Skip to main content

En »vent og se-recept« er en god antibiotikastrategi ved nedre luftvejs-infektioner i almen praksis

Anvendelse af »vent og se-recept«-princippet kan nedsætte brugen af antibiotika uden at øge risikoen for død eller indlæggelse.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

12. jun. 2017
2 min.

Omkring tre fjerdedele af alle antibiotikaordinationer finder sted i almen praksis, og op mod halvdelen af gangene er indikationen en akut nedre luftvejs-infektion. I en analyse af data fra engelske almenpraksis med næsten 29.000 voksne patienter med akut hoste, som egen læge mente var infektionsudløst, skelnedes mellem tre behandlingsstrategier: 1) et antibiotikum givet som en almindelig recept, hvor kuren starter med det samme, 2) et antibiotikum givet som en såkaldt ”vent og se-recept”, dvs. en recept, hvor patienten instrueres i ikke at starte behandlingen med det samme, men kun starte, hvis symptomerne bliver ved eller forværres, eller 3) ingen antibiotisk behandling. Patienterne blev fulgt op med hensyn til hospitalsindlæggelse, død og behov for en ny konsultation. Der var ingen signifikant forskel på død eller hospitalsindlæggelse imellem de tre strategier. Omkring 20% af de patienter, der ikke fik antibiotika, havde behov for en fornyet konsultation på grund af forværring eller vedvarende symptomer. Derimod var der kun 15% af dem, der fik en vent og se-recept, der havde behov for en fornyet konsultation (relativ risiko = 0,64, p < 0,01) sammenlignet med intet antibiotikum. Patienter, der fik en almindelig recept på et antibiotikum (givet med det samme), havde samme risiko for en fornyet konsultation, som dem, der ikke fik antibiotika.

Professor Lars Bjerrum, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, kommenterer: ”Undersøgelser fra almen praksis i Norge har også vist, at man kan nedsætte forbruget af antibiotika ved anvendelse af vent og se-recepter. I Danmark er erfaringer med vent og se-recept begrænsede. I Region Hovedstaden har man for nylig gennemført et projekt om vent og se-recept til børn med luftvejsinfektion, men resultaterne er endnu ikke offentliggjort. I DSAM’s kliniske vejledning om behandling af luftvejsinfektioner anbefaler man, at praktiserende læger overvejer at anvende en vent og se-recept, hvis der udskrives et antibiotikum til patienter med mellemørebetændelse, bihulebetændelse eller akut bronkitis”.

Little P, Stuart B, Smith S et al. Antibiotic prescription strategies and adverse outcom for uncomplicated lower respiratory tract infections: prospective cough complication cohort (3C) study. BMJ 2017;357:j2148.

Interessekonflikt: ingen.