Skip to main content

Dansk Palliativ Database: Regionale forskelle i det specialiserede palliative tilbud

Kvaliteten af den palliative indsats i Danmark bør forbedres, så det sikres, at patienter med palliative behov lindres i de specialiserede palliative enheder og/eller på basalt niveau i det øvrige sundhedsvæsen.

Styregruppens medlemmer: Maiken Bang Hansen, Mogens Grønvold, Bettina Rønnest, Birgitte Bülow, Christian Babiarz Madsen, Hans-Jørgen Lehman, Helle Tingrupp, Jette Pærregaard, Kirsten Ørum, Linnea Damslund, Lise Mondrup, Lone Jensen, Louise Madsen, Mai-Britt Guldin, Mette Asbjørn Neergaard, Nikolai Aarøe Jensen, Per Hansen, Steen Peter Nielsen, Mathilde Adsersen. Interessekonflikter: Ingen.

14. okt. 2024
3 min.

Resultat fra årsrapporten, 1. januar – 31. december 2023.
Dansk Palliativ Database (DPD) fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

I DPD måles kvaliteten af den specialiserede palliative indsats i de i alt 42 palliative teams/enheder og hospicer. Tal fra maj 2024 viser, at DPD har data for ca. 223.000 patientforløb (92 % af patientforløbene i databasen er kræftpatienter).

Årsrapporten for 2023 viser de nyeste tal for adgang til specialiseret palliativ indsats for patienter med livstruende sygdom inden død. Indikator 1 viser andelen, der modtages til specialiseret palliativ indsats ud af henviste patienter, som opfylder visitationskriterierne. Indikator 1 har ligget omkring 80 % siden 2016. Indikator 3 viser andelen, der får adgang inden deres død uanset om de har været henvist eller ej, og har for kræftpatienter ligget på 46-48 % siden 2020. Andelen var 51-53 % i 2016-2019, men faldet kan skyldes, at et team mindre indgik i indikatorberegningen fra 2020. Fra man i databasen i 2017 startede med at opgøre andelen af patienter med andre diagnoser end kræft, der får adgang inden død, har tallet ligget på 1-3 %. Siden Rigsrevisionens i deres beretning fra 2020 kritiserede adgangen til specialiseret palliativ indsats i perioden 2016-2019 [1] er der, ifølge indikator 1 og 3, ikke tegn på forbedringer i andelen, der får adgang.

Indikator 2 måler andelen af patienter, der modtages senest 10 dage efter henvisning. I 2023 blev 80 % modtaget indenfor 10 dage, hvilket er lidt bedre end da Rigsrevisionen i 2020 kritiserede, at for mange ventede for længe, men 80 % er forsat under standarden på 90 %.

På landsplan viste DPD årsrapport 2023, at 47 % kræftpatienter fik adgang til specialiseret palliativ indsats inden deres død (indikator 3), men med klare regionale forskelle (Sjælland 33 %, Hovedstaden 51 %, Syddanmark 47 %, Midtjylland 46%, Nordjylland 48 %). Andelene af kræftpatienter, der modtog forskellige typer af specialiseret palliativ indsats inden død varierede også og var lavest i Region Sjælland mht. palliativ indlæggelse, hjemmebesøg, og tilsyn (figur 1). Region Sjælland var dog sammen med Region Midtjylland, der hvor sandsynligheden for at besøg i et palliativt ambulatorie var størst.

Databasens styregruppe finder det pga. den manglende fremgang i adgang vigtigt, at man fra politisk side tager hånd om at styrke den palliative indsats, da den begrænsede kapacitet i den specialiserede palliative indsats fremover vil blive presset yderligere af et større antal ældre og dermed flere med alvorlige, fremadskridende sygdomme. En langt mere omfattende og systematisk basal palliativ indsats i sundhedsvæsenet udenfor de specialiserede palliative enheder – med støtte fra specialisterne – kan være en del af løsningen.

Årsrapporten har været i kommentering hos alle regioner.