Skip to main content

Dansk Intensiv Database: Børn, kapacitet, hjertestop og forgiftninger

Databasen kortlægger nu indlæggelser af børn på intensivafdelinger i Danmark. Kapacitetsproblemer fylder mindre, og der er så få hjertestop efter udskrivelse, at indikatoren kan udgå. Der arbejdes videre på indikator vedr. forgiftning.

Styregruppens medlemmer: Steffen Christensen, Christian Fynbo Christiansen, Christoffer Grant Sølling, Morten Hylander Møller, Nanna Reiter, Nicolai Rosenkrantz Segelcke Haase, Praleene Sivapalan, Susanne Andi Iversen, Søren Rosborg Aagaard, Thomas Strøm, Thomas Pasgaard, Torsten Faber, Helle Hulegaard Sørensen, Birgitte Rühmann, Anne-Kirstine Dyrvig Sant. Interessekonflikter: Ingen

10. okt. 2024
3 min.

Resultat fra årsrapporten, 1. januar – 31. december 2023. 

Dansk Intensiv Database fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Dansk Intensiv Database har taget hul på udviklingen af nye indikatorer, og præsenterer derfor i år for første gang en række ekstra opgørelser vedr. børn. I 2023 var der i alt 1.742 børneindlæggelser på intensivafdelinger i Danmark. Heraf var 1.170 af børnene under 10 år gamle (67 %), mens 572 var 10 -17 år på indlæggelsesdagen. 796 af indlæggelserne varede under 24 timer (46 %), og 946 varede 24 timer eller derover. I den geografiske placering af børnene tegner sig et tydeligt mønster, hvor hver region har et enkelt hospital, der primært varetager børneindlæggelserne, dvs. Rigshospitalet i Region Hovedstaden, Slagelse eller Rigshospitalet i Region Sjælland, Odense Universitetshospital i Region Syddanmark, Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland og Aalborg Universitetshospital i Region Nordjylland. Samlet set udgør Rigshospitalet den største aftager af børneindlæggelser med 567 i alt i perioden (33 %).

Samlet var andelen af børn, der modtog respiratorbehandling 39 %, svarende til 676 indlæggelser. Siden 2020 er andelen af børn i respiratorbehandling faldet i Region Sjælland og Region Nordjylland, og ligger nogenlunde stabilt i de øvrige regioner.

Andelen af patienter, der under indlæggelsen overflyttes til en anden intensivafdeling pga. kapacitetsproblemer, er tydeligt faldet siden 2021 (3,8 % til 1,7 %). Dette svarer til forventningen, idet COVID-19 ikke længere giver kapacitetsudfordringer. Aktuelt er dialogen i styregruppen, at det kan være vanskeligt at udskrive patienter til stamafdeling pga. overbelægning på stamafdelingen. Der er taget initiativ til en indikator vedr. denne problemstilling, men det viser sig at være en registreringsmæssig udfordring.

De seneste tre år har databasen målt på antal hjertestop indenfor 48 timer efter udskrivelse fra intensivafdeling idet hjertestop kort efter udskrivelse er tegn på at udskrivelsen var præmatur. Resultatet er stabilt lavt og har ligget på 0,3 % i alle tre år ud af omkring 25.000 indlæggelser. Der er således ikke behov for at fastholde monitoreringen, og indikatoren udgår.

Det sidste udviklingstiltag i årsrapporten, er en opgørelse over forgiftninger. Den kræver dog fortsat arbejde, idet en del forgiftningsindlæggelser aldrig kommer til intensivafdeling, ligesom der er stor forskel på behandlingen afhængigt af typen af forgiftning.

Årsrapporten har været i kommentering hos alle regioner.