Betegnelsen antineutrofilocyt-cytoplasmatisk antistof (ANCA)-associeret vaskulitis (AAV) dækker over en gruppe sjældne sygdomme med inflammation og fibrinoid nekrose i småkargebetet (små arterier, arterioler, kapillærer samt venoler) og er associeret til forekomsten af ANCA: 1) granulomatose med polyangiitis (GPA) (tidligere Wegeners granulomatose), 2) mikroskopisk polyangiitis, 3) eosinofil granulomatøs polyangiitis (tidligere Churg-Strauss’ syndrom) og 4) renal limiteret vaskulitis.
Før de moderne behandlingsprincipper havde AAV særdeles høj mortalitet. Således var den gennemsnitlige overlevelse ved GPA kun fem måneder [1], mens femårsoverlevelsen i dag er 78% [2].
AAV er vigtig at kende for alle læger, idet morbiditet og mortalitet i høj grad afhænger af tidlig mistanke og henvisning til endelig udredning og behandling på centre med højtspecialiseret funktionsniveau.
Formålet med denne artikel er at øge kendskabet til AAV ved at beskrive de kliniske forhold, udredningen og behandlingsprincipperne.
SYMPTOMER
Mistanken om AAV opstår ofte som differentialdiagnose til infektionssygdom og cancer. Således er AAV en inflammatorisk sygdom med almensymptomer (træthed, subfebrilia og vægttab) og typisk også en multiorgansygdom. De fleste organsystemer kan rammes, og en systematisk gennemgang af disse er vigtig. Hyppigst og ganske karakteristisk ses der symptomer og fund fra øre-næse-hals-regionen, lungerne og nyrerne, hvorimod huden, nervesystemet og leddene sjældnere indgår [3]. I Tabel 1 er de typiske manifestationer fra de enkelte organsystemer angivet.
AAV karakteriseres endvidere i forskellige sygdomskategorier efter alvorligheden og involverede organsystemer, hvilket danner baggrund for vurdering af prognose og tilrettelæggelse af den optimale behandling på en højtspecialiseret afdeling [4].
UDREDNING
Når mistanken om AAV er rejst, gennemføres der en systematisk anamnese og klinisk undersøgelse for at styrke det diagnostiske grundlag mhp. livstruende organinvolvering. Paraklinisk udføres der lettilgængelige screeningsundersøgelser, herunder blodprøveundersøgelser, som afspejler organfunktioner og fasereaktanter. Der måles altid væsketal, infektionstal og levertal samt foretages bloddyrkning. I mange tilfælde vil det være relevant med en screening for cancer og undersøgelse for tuberkulose med quantiferontest eller T-spot. Ved begrundet mistanke om AAV er det altid relevant at undersøge for tilstedeværelse af ANCA. Internationalt anbefales det at udføre screeningstest med immunfluorescens, hvor en positiv test kan vise P-ANCA (P for perinukleært mønster) eller C-ANCA (C for cytoplasmatisk mønster). Er denne test positiv, udføres der desuden enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)-test, som kan vise henholdsvis myeloperoxidase-ANCA eller proteinase-3-ANCA. Anbefalingen bygger på, at screeningstesten udmærker sig ved høj sensitivitet, mens ELISA-testen har høj specificitet [5]. Autoantistofferne er ikke patognomoniske for AAV og ses både hos raske, ved andre autoimmune sygdomme, ved infektioner og i relation til visse medikamenter [6]. Derfor bør ANCA-prøver kun benyttes, hvis der er en klinisk velbegrundet mistanke om AAV.
Det er altid relevant at lave urinstiks for blod og protein som screening for glomerulonefritis, og ved
positivt resultat suppleres der med døgnurinopsamling med henblik på at undersøge kreatinin-clearance og albuminudskillelse. Ligeledes er røntgenundersøgelse eller CT af thorax en naturlig del af den initiale udredning. De primære resultater kan så udløse mere specifikke undersøgelser. Ved AAV-udredning bør man således tage højde for, at nyrer og lunger hyppigt er involverede og er kritiske organer for morbiditet og mortalitet. F.eks. ses der glomerulonefritis hos ca. 70% og 100% af patienter med henholdsvis GPA og mikroskopisk polyangiitis [7]. I Tabel 2 vises en oversigt over undersøgelser, som kan være relevante ved udredning for AAV.
DIAGNOSE
Diagnosen stilles ud fra det samlede billede og ved udelukkelse af differentialdiagnoser. Ved mulighed for biopsi af et involveret organ (Tabel 2) kan vaskulitis og granulomatøs inflammation nogle gange histologisk verificeres og bidrage til diagnostikken. Det er i sidste ende en specialistopgave at stille AAV-diagnosen ud fra en samlet vurdering af kliniske, biokemiske, billeddiagnostiske og øvrige parametre.
Der er ingen internationalt accepterede, diagnostiske kriterier for AAV, hvilket kan give problemer i den kliniske hverdag, men også i litteraturen, hvor f.eks. behandlingsresultater kan være vanskelige at sammenligne, fordi studierne har forskellige præmisser. De mest brugte klassifikationskriterier er American Col-lege of Rheumatologys kriterier og Chapel Hill-kriterierne, som blev revideret i 2012 [8-10].
BEHANDLING
Remissionsinducerende behandling
Den immunsupprimerende behandling forestås på højt specialiseret funktionsniveau. Der indledes med per-oral (p.o.) højdosisglukokortikoid, som aftrappes efter en fast algoritme. I alvorlige tilfælde begynder man med tre dages intravenøs (i.v.) methylprednisolonpuls-kur. Hurtigt herefter tillægges yderligere immunsuppressiv behandling styret efter sygdommens udbredelse og sværhedsgrad samt individuelle hensyn til komorbiditet og bivirkningsprofil. Internationalt er cyclophosphamid fortsat førstevalg, men rituximab kan benyttes i visse tilfælde. Det er vigtigt at være opmærksom på, at begge stoffer har kraftig immunsupprimerende effekt og gives til i forvejen sygdomssvækkede patienter.
Cyclophosphamid givet p.o. er kraftigere og mere effektivt end i.v. pulsbehandling, men samtidig er infektionsrisikoen højere. Ved i.v. pulskur ses der flere
recidiver af AAV i efterforløbet, men færre infektioner [11]. Analyse af infektionsrisiko og vurdering af den enkelte patients resurser til at overleve en infektion er særdeles vigtig i tilrettelæggelsen af behandlingen,
idet infektioner er forbundet med større mortalitet end AAV-sygdommen på dette tidspunkt i forløbet [2]. Ved symptomforværring bør opmærksomheden derfor i lige så høj grad rettes mod tilstødende infektion som mod opblussen i sygdommen. Cyclophosphamid er forbundet med risiko for sterilitet og cancer, herunder specielt nonmelanom hudkræft og blærecancer, og risikoen tiltager med den kumulerede dosis [12].
Man har forsøgt at behandle AAV med forskellige biologiske lægemidler, men uden overbevisende effekt i mindre studier og caseserier [13]. I 2010 kom der imidlertid et gennembrud i behandlingen af AAV, da man i to studier ved behandling af alvorlig AAV med
rituximab demonstrerede en remissionsinducerende
effekt, som var ligeværdig med effekten af cyclophosphamid [14, 15]. Der er ikke international konsensus om, hvorvidt en af behandlingerne i nogle tilfælde bør foretrækkes frem for den anden. Individuelle hensyn vil være afgørende, f.eks. ved valg af rituximab til yngre patienter, hvor man ønsker at bevare fertiliteten.
Når der er tale om lokaliseret eller mindre alvorlig AAV, har methotrexat vist sig at være ligeværdigt med cyclophosphamid til induktionsbehandling og benyttes i et vist omfang [16, 17].
Såfremt målet om remission opnås efter forventede 3-6 måneders induktionsbehandling, skiftes der til vedligeholdelsesbehandling.
Det er vigtigt for alle læger at kunne håndtere patienter, der har AAV og infektion, da indlæggelse ofte sker på et lokalsygehus. Infektion behandles efter lokale retningslinjer, men det er vigtigt, at den immunsupprimerende behandling pauseres, så længe der gives antibiotika, for at undgå yderligere svækkelse af immunforsvaret. Prednisolonbehandlingen skal derimod fortsættes, eventuelt i øget dosering, for at undgå binyrebarkinsufficiens og sikre sygdomskontrol.
Vedligeholdelsesbehandling
Vedligeholdelsesbehandling består af lavdosis pred-nisolon i kombination med et immunsupprimerende stof. Cyclophosphamid har ingen plads i vedligeholdelsesbehandlingen, da det er påvist at de mildere og vidtgående veltålte præparater azathioprin og methotrexat er ligeværdige hermed [18, 19]. Rituximab kan sandsynligvis også spille en vigtig rolle som vedligeholdelsesbehandling, og måske endda med en effekt der overgår azathioprins [20].
Der er ikke konsensus om varigheden af vedligeholdelsesbehandlingen, efter at der er opnået remission. Imidlertid går tendensen mod flerårig behandling, da specielt GPA er forbundet med høj recidivfrekvens, hvis behandlingen seponeres [21].
Relapsbehandling
Med den nuværende viden behandles alvorlige tilfælde af AAV-relaps efter samme principper, som er gæl-
dende for den initiale remissionsinducerende behandling. Der foreligger dokumentation for, at rituximab er på højde med eller endda bedre end cyclophosphamid til relapsbehandling [15]. Behandling af mindre alvorlige recidiver er baseret på et individuelt skøn, idet der ikke foreligger videnskabelig evidens.
KONKLUSION
Diagnosticering af patienter med AAV er ofte vanskelig pga. tilstandenes kompleksitet og sjældenhed. Diagnosen er vigtig at kende, da tidlig behandling er afgørende for prognosen. Mistanken bør opstå hos en patient med multiorgansygdom, hvor man ikke umiddel-
bart finder malignitet eller infektion. Det er en specialistopgave på højt funktionsniveau at stille den endelige diagnose samt fastlægge den optimale behandling og kontrol af patienter med AAV.
Korrespondance: Kresten Krarup Keller. E-mail: krekel@rm.dk
Antaget: 24. februar 2015
Publiceret på Ugeskriftet.dk: 5. oktober 2015
Interessekonflikter:
Summary
Diagnostics and treatment of ANCA-associated vasculitis
The term anti-neutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA)-associated vasculitis (AAV) covers a group of rare diseases with inflammation in the small vessels and associated with the presence of ANCA. The patients can present with signs and symptoms from almost all organs. In primary care as well as in hospitals AAV is important to acknowledge as differential diagnosis to cancer and infectious diseases, because low morbidity and mortality related to AAV is depen­dent on early diagnosis and timely treatment. Patients suspected of AAV should be finally diagnosed and treated at specialized centres.
Referencer
LITTERATUR
Walton EW. Giant-cell granuloma of the respiratory tract (Wegener‘s granulomatosis). Br Med J 1958;2:265-70.
Flossmann O, Berden A, de Groot K et al. Long-term patient survival in ANCA-associated vasculitis. Ann Rheum Dis 2011;70:488-94.
Hoffman GS, Kerr GS, Leavitt RY et al. Wegener granulomatosis: an analysis of 158 patients. Ann Intern Med 1992;116:488-98.
Mukhtyar C, Guillevin L, Cid MC et al. EULAR recommendations for the management of primary small and medium vessel vasculitis. Ann Rheum Dis 2009;68:310-7.
Stone JH, Talor M, Stebbing J et al. Test characteristics of immunofluorescence and ELISA tests in 856 consecutive patients with possible ANCA-associated conditions. Arthritis Care Res 2000;13:424-34.
Sinico RA, Radice A. Antineutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA) testing: detection methods and clinical application. Clin Exp Rheumatol 2014;32:S112-S117.
Sinico RA, di Toma L, Radice A. Renal involvement in anti-neutrophil
cytoplasmic autoantibody associated vasculitis. Autoimmun Rev 2013;12:477-82.Masi AT, Hunder GG, Lie JT et al. The American College of Rheumatology 1990 criteria for the classification of Churg-Strauss syndrome (allergic granulomatosis and angiitis). Arthritis Rheum 1990;33:1094-100.
Leavitt RY, Fauci AS, Bloch DA et al. The American College of Rheumatology 1990 criteria for the classification of Wegener‘s granulomatosis. Arthritis Rheum 1990;33:1101-7.
Jennette JC, Falk RJ, Bacon PA et al. 2012 revised International Chapel Hill Consensus Conference Nomenclature of Vasculitides. Arthritis Rheum 2013;65:1-11.
Harper L, Morgan MD, Walsh M et al. Pulse versus daily oral cyclophosphamide for induction of remission in ANCA-associated vasculitis: long-term follow-up. Ann Rheum Dis 2012;71:955-60.
Faurschou M, Mellemkjær L, Voss A et al. Prolonged risk of specific malignancies following cyclophosphamide therapy among patients with granulomatosis with polyangiitis. Rheumatology (Oxford) 2015;54:1345-50.
Silva-Fernandez L, Loza E, Martinez-Taboada VM et al. Biological
therapy for systemic vasculitis: a systematic review. Semin Arthritis Rheum 2014;43:542-57.Jones RB, Tervaert JW, Hauser T et al. Rituximab versus cyclophosphamide in ANCA-associated renal vasculitis. N Engl J Med 2010;363:211-20.
Stone JH, Merkel PA, Spiera R et al. Rituximab versus cyclophosphamide for ANCA-associated vasculitis. N Engl J Med 2010;363:221-32.
de Groot K, Rasmussen N, Bacon PA et al. Randomized trial of cyclophosphamide versus methotrexate for induction of remission in early systemic antineutrophil cytoplasmic antibody-associated vasculitis. Arthritis Rheum 2005;52:2461-9.
Faurschou M, Westman K, Rasmussen N et al. Brief report: long-term outcome of a randomized clinical trial comparing methotrexate to
cyclophosphamide for remission induction in early systemic antineutrophil cytoplasmic antibody-associated vasculitis. Arthritis Rheum 2012;64:3472-7.Jayne D, Rasmussen N, Andrassy K et al. A randomized trial of maintenance therapy for vasculitis associated with antineutrophil cytoplasmic autoantibodies. N Engl J Med 2003;349:36-44.
Pagnoux C, Mahr A, Hamidou MA et al. Azathioprine or methotrexate maintenance for ANCA-associated vasculitis. N Engl J Med 2008;359:
2790-803.Guillevin L, Pagnoux C, Karras A et al. Rituximab versus azathioprine for maintenance in ANCA-associated vasculitis. N Engl J Med 2014;
371:1771-80.Springer J, Nutter B, Langford CA et al. Granulomatosis with poly-
angiitis (Wegener‘s): impact of maintenance therapy duration.
Medicine (Baltimore) 2014;93:82-90.