Resultat fra årsrapporten, 1. januar – 31. december 2023.
Dansk Depressionsdatabase fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).
Dansk Depressionsdatabase (DDD) har fungeret som klinisk kvalitetsdatabase siden 2011. I databasens 13. årsrapport, årsrapport 2023, afrapporteres resultater fra 12 indikatorer, der er baseret på data fra Landspatientregistret (LPR). Datagrundlaget for årsrapporten er 3719 indlæggelser af patienter med depression. Årets rapport viser fremgang på alle indikatorer og national målopfyldelse på indikator 6a (vurdering af selvmordsrisiko ved indlæggelse) og indikator 11 (genindlæggelse indenfor 30 dage).
DDD indeholder data fra indlagte og ambulante voksne patienter med hoveddiagnosen depression, men i forbindelse med overgangen til LPR3 i 2019 opstod problemer med at identificere ambulante patientforløb, hvilket i en længere periode har umuliggjort opgørelser vedr. ambulante patienter. Opgørelse af ambulante patientforløb er dog genoptaget 1. januar 2024 og vil indgå fra og med årsrapport 2024.
I en tidligere one-pager i forbindelse med årsrapport 2018 beskrev styregruppen at databasen i årevis havde lidt under dårlig indberetning af procedurekoder til LPR, særligt udtalt i Region Hovedstaden. Dette blev dengang illustreret ved hjælp af data fra indikator 6a, der opgør selvmordsscreening ved indlæggelse. Under den rimelige antagelse at selvmordsscreening er en procedure, som i høj grad udføres, tolkedes en lav andel som dårlig registreringspraksis. Budskabet dengang var, at Region Hovedstadens dataindberetninger gennem flere år havde haft tilbagegang og at manglende automatiske indberetning til LPR var den væsentligste årsag.
I juni 2022 blev implementeret en løsning med automatisk kodedrop fra Sundhedsplatformen til LPR. Resultatet er tydeligt i indikator 6a i 2023, hvor den markante regionale skævhed nu er helt væk. I 2023-opgørelsen er der høj målopfyldelse (94 % til 98 %) i alle fem regioner og et nationalt resultat over standarden.
Fremgangen ses tydeligt i trendgrafen for årene 2011-23 for indikator 6a, der viser en markant opadgående udvikling fra 2021, særligt i Region Hovedstaden, der indtil 2021, lå meget lavt. Data passer med at automatisk overførsel af koden for selvmordsscreening blev effektueret i juni 2022.
I årsrapporten 2023 ses et glædeligt fremskridt i registrering til databasen, der er en nødvendighed for at drive den kvalitetsudvikling, der er databasernes formål og berettigelse. Derfor anbefales det fortsat at ledere på alle niveauer fokuserer på indrapporteringen til de psykiatriske kliniske databaser. At data afspejler de kliniske forhold er essentielt for den kvalitetsudvikling, der er baseret på arbejdet med kvalitetsdatabaserne.
Årsrapporten har været i kommentering hos alle regioner.