Skip to main content

Effekten af ventilation og fysisk aktivitet på absorptionen af inhaleret insulin

Cand.scient. Astrid Marie Heide Petersen: Forf.s adresse: Pilegårdsparken 48, DK-3460 Birkerød. E-mail: ashp@novonordisk.com Forsvaret finder sted den 21. maj 2007, kl. 14.00, Aarhus Universitet, søauditorium 3, bygning 1250, Bartholins Allé, Århus. Bedømmere: Jan-Erik Henriksen, Jann Mortensen og Kjeld Hermansen. Vejledere: Torben Laursen, Per Clauson, Thomas R Pieber, Østrig og Per Wollmer, Sverige.

16. maj 2007
2 min.
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Denne ph.d.-afhandling er gennemført på Lund Universitet, Sverige, samt Det Medicinske Universitet Graz, Østrig, i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Det Medicinsk Universitet Graz, Østrig, Lund Universitet, Sverige, samt Novo Nordisk.

Formålet med dette arbejde var at undersøge effekten af dyb ventilation og fysisk aktivitet på absorptionen af inhaleret insulin.

I studie I blev det vist, at dyb ventilation i sig selv øgede absorptionen af inhaleret insulin i kaniner i anæstesi. I to klinisk farmakologiske studier (studie II og III) vistes det, at moderat fysisk aktivitet efter inhalation af insulin påvirkede insulinprofilen i både raske forsøgspersoner, der fik inhaleret insulin via et nebulisatorsystem (II), og i forsøgsspersoner med type 1-diabetes, der fik inhaleret insulin via en håndholdt inhalator: AERx insulin Diabetes Management System (iDMS) (III). I de raske forsøgspersoner bevirkede moderat fysisk aktivitet tidligt efter dosering en øget insulinabsorption i løbet af de første to timer efter start af fysisk aktivitet samt en øget maksimal insulinkoncentration, mens den totale absorption var uændret. I forsøgspersonerne med type 1-diabetes bevirkede moderat fysisk aktivitet på tre forskellige tidspunkter (fra tidligt til sent) efter dosering en uændret eller endda nedsat absorption i de første to timer efter start af fysisk aktivitet og en uændret maksimal insulinkoncentration. Den totale absorption var uændret eller let nedsat. Den maksimale insulinkoncentration opnåedes tidligere for tidlig fysisk aktivitet. Farmakodynamikken understøttede fundene i farmakokinetikken. Inhaleret humaninsulin blev tolereret vel af alle forsøgspersoner.

Patienter med diabetes, som anvender inhaleret insulin, skal i forbindelse med fysisk aktivitet være opmærksomme på en potentiel stigning af absorptionen af inhaleret insulin og et deraf følgende fald i blodsukker. På baggrund af disse undersøgelser er risikoen for en øget effekt dog lille for patienter med diabetes, der anvender AERx iDMS. Patienterne kan justere deres måltidsrelaterede insulin i forbindelse med fysisk aktivitet, som de plejer, men skal ved udøvelse af fysisk aktivitet tidligt efter dosering være opmærksomme på en eventuel hurtigere effekt. Indtil den enkelte patient har fundet sit eget respons på inhaleret insulin i forbindelse med fysisk aktivitet, bør der udøves ekstra opmærksomhed og foretages hyppigere blodsukkermåling i forbindelse med fysisk aktivitet.

Forskellene mellem de kliniske studier tilskynder til undersøgelser af, om de observerede forskelle skyldes forskelle i population eller i inhalatorsystem samt til tilsvarende undersøgelser med andre insulininhalatorer.