Skip to main content

Databasen for Akutte Hospitalskontakter: Kun 57% modtages i en fælles akutmodtagelse

I alt 57% af de akutte patienter modtages i en fælles akutmodtagelse. Det samlede antal forløb er stagneret, patienterne bliver ikke ældre og deres komorbiditet falder. Akutte Hospitalskontakter stiller skarpt på et heterogent akutområde.

Styregruppens medlemmer: Annmarie Lassen, Kasper Iversen, Dorte Damgaard, Gerhard Tiwald, Mikkel Brabrand, Jakob Hendel, Thomas Cotzand, Gro Engholm, Ole Mølgaard, Simon Ploug Gartner, Jørn Munkhof Møller, Henrik Nielsen, Anette Weis, Anders Møller Schlünsen. Interessekonflikter: ingen.

3. feb. 2025
2 min.

Resultat fra årsrapporten, 1. januar - 31. december 2023. 

Databasen for Akutte Hospitalskontakter fra Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut (SundK).

I 2023 var der 1.864.156 forløb med akutte hospitalskontakter i Danmark, hvoraf 57% startede i en akutmodtagelse på et akuthospital (figur 1). Fordelingen dækker over højere andele i regionerne Nordjylland, Midtjylland og Sjælland (67-71%) og lavere andele i Region Hovedstaden og Region Syddanmark (46-58%).

Det danske sundhedsvæsen har flere indgange til akutte ydelser på sygehusene. Patienterne ankommer på adskillige afdelinger udover de 21 akutmodtagelser der ligger fysisk på et akutsygehus. Nogle akutte patienter ankommer på afdelinger der ikke ligger fysisk på et akutsygehus, men er administrativt knyttet til et akutsygehus (figur 1). I kategorien administrative akutafdelinger indgår fx skadeklinikker og tilhørende afsnit der formelt er organiseret som en akutafdeling på et akutsygehus. Akutmodtagelser på akutsygehuse dækker akutmodtagelser der fysisk er beliggende på et af de 21 sygehuse som Danske Regioner har angivet som akutsygehuse. I årsrapportens bilagsmateriale er der redegjort for hvilke afdelinger der tilhører de forskellige kategorier.

Efter år med et stigende antal akutte patientforløb per 100.000 indbyggere ses der i år et lille fald. I perioden fra 2020 til 2022 steg antallet fra 306 til 319, imens tallet for 2023 var 314/100.000 indbyggere. De kommende år må vise om der er tale om et tilfældigt udsving eller om udviklingen er vendt. Baggrundsdata fra databasen viser en begrænset udvikling i gennemsnitsalderen for patienter med akutte hospitalsforløb (43,11 år i 2020 til 43,55 år i 2023), mens patienternes gennemsnitlige komorbiditet målt ved Charlsons komorbiditets indeks i samme periode er faldet fra 0,71 til 0,67. 

Analysen af udviklingen i akutte hospitalskontakter på landsplan er kompliceret. Udover befolkningens behov for akut hospitalsbaseret diagnostik og behandling er tendenserne i høj grad udtryk for strukturelle, specialemæssige samt tekniske og incitamentsmæssige omlægninger indenfor og på tværs af det regionale landskab. Derfor skal konklusioner om udviklinger og sammenligninger på tværs på akutområdet ske med den største forsigtighed.

Årsrapporten har været i kommentering hos alle regioner.