Skip to main content

Detection and characterisation of disseminated carcinoma cells in patients with colerectal cancer

Kim Werther: Forf.s adresse: Søvang 11, 4000 Roskilde. Forsvaret finder sted den 8. februar 2002, kl. 14.00, Auditorium 3-4, H:S Hvidovre Hospital. Bedømmere: Paul E.G. Kristjansen, Claus Fenger og Ole Kronborg.

2. nov. 2005
2 min.

I ph.d.-afhandlingen etableres og evalueres en immunomagnetisk teknik til identifikation og separation af cancerceller fra en mononukleær cellesuspension. Yderligere etableres og evalueres en immuncytokemisk farvemetode som muliggør farvning for cytokeratin og uPAR på cancerceller.

Ved efterfølgende klinisk anvendelse af metoderne fandtes en relativ lav frekvens (9,8%) af kolorektal cancer-patienter med cytokeratinpositive celler i præoperativ knoglemarvsaspirat, og ingen af de isolerede cancerceller havde uPAR-ekspression. Resultatet kunne antyde, at metoden ikke er tilstrækkelig sensitiv til at finde tumorcellerne, men indikerer samtidig, at metastasering til knoglemarven ikke er et hyppigt fænomen ved kolorektal cancer. Den kliniske undersøgelse understøtter derfor ikke en indførelse af teknikken til detektion af cancerceller i præoperative knoglemarvsaspirater hos patienter med kolorektal cancer.

Hos patienter med bl.a. mammacancer er frekvensen af cytokeratinpositive celler i knoglemarven højere og udgør en uafhængig prognostisk faktor. Knoglemetastaser er et relativt hyppigt fund hos patienter med mammacancer, og det er derfor sandsynligt, at dette biologiske karakteristikum er baggrunden for den relativt høje frekvens af cytokeratinpositive celler i præoperative knoglemarvsaspirater. Biologien og spredningsmønsteret for forskellige cancertyper er formodentligt meget varierende, hvilket antagelig ville kunne retfærdiggøre en præoperativ screening for tilstedeværelsen af disseminerede cancerceller til knoglemarven ved andre karcinomtyper end kolorektal cancer.