Skip to main content

Diabetisk angiopati

Professor Carl Erik Mogensen

24. aug. 2007
3 min.


Knud Lundbæk ankom til Århus i 1952 på Medicinsk Afdeling på Århus Kommunehospital. Han havde skrevet disputats i København om insulinets virkning på det respiratoriske stofskifte. Knud Lundbæk var en uhyre flittig mand og passede samtidig med sin forskning det kliniske arbejde på afdelingen som 1. reservelæge. Han blev hurtigt et godt forbillede for de yngre læger (de gik alle med flagrende kitler og rødt, løst slips). Det, han senere skulle blive kendt for, var en epidemiologisk undersøgelse af patienter med langvarig diabetes i Århus-området. Materialet var ikke stort, men Lundbæk kunne alligevel ved sin skarpsindighed på baggrund af dette definere de sendiabetiske forandringer (»sendiabetes«) som en specifik vaskulær sygdom (Figur 1 ).

Definitionen af diabetisk angiopati som en generel vaskulær sygdom var Lundbæks fortjeneste. Det var dog især de mikrovaskulære forandringer, der havde hans interesse. Knud Lundbæk fandt, at diabetisk øjensygdom var til stede i omkring 80% af tilfældene. Knud Lundbæk fokuserede specielt på de små, såkaldt røde punkter eller red dots (mikroaneurismer), som var næsten patognomoniske for diabetes. Lundbæk kunne senere ved sine foredrag provokere tilhørerne ved at vise et lysbillede med en enkelt rød plet og herefter sige, at »her er definitionen på diabetes«. Dette viser blot, at Knud Lundbæk især var interesseret i de specifikke sendiabetiske læsioner, der klart udvikles som en følge af forhøjet blodglukose.

Omkring 1965 blev Lundbæk provokeret af Marvin Siperstein, som mente, at de diabetiske karforandringer var af genetisk natur, således at den glykæmiske kontrol ikke spillede en helt så afgørende rolle. Dette var baseret på elektronmikroskopiske undersøgelser af kapillærerne i muskelbiopsier.

Lundbæk antog sammen med Ruth Østerby som sin hypotese, at karlæsionerne udvikles sekundært til diabetes. De udvalgte nyrerne som prøvesten for dette, idet han iværksatte en omfattende elektronmikroskopisk undersøgelse af nyrebio-psier fra patienter med nykonstateret diabetes. Med anvendelse af morfometri blev det påvist, at basalmembrantykkelsen i glomeruli var ganske normal på tidspunktet for konstatering af diabetes, men der kom en fortykkelse med tiltagende diabetesvarighed Genetiske faktorer var dermed sandsynligvis højst af begrænset betydning.

Lundbæk fremsatte senere hypotesen, at de sendiabetiske forandringer havde relation til det forhøjede væksthormon-niveau ved diabetes mellitus. Man arbejder stadig på at substantiere væksthormonhypotesen ved interventionsstudier, med somatostatinanaloger. Noget klart bevis findes imidlertid ikke endnu. Lundbæk organiserede også et projekt med hypofysektomi i forbindelse med retinopati, men det viste sig, at der var for mange bivirkninger ved dette indgreb.

Lundbæk var en utrolig inspirator, overvejende som medicinsk forsker. Der er en lang række diabetologer og endokrinologer, der skrev disputats med Knud Lundbæk som vejleder og senere blev overlæger rundt om i landet. Knud Lundbæk var en mand med store visioner, karisma og et meget stort intellekt og kunne i den grad samle, tiltrække og inspirere en større kreds af yngre kolleger. Under hans ledelse blev Afdeling M og laboratoriet en avantgardeafdeling.

Under et besøg på et bibliotek i Edinburgh faldt Lundbæk over en kuffert med manuskripter, som viste sig at indeholde vestlig litteratur om Kina. Dette blev startskuddet til Lundbæks anden akademiske karriere som sinolog. Faktisk fortæller historien, at man havde to berømte forskere i Århus ved navn Knud Lundbæk - den ene en berømt diabetolog - den anden en kendt sinolog.

Personligt havde jeg ofte fornøjelsen at vandre rundt med Lundbæk i Paris, hans favoritby. Hans specielle interesse var Delacroix' vægmaleri i Saint Sulpice-kirken. Maleriet forestiller Jacobs kamp med englen, mens det israelske folk vandrer forbi. Symbolikken stod mig dog ikke helt klart dengang.



Korrespondance: Carl Erik Mogensen, Medicinsk Afdeling M, Århus Sygehus, Århus Universiteshospital, DK-8000 Århus C. E-mail: carl.erik.mogensen@ki.au.dk



Referencer

  1. Lundbæk K. Diabetic angiopathy - a specific vascular disease. Lancet 1954;I:377-9.
  2. Lundbæk K, Jensen VA, Olsen ST et al. Diabetes, diabetic angiopathy, and growth hormone. Lancet 1970;II:131.