Content area

|
|

Displacering af trakeostomikanyle resulterede i massivt subkutant emfysem

A. Subkutant emfysem ved øjenregionen. B + C. CT-snit af trakealkanyle (pile) siddende anteriort for trachea.Foto gengivet med tilladelse fra patienten.
Forfatter(e)

Thomas Christensen & Nina Falcon Bærnthsen

Anæstesiologisk Afdeling, Holbæk Sygehus,
Ugeskr Læger 2020;182:V70814

Skiftning af trakeostomikanyle er en procedure, som foretages relativt hyppig på alle intensivafdelinger. Der kan være flere komplikationer associeret til proceduren [1]. Af større og tidlige komplikationer kan nævnes pneumothorax, blødning og displacering af kanylen, mens sene komplikationer kan være trakealstenose og fisteldannelse. Under skift af trakealkanyle er der risiko for, at der kan opstå en via falsa, hvilket ikke kan ses udefra, hvor kanylen ser ud til at være velplaceret. Hvis den imidlertid er fejlplaceret, kan det resultere i respirationsinsufficiens, subkutant emfysem, mediastinitis og død.

Billederne viser en patient, hos hvem der er foretaget skift af trakealkanyle. Klinisk så kanylen velplaceret ud. Patienten lå med 2 l ilt/min tilkoblet kanylen og havde spontan vejrtrækning, men efter få timer tilkom der tydeligt subkutant emfysem. I forbindelse med at patienten desaturerede, blev der skuet op for ilttilførslen, hvorved det subkutane emfysem progredierede hastigt og resulterede i udtalt emfysem på thorax, hals og tilmed ved øjenregionen. Tuben blev skiftet over fiberskop, og emfysemet faldt i løbet af et par dage.Korrespondance: Thomas Christensen. E-mail: thomasc87@hotmail.com
Interessekonflikter:ingen. Forfatternes ICMJE-formularerertilgængeligesammen med artiklenpå Ugeskriftet.dk
Publiceret på Ugeskriftet.dk: 23. marts 2020

Reference: 
Ugeskr Læger 2020;182:V70814
Blad nummer: 

Litteratur

  1. Cipriano A, Mao ML, Hon HH et al. An overview of complications associated with open and percutaneous tracheostomy procedures. Int J Crit Illn Inj Sci 2015;5:179-88.

Right side

af Rasmus Kvist Bonde | 16/01
2 kommentarer
af Lars Møller Nielsen | 16/01
13 kommentarer
af Silje Haukali Omland | 13/01
4 kommentarer
af Jens Holmskov | 11/01
1 Kommentar
af Mats Lindberg | 10/01
3 kommentarer