Skip to main content

Enuresis nocturna hos børn

Marie Préel1, Konstantinos Kamperis2 & Søren Rittig2

12. nov. 2018
11 min.

Enuresis nocturna (EN) er inkontinens, som forekommer mindst en gang om måneden under søvn hos børn, som er fem år eller ældre [1]. EN er en hyppig lidelse med klar genetisk indflydelse, og den forekommer hyppigere hos drenge end hos pige, især før 12-årsalderen [2]. Den spontane helbredelsesrate er relativ høj (ca. 15% årligt), dog er den betydeligt lavere hos børn, hvor enuresis forekommer hver nat [2]. Sygdommen har ubehandlet negative følger for barnet i form af nedsat selvværd og livskvalitet.

I denne artikel sættes der baseret på ny forskning og internationale retningslinjer fokus på ætiologi, udredning og behandling af børn med EN.

PATOFYSIOLOGI

Enuresis’ patofysiologi er kompleks. I en simplificeret udgave kan tre faktorer føre til enuresis: 1) en høj natlig urinproduktion (natlig polyuri), 2) nedsat blærekapacitet om natten og 3) manglende evne til at vågne op, når blæren skal tømmes (Tabel 1) [3]. Hovedårsag til den høje natlige urinproduktion er en forstyrret døgnrytme i den antidiuretiske hormonproduktion [4], men nyere forskning tyder på, at andre faktorer såsom regulering af elektrolytbalancen [5], hæmodynamiske faktorer [6, 7] samt søvnens kvalitet og arktitektur [8] muligvis spiller en betydelig rolle. Børn med nedsat blærekapacitet har ofte symptomer i dagtiden, men nyere forskning har vist, at der også findes børn, der har isoleret natlig nedsat blærekapacitet [9]. Karakterisering af den eksakte enuresisætiologi hos de enkelte børn kan ofte hjælpe lægen til at vælge den mest effektive behandling. Manglende opvågning, når blæren skal tømmes, er en forudsætning for en enuresisepisode. Studier har vist, at børn med enuresis sover anderledes end raske børn [10].

UDREDNING

International Children’s Continence Society (ICCS) har defineret minimale og udvidede retningslinjer for udredning af enuresis.

Minimale retningslinjer

Det første lægebesøg for børn med enuresis er oftest hos en praktiserende læge, når barnet er over fem år gammelt. En grundig anamnese og en kort objektiv undersøgelse inklusive urinstiks, specielt for at udelukke anatomiske årsager til enuresis, er det første trin i diagnosticering. Det er vigtigt at identificere patienter med dagsymptomer, der tit ses hos børn med blæredysfunktion. Man kan med fordel bruge standardiserede spørgsmål (Tabel 2) [3]. Lidelsen hos børn, der har nonmonosymptomatisk EN (NMNE), er typisk mere kompleks, og barnet bør henvises til en specialist. Ved første konsultation bør man også afklare, om der er komorbiditeter såsom obstipation, urinvejsinfektioner og ADHD. Ofte er der behov for, at disse behandles, inden man effektivt kan behandle børnenes enuresis.

En vigtig del af første konsultation med familien er at informere om lidelsen, at berolige barnet og forældrene, at understrege at det er en hyppig lidelse blandt børn, og at den kan behandles effektivt, at fjerne eventuel skyldfølelse fra barnet og/eller forældrene og at diskutere behandlingsmulighederne og prognosen.

Udvidede retningslinjer

Ud over de ovennævnte anbefalinger består en udvidet tilgang af registreringsskemaer, der kan bruges til at finde den reelle patofysiologi til enuresis og dermed øge chancen for at give den mest effektive behandling. Ved denne udvidede retningslinje udfylder patienten to dagbøger (Figur 1) [11]. Den første dagbog er et skema til registrering af væskeindtagelse og vandladninger i dagtiden, det skal udfyldes over fire dage. Ud fra disse oplysninger kan lægen vurdere barnets blærekapacitet ved hjælp af den største vandladningsvolumen i dagtimerne (undtagen morgenvandladning) og afklare, om der er dagsymptomer. Desuden kan man sikre sig, at der er hensigtsmæssige vaner, hvad angår væskeindtagelse. I den anden dagbog registreres mængden af urin, som er produceret over 7-14 nætter, for at vurdere, om der er natlig polyuri. Urinvolumen kan beregnes ud fra summen af bleernes vægt, morgentømningsvolumen og natlig tømningsvolumen [12].

Baseret på oplysninger fra de to registreringsskemaer kan man identificere baggrunden for barnets enuresis og vælge den behandling, der bedst passer til den eksakte ætiologi.

BEHANDLING

Tidspunktet for initiering af behandling for enuresis afhænger af flere faktorer, herunder symptomernes sværhedsgrad samt graden af belastning for barnet og familien. De fleste vælger at påbegynde behandling før skolestart, dvs. i 5-6-årsalderen. Succesfuld behandling har vist at bedre barnets selvværd [13] og neurokognitive funktion [14]. Det anbefales generelt at have en aktiv behandlingsattitude i modsætning til at afvente spontan helbredelse.

Behandling af nonmonosymptomatisk enuresis nocturna

Hvis den initiale udredning tyder på NMNE, bør ledsagesymptomer som vandladningsforstyrrelse (f.eks. daginkontinens og urge), obstipation og urinvejsinfektion adresseres først. Det ligger uden for denne artikels mål at gennemgå behandlingen af disse tilstande, hvorfor der henvises til international litteratur [15]. Det skal dog anføres, at basal uroterapi kan udføres i almen praksis med en dokumenteret behandlingseffekt på 50-60% [16].

Behandling af monosymptomatisk enuresis nocturna

Valg af behandling

Der findes to evidensbaserede behandlingsmodaliteter, som anbefales til førstevalgsbehandling af monosymptomatisk EN: desmopressin og ringeapparat [17]. Med hensyn til valg af primærbehandling kan der enten vælges behandling alene baseret på familiens præferencer eller behandling baseret på forudgående udredning af den underliggende mekanisme bag tilstanden [18]. Hvis man vælger behandling uden forudgående karakterisering, og den er uden tilstrækkelig effekt, er princippet, at der skiftes til den anden førstevalgsbehandling. Hvis den ligeledes er ineffektiv, kan man overveje henvisning til en børneafdeling eller kombinationsbehandling med de to førstevalgsbehandlinger. Hvis der foretages en forudgående karakterisering af blærekapaciteten og naturinproduktionen, kan man vælge en behandling, der er baseret på den eksakte ætiologi (Figur 2).

Desmopressin

Desmopressin er en syntetisk analog til det antidiuretiske hormon argininvasopressin. Desmopressin findes både som tablet (0,1 og 0,2 mg), hurtigtopløselig frysetørret tablet (60, 120 og 240 μg) og nasalspray eller dråber (de to sidstnævnte er dog ikke blevet anvendt siden maj 2007 pga. risiko for hyponatræmi). Maksimal antidiuretisk effekt opnås efter ca. en time, og varigheden af de rekommanderede doser (0,2-0,4 mg tablet eller 120-240 μg frysetørret tablet) er 8-12 timer. Desmopressin kan administreres ved sengetid, men doseringstidspunktet kan fremrykkes en time, hvis man ønsker øget effekt. Væskeindtaget bør begrænses fra en time, inden desmopressin indtages, til otte timer efter [18]. Høj natlig urinproduktion og nedsat blærekapacitet er henholdsvis en positiv og en negativ prædiktor for effekt. Effekt af behandlingen ses hos 60-70%, men der er også høj risiko for recidiv, som ses hos 50-90% [19, 20]. Hvis barnet er tørt om natten på desmopressin, anbefales det at holde pause hver tredje måned for at undersøge, om der er opnået spontan remission.

Bivirkninger af desmopressin er som oftest milde og sjældne. Det kan dreje sig om hovedpine, mavesmerter og kvalme. Hyponatriæmi ses sjældent, når blot behandlingen med desmopressin ikke er ledsaget af et overdrevent væskeindtag.

Ringeapparat

Enuresisalarm (ringeapparat) har som desmopressin level 1, grad A-anbefaling fra International Consultation on Incontinence [21]. Alarmerne virker ved at vække barnet med en lyd, når urin aktiverer en sensor. Efterhånden kan barnet lære at vågne inden vandladning eller lære at undertrykke blæretømning under søvn, hvorved den natlige blærekapacitet øges. Alarmerne findes i forskellige typer (f.eks. små kropsbårne og til montering på madrasser), og der er ikke påvist forskel på effektivitet mellem dem. National Institute for Health and Care Excellence-guidelines og ICCS anbefaler vedvarende alarmtræning i maks. 16 uger (mindst otte), eller indtil der er opnået 14 konsekutive tørre nætter. Effekten sker gradvist med samme effektivitetsrate som ved behandling med desmopressin, og næsten halvdelen af børnene forbliver tørre efter endt behandling [22]. Modsat ved desmopressin er høj natlig urinproduktion og nedsat blærekapacitet henholdsvis negativ og positiv prædiktor for effekt. Selv om alarm er en effektiv behandling, kan det opleves besværligt for familien, og afbrydelsen af søvn kan medføre stress hos barnet og familien. Kontraindikationer til alarmbehandling er manglende motivation hos barnet og familien, familiestress eller intolerans for søvnforstyrrelse.

DEN BEHANDLINGSREFRAKTÆRE PATIENT

Ved utilstrækkeligt respons på førstevalgsbehandlingen enten som monoterapi eller i kombination bør patienten henvises til en børneafdeling. Hos denne patientkategori er det vigtigt at gentage udredning for underliggende eller komorbide tilstande og foretage karakterisering af naturinproduktionen og blærekapaciteten. Sådanne målinger foretages typisk både før og under behandling. Der findes supplerende farmakologiske behandlingsmuligheder, der ofte bruges i kombination med en førstevalgsmodalitet, selv om sådanne kombinationsbehandlinger savner evidens.

Imipramin og andre tricykliske antidepressiva

Tricykliske lægemidler påvirker centralnervesystemet ved at hæmme genoptagelsen af serotonin og noradrenalin fra synaptiske alfareceptorer. Imipramin har antidiuretiske, antikolinergiske og muligvis centrale virkninger [23]. Siden 1970 har imipramin været anvendt mod EN, og effektiviteten er påvist i mange studier. Trods dette anbefales imipramin p.t. ikke som førstevalgsbehandling pga. bivirkningsprofilen. Imipramin er kardiotoksisk i høje doser og indebærer dermed en risiko ved accidentiel overdosering. Andre tricykliske antidepressiva har været anvendt til behandling af EN, men ingen af disse har opnået generel accept.

Oxybutynin og andre antikolinergika

Antikolinergisk behandling menes at hæmme ufrivillige detrusorsammentrækninger. Oxybutynin er som oftest brugt til behandling af lille blærekapacitet og overaktiv blære hos børn. I litteraturen er der påvist en effekt på 47-71% og højere effekt, når det kombineres med desmopressin. Bivirkninger er mundtørhed, hovedpine, kvalme, opkastninger, takykardi og sløret syn. Til børn, som ikke tåler oxybutynin, kan tolterodin overvejes, da det har en bedre bivirkningsprofil. For nylig er andre antikolinergika, såsom solifenacin, blevet tilgængelige, men de er dog endnu ikke godkendt til børn. Anvendelse af antikolinergika til børn må betragtes som en specialistopgave.

Øvrige behandlingsmuligheder

Uroterapi

Uroterapi bruges af mange i behandlingen af børn med EN (f.eks. i form af at give en stjerne ved tørre nætter, vække barnet om natten, lave blæretræning, begrænse væskeindtag og behandle obstipation), men effekten er stadig omdiskuteret. I et nyligt publiceret studie kunne der ikke påvises positiv effekt ved monosymptomatisk EN [24].

Alternative behandlinger

Der findes andre behandlinger såsom: akupunktur, funktionel magnetisk stimulation, root magnetic stimulation, kraniosakral terapi, zoneterapi, hypnoterapi, transkutan elektrisk neural stimulation og transkutan interferential elektrisk stimulation. Dog findes der ingen evidens, der støtter at anbefale disse.

korrespondance: Marie Préel. E-mail: Mariepreel@gmail.com

Antaget: 12. september 2018

Publiceret på Ugeskriftet.dk: 12. november 2018

Interessekonflikter: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Taksigelse: Lone Lindholm, Herlev Hospital, takkes for gennemlæsning af de første udkast af artiklen.

Summary

Marie Préel, Konstantinos Kamperis & Søren Rittig:

Nocturnal enuresis in children

Ugeskr Læger 2018;180:V01180027

Nocturnal enuresis is the most common type of urinary incontinence in children. The pathophysiology of the condition is complex with excess nocturnal urine production, bladder reservoir dysfunction and failure to wake up to the sensation of a full bladder, being important elements. The condition can be successfully treated in most children, desmopressin and the enuresis alarm are both effective first-line treatments. Tailoring the treatment based on the clinical characterisation of the patients can improve the outcome.

Referencer

LITTERATUR

  1. Austin PF, Bauer SB, Bower W et al. The standardization of terminology of lower urinary tract function in children and adolescents: update report from the Standardization Committee of the International Children’s Continence Society. J Urol 2014;191:1863-5.

  2. Yeung CK, Sreedhar B, Sihoe JDY et al. Differences in characteristics of nocturnal enuresis between children and adolescents: a critical appraisal from a large epidemiological study. BJU Int 2006;97:1069-73.

  3. Vande Walle J, Rittig S, Tekgül S et al. Enuresis: practical guidelines for primary care. Br J Gen Pract 2017;67:328-9.

  4. Rittig S, Knudsen UB, Nørgaard JP et al. Abnormal diurnal rhythm of plasma vasopressin and urinary output in patients with enuresis. Am J Physiol 1989;256:F664-F671.

  5. Kamperis K, Rittig S, Jørgensen KA et al. Nocturnal polyuria in monosymptomatic nocturnal enuresis refractory to desmopressin treatment. Am J Physiol Renal Physiol 2006;291:F1232-F1240.

  6. Kruse A, Mahler B, Rittig S et al. Increased nocturnal blood pressure in enuretic children with polyuria. J Urol 2009;182(suppl 4):1954-60.

  7. Dossche L, Raes A, Hoebeke P et al. Circadian rhythm of glomerural filtration and solute handling related to nocturnal enuresis. J Urol 2016;195:162-7.

  8. Mahler B, Kamperis K, Schroeder M et al. Sleep deprivation induces excess diuresis and natriuresis in healthy children. Am J Physiol Renal Physiol 2012;302:F236-F243.

  9. Borg B, Kamperis K, Olsen LH et al. Evidence of reduced bladder capacity during nighttime in children with monosymptomatic nocturnal enuresis. J Pediatr Urol 2018;14:160.e1-160.e6.

  10. Dhondt K, van Herzeele C, Roels SP et al. Sleep fragmentation and
    periodic limb movements in children with monosymptomatic nocturnal enuresis and polyuria. Pediatr Nephrol 2015;30:1157-62.www.drydawn.ie (4. okt 2018).

  11. Hansen MN, Rittig S, Siggaard C et al. Intra-individual variability in nighttime urine production and functional bladder capacity estimated by home recordings in patients with nocturnal enuresis. J Urol 2001;166:2452-5.

  12. Hägglöf B, Andrén O, Bergström E et al. Self-esteem in children with nocturnal enuresis and urinary incontinence: improvement of self-esteem after treatment. Eur Urol 1998;33(suppl 3):16-9.

  13. van Herzeele C, Dhondt K, Roels SP et al. Desmopressin (melt) therapy in children with monosymptomatic nocturnal enuresis and nocturnal polyuria results in improved neuropsychological functioning and sleep. Pediatr Nephrol 2016;31:1477-84.

  14. Franco I, von Gontard A, de Gennaro M. Evaluation and treatment of nonmonosymptomatic nocturnal enuresis: a standardization document from the International Children’s Continence Society. J Pedatr Urol 2013;9:234-43.

  15. Hagström S, Rittig S, Kamperis K et al. Timer watch assisted urotherapy in children: a randomized controlled trial. J Urol 2010;184:1482-8.

  16. Neveus T, Eggert P, Evans J et al. Evaluation of and treatment for monosymptomatic enuresis: a standardization document from the
    International Children’s Continence Society. J Urol 2010;183:441-7.

  17. van de Walle J, Rittig S, Bauer S et al. Practical consensus guidelines for the management of enuresis. Eur J Pediatr 2012;171:971-83.

  18. Hjalmas K, Arnold T, Bower W et al. Nocturnal enuresis: an international evidence based management strategy. J Urol 2004;171:2545-61.

  19. Kahan E, Morel D, Amir J et al. A controlled trial of desmopressin and behavioral therapy for nocturnal enuresis. Medicine (Baltimore) 1998;77:384-8.

  20. Sinha R, Raut S. Management of nocturnal enuresis – myths and facts. World J Nephrol 2016;5:328-38.

  21. Glazener CMA, Evans JHC, Peto RE. Alarm interventions for nocturnal enuresis in children. Cochrane Database Syst Rev 2005;2:CD002911.

  22. Hunsballe JM, Rittig S, Pedersen EB et al. Single dose imipramine reduces nocturnal urine output in patients with nocturnal enuresis and nocturnal polyuria. J Urol 1997;158:830-6.

  23. Cederblad M, Sarkadi A, Engvall G et al. No effect of basis bladder advice in enuresis: a randomized controlled trial. J Pediatr Urol 2015;11:153.e1-153.e5.