almen praksis til udvikling af behandlingskvaliteten og til forskningsprojekter, der blandt andet kan omhandle patientforløb, effekt af forskellige behandlinger, medicinbivirkninger og meget andet. Læs mere om dette på [4].



Korrespondance: Henrik Schroll , Den Almenmedicinske Kvalitets Enhed, J. B. Winsløws Vej 9A, DK-5000 Odense C. E-mail: hschroll@dak-e.dk

Interessekonflikter: Ingen

Referencer

  1. Falkoe E, Rasmussen KB, Maclure M et al. Statistical linkage of treatment to diagnosis for research and monitoring of practice patterns. Methods Inf Med 2004;43:282-6.
  2. Schroll H, Stovring H, Houmand A et al. Estimating incidence and prevalence of episodes of care in general practice. Scand J Prim Health Care 2004;22:60-4.
  3. www.dak-e.dk /dec 2007.
  4. www.dak-e.dk/flx/datafangst /dec 2007.