Skip to main content

Depressive symptoms in children and adolescents

Klinisk assistent Merete Juul Sørensen: Forf.s adresse: Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital, Harald Selmersvej 66, DK-8240 Risskov. E-mail: mjs@buh.aaa.dk Forsvaret finder sted den 19. november 2004, kl. 14.00, i Auditoriet, Psykiatrisk Hospital i Århus, Skovagervej 2, 8240 Risskov. Bedømmere: Per Vestergaard, Per Bech og Berit Grøholt . Vejledere: Per Hove Thomsen, Ole Mors og Raben Rosenberg .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-studiet er gennemført på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital, Risskov, og er en undersøgelse af 199 børn og deres forældre. Nyhenviste børn og forældre gennemgik et semistruktureret diagnostisk interview (K-SADS) samt et selv-rating-skema (CDI) for depressive symptomer.

Resultatet af undersøgelsen viser, at det semistrukturerede diagnostiske interview er en sensitiv metode til diagnostik af depression hos børn, mens selv-rating med CDI har en lav sensitivitet og specificitet og derfor ikke kan anbefales til screening for depression blandt børnepsykiatriske patienter.

Depression, som defineret i DSM-IV, var hyppigt forekommende hos børnepsykiatriske patienter i 8-13 års-alderen (21%). Hyppigheden af depression afhænger dog af, hvilke diagnostiske kriterier man lægger til grund for diagnosen og man bør være opmærksom på at DSM-IV diagnosticerer flere børn med depression end ICD-10. Hovedparten af børn med depression (90%) havde mindst en anden børnepsykiatrisk lidelse, som hos 3/4 var debuteret før depressionen. Det drejede sig især om angstlidelser og anoreksi. Nogle depressive symptomer optrådte hyppigst hos de ældste børn (anhedoni, hypersomni, koncentrationsbesvær og tab af appetit), mens lavt selvværd var hyppigst hos de yngste. Forekomsten af andre børnepsykiatriske lidelser var afhængig af såvel køn som alder.

Antallet af børn diagnosticeret med depression var stigende i perioden fra 1995 til 2002, ligesom depressionssymp-tomer som henvisningsårsag optrådte med stigende hyppighed.