Skip to main content

Dansk Anæstesi Database: Komplikationer, volumen og fremtid

I årsrapporten fra for 2023 var der særligt fokus på komplikationer og på stigende volumen af anæstesier, og selvfølgelig en drøftelse af kommende indikatorer.

Styregruppens medlemmer: Kim Garde, Anne Tøttrup Klith, Birgitte Brandsborg, Finn Michael Radtke, Kim Wildgaard, Morten Lund Christiansen, Per Henrik Lambert, Christoffer Calov Jørgensen, Iben Kryger Birkholm, Chresten Gamborg Puggaard, Birgitte Rühmann, Anne-Kirstine Dyrvig Sant. Interessekonflikter: Ingen

3. okt. 2024
3 min.

Resultat fra årsrapporten, 1. januar – 31. december 2023. 

Dansk Anæstesi Database (DAD) fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Komplikationer

Andelen af komplikationer, som defineret og overvåget af DAD-systematikken, i forbindelse med anæstesi på danske sygehuse, har ligget stabilt lavt helt tilbage til 2016, og blev i årsrapporten for 2023 målt til 0,2 %. Dette er betragteligt under udviklingsmålet, som er sat til < 3,5 %. Udviklingsmålet bortfalder jf. anbefaling i evidensrapport fra 2023 i kommende årsrapporter, fordi typen af komplikationer er heterogen, ligesom nogle er vanskelige at forebygge, f.eks. malign hypertermi og anafylaksi. Dog vil det fortsat være relevant at monitorere udviklingen i komplikationerne på afdelings- og regionalt niveau.

I perioden blev indberettet 528 komplikationer under anæstesi, og 119 postoperativt, svarende til 636 komplikationer fra 359.786 anæstesier. Dette kan tyde på at komplikationer er underrapporterede. En forklaringsmodel herpå kan være, at der i nogle af EPJ-systemerne er en standard, som angiver ”ingen komplikationer” efter anæstesi og opvågning. Barrierer for at vælge relevante komplikationer kan være antallet af klik nødvendige for aktivt skal vælge at der har været komplikationer og hernæst angive typen. Styregruppen opfordrer til at denne praksis erstattes af en visning af mulige komplikationer på samme niveau som svarmuligheden ”ingen komplikationer”, for at det bliver lige så let at angive en komplikation, som at angive at der ikke er nogen komplikation.

I indikatoren vedr. komplikationer, fremgår at data mangler for 70.073 anæstesier, svarende til 16 %. Det betyder, der er 16 % af observationerne, hvor der ikke er data om komplikationer. Dette er en ganske stor andel, og det er ikke klart ud fra data, om det dækker over forløb, hvor der var komplikationer, eller om det reelt betyder, der ikke var komplikationer i disse forløb. Den regionale fordeling er, at Region Hovedstaden mangler data i 34 % af observationerne, Region Sjælland i 31 % og Region Nordjylland i 20 %. Region Syddanmark og Region Midtjylland mangler data i 1 % af observationerne eller derunder. Den store regionale forskel er givetvis et udtryk for at der i nogle regioner datateknisk er krav om at alt er udfyldt, for at data sendes til RKKP.

Volumen

Antallet af anæstesier registeret til DAD har været støt stigende over de seneste år. Styregruppen anslår, der foretages omtrent 500.000 anæstesier årligt i Danmark. I 2023 blev indrapporteret 429.944, uden at anæstesier foretaget hos privatpraktiserende speciallæger indgik i databasen. Det er ønskeligt, at få kvalitetsdata for alle anæstesiologiske forløb, idet god kvalitet berører alle forløb.

Nye indikatorer

I det kommende år arbejder styregruppen på udvikling af nye indikatorer, særligt med fokus på at benytte eksisterende data fra Landspatientregisteret for at minimere registreringsbyrden. Eksempelvis er der søgt om data til at undersøge, om patienter får fysisk præoperativt tilsyn.

Endvidere arbejdes på indikatorer specifikt for børn (alder mindre end 18 år) om luftvejshåndtering, hypotermi og smerter som aktuelt ikke indgår i DAD.

Årsrapporten har været i kommentering hos alle regioner.